Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel v New Yorku: Recepce u tajemníka OSN i Bidena a noční projev. O čem bude mluvit?

Aktualizováno -
19. září 2023
21:53
Autor: ČTK - 
19. září 2023
09:30

Český prezident Petr Pavel promluví před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Jeho projev během prvního dne všeobecné rozpravy přijde na řadu kolem 19:00 místního času (ve středu kolem 1:00 SELČ) a očekává se, že v něm znovu zmíní téma ruské agrese na Ukrajině. Už při pondělní schůzce s předsedou Valného shromáždění Dennisem Francisem prezident zdůraznil, že ruský vojenský vpád do sousední země je pošlapáním Charty OSN.

„Hlavní téma bude odsouzení ruské agrese proti Ukrajině, volání po pokračování podpory Ukrajiny jako předpokladu k tomu, abychom mohli úspěšně pokračovat v naplňování rozvojových cílů, které si OSN stanovila,“ řekl před zahájením dnešního jednání prezident Pavel.

„Je bezpochyby, že pokračující válka na Ukrajině odebírá množství zdrojů, které by jinak mohly být použity pro rozvoj,“ dodal.

Prezident Pavel už v pondělí novinářům v New Yorku řekl, že projev před VS OSN považuje za jeden z nejdůležitějších za své dosavadní působení v úřadu. „Asi by bylo naivní si myslet, že takový projev si kterýkoli státník střihne spatra a bez přípravy. Na takový projev se člověk... připravuje dlouho dopředu,“ popsal Pavel jeho přípravu.

Dnes oznámil, že na půdě OSN chce mluvit také o „pragmatické spolupráci“ se zeměmi Afriky, Latinské Ameriky a Asie. Ta má podle něj být založena „na vzájemném respektu a výhodnosti tak, abychom nechávali pokud možno co nejmenší prostor pro autoritářské režimy, které se v těchto částech světa snaží v současné době získat svůj vliv“.

Soutěžení, nikoliv konfrontace

Prezidentův program dnes začal účastí na recepci, kterou pro státníky pořádal generální tajemník OSN António Guterres. Geopolitické napětí ve světě narůstá, lídři mají odpovědnost hledat globální kompromis pro mír a prosperitu, řekl Guterres Valnému shromáždění OSN.

Guterres označil ruskou invazi na Ukrajinu za porušení Charty OSN a prohlásil, že nepoleví ve svých snahách obnovit takzvané černomořské obilné dohody. Své vystoupení Guterres zahájil připomínkou záplav v Libyi, které si tento měsíc vyžádaly přes 11.000 obětí, a jsou podle něj symbolem stavu dnešního světa.

„(Libyjci) byli oběťmi už mnohokrát, oběťmi klimatického chaosu, roků konfliktu, neschopnosti lídrů doma i daleko v zahraničí najít cestu k míru a nyní bezprecedentních záplav. Těla jsou u libyjských břehů vyplavována v tom samém Středozemním moři, ve kterém se miliardáři opalují na svých jachtách. Je to nástin smutného stavu našeho světa v záplavě nerovností,“ řekl.

S šéfem OSN se pak Pavel setká ještě při dvoustranném jednání. Během dne jej čekaly i schůzky s jordánským králem Abdalláhem II. či s lichtenštejnským dědičným princem Aloisem, večer pak recepce v Metropolitním muzeu pořádaná americkým prezidentem Joem Bidenem.

„Já si moc vážím toho, že mohu po asi šesti letech zastupovat Českou republiku na Valném shromáždění,“ řekl v pondělí Pavel českým novinářům.

„Budu se snažit ve vystoupení před Valným shromážděním apelovat na to, abychom se na řešení problémů ve světě dívali nikoli jako na konfrontaci, ale jako na soutěžení. A to soutěžení by mělo probíhat podle férových a srozumitelných pravidel,“ uvedl už před nedělním odletem do USA.

Video  Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

roxin ( 20. září 2023 15:38 )

Není už moc podporovatelů uáček i Polsko to přestalo bavit a přednější je jim jejich zem, ale ti naši zákonodárci musí mít za tu VELIKOU PODPORU A TĚCH XMILIARDOVÝCH DLUHŮ NĚCO SLÍBENO, jinak to nevidím, přece nemohou být tak ... aby to dělali pro své POTĚŠENÍ, soudruh pávek ten to dělá jen proto že to byla jeho celoživotní práce, proto půťu provokuje a chce ho vyprovokovat aby už konečně začal a pak řeknou že "půťa začal a my se jen bráníme"!!!

Jirik-ta ( 20. září 2023 14:33 )

💖

Jirik-ta ( 20. září 2023 11:44 )

N. Patrušev: KOLAPS PARAZITICKÝCH ŘÍŠÍ. Jak Anglosasové vylezli na vrchol pyramidy a jak odtud budou muset sestoupit (alternatio)

xiioma ( 20. září 2023 10:00 )

roxin ( 20. září 2023 09:29 )

...A TY JSI NA DISKUSI ten největší TROLL i DEZOLÉ!!! A iód takového TROLLA a DEZOLÉ to sedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa