Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neslavný konec nadace bývalé první dámy Ivany Zemanové: Skončila v likvidaci

Autor: simao - 
19. září 2023
14:53

Zatímco Eva Pavlová vidět od nástupu na Hrad coby první dáma je podstatně výrazněji než její předchůdkyně, za vlády Miloše Zemana to s veřejnou aktivitou první dámy Ivany Zemanové příliš slavné nebylo a Zemanová rychle upadá do zapomnění. Server iDnes.cz nyní upozornil na to, že končila i její nadace, která se v září ocitla v likvidaci.

Činnost prokázala naposledy nadace nyní již bývalé první dámy Ivany Zemanové loni v únoru - a to navíc na jejím profilu na facebooku, poukazuje iDnes.cz. Poslední výroční zpráva, která je k dispozici, se pak váže k roku 2021 - za rok 2022 zpráva zatím chybí.

Server upozornil rovněž na zápis z Veřejného rejstříku a Sbírky listin. U obchodního jména Nadačního fondu Ivany Zemanové je stručná poznámka „v likvidaci“.

Likvidátor Vondráček

Notářský zápis se váže k datu 6. září 2023. Sepsala jej pražská notářka Alena Procházková a poukazuje v něm na to, že Ivana Zemanová, která má trvalé bydliště vedené stejně jako její manžel - exprezident Miloš Zeman - v Lánech, předala plnou moc k zastoupení JUDr. Janu Vondráčkovi.

Advokát pak u notářky předložil mj. Zápis ze zasedání správní rady Nadačního fondu Ivany Zemanové z 11. prosince 2022, kde došlo k volbě členů správní rady Ivany Zemanové a Pavla Galušky, volbě předsedkyně správní rady (Zemanová) a volbě revizora Vratislava Mynáře.

Zemanová se svých funkcí ujala oficiálně 13. ledna 2023. 31. července 2023 na dalším zasedání správní rady došlo ke jmenování likvidátora, jímž se stal právě Vondráček, kterému pak v září předala Zemanová plnou moc k zastupování.

Video  Zemanová exkluzivně: Změnit Miloše? To nejde... Místo dárku jsem mu dala pusu.  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zemanová se nadaci založit zdráhala

Nadační fond Ivany Zemanové měl zřízené i své internetové stránky. Aktuality na něm se však váží naposledy k roku 2021.

„Po nepříliš pozitivních zkušenostech z minulosti jsem se dlouho zdráhala založit vlastní nadaci. Několikrát jsem bohužel byla svědkem, kdy peníze, určené na charitativní projekty, mizely v nežádoucích rukou. Od počátku jsem ale věděla, ze chci pomáhat. Ale ne skrytě za nic neříkajícími projekty, vždy jsem preferovala konkrétní pomoc konkrétnímu adresátovi. Tak, aby vše bylo přehledné a lehce dohledatelné. Bohužel již při první realizaci pomoci jsme narazili na to, že to organizačně a technicky bez podobné instituce nepůjde. Proto jsem se rozhodla založit Nadační fond Ivany Zemanové,“ uvádí na stránkách někdejší první dáma.

Nadace měla za cíl pomáhat především ohroženým dětem, seniorům, lidem v nouzi či bez domova.

„Naší první charitativní akcí byla finanční pomoc zařízením pro okamžitou pomoc dětem v nouzi, takzvaným Klokánkům, kterým se snažíme pomáhat dlouhodobě. Prvním významným darem bylo 17. června 2014 předání terapeutického robota Paro, který slouží jako pomůcka pro pacienty postižené Alzheimerovou chorobou a demencí,“ uvedla nadace. Příkladů pomoci uvádí ve svém přehledu za roky fungování více včetně fotodokumentace

Video  Miloš Zeman a jeho osudové ženy. Kate, Ivana a co Blanka?  - Videohub
Video se připravuje ...

chrchla ( 3. října 2023 12:49 )

Markiza ( 1. října 2023 01:13 )

Teda to je diskuze.Ale pravdivá.To jo. No čekám , jak se soudružka vybarví-.

oltec ( 22. září 2023 07:46 )

bogumyl i kdyby byl tak má pravdu a koho jsi poskokem ty

oltec ( 22. září 2023 07:43 )

milan59

Jiří Zvěřina ( 21. září 2023 10:44 )

Stejná podvodnice jako její povedený manžílek...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa