Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Luxusní sídlo, kde trávil čas i prezident Roosevelt, je na prodej: K mání je za desítky milionů!

Autor: rc - 
12. června 2023
05:00

Na prodej je honosné sídlo, kde trávil volný čas i někdejší americký prezident Theodore Roosevelt. Vila, která leží na předměstí města Fayetteville, má pět podlaží, disponuje sedmi ložnicemi a pěti koupelnami. Luxusní dům, který byl postaven na konci 19. století, je k mání za více než 34 milionů Kč!

Historie domu, který leží v americkém státě New York, sahá do 19. století. Vila byla postavena mezi lety 1864–1875 podnikatelem a farmářem Nathanielem Gillettem. Ovšem jen pár let poté, co byla stavba dokončena, dům koupil právník Andrew S. White. Právě ten měl prominentní přátele, které do svého sídla zval. V honosné vile tak pobýval dokonce i americký prezident Theodore Roosevelt, který stál v čele země v letech 1901–1909. Hostem tam byl i slavný designér interiérů Gustav Stickley či spoluzakladatel Cornellovy univerzity A. D. White.

Výjimečná knihovna

Sám Stickley se podílel na designu domu. Mezi jeho práce patří například knihovna, již navrhl společně s Whiteovou manželkou, zpěvačkou Claire Alceeovou. Dominantou knihovny je zakřivené schodiště a freska stropu. Hlavní koupelna disponuje vanou z mramoru s románskými sloupy. Za zmínku stojí i kancelář pána domu s nástěnnou malbou venkovní zahrady. Jedná se o tzv. trompe l’oeil, tedy iluzivní malbu, jenž vytváří dojem třírozměrného prostoru.

Aukce majetku

Poté, co White a Alceeová zemřeli, pozemek i s domem připadl Cornellově univerzitě a v jejím držení zůstal po mnoho let. V roce 1982 se konala aukce, v níž se prodala velká část majetku domu. Do aukce šly kusy porcelánu od Tiffanyho, či dokonce sbírka kožešin, která patřila Alceeové. Jak uvádí britský deník Daily Mail, historička Barbara Rivetteová o aukci řekla, že „nikdy v životě neviděla tolik rukavic Hermès“. O rok později dům koupila rodina Bartolových, jež jej zrekonstruovala. V domě rodina nechala vybudovat fitness centrum a bazén. 

K mání za desítky milionů

Posledními majiteli byli manželé Doddovi, kteří se jej rozhodli prodat. K prodeji je prý vede to, že je vila na ně moc velká. „Většinou žijeme jen v několika v pokojích, včetně kuchyně, obýváku a ložnic,“ uvedla Daynia Doddová. Manželé navíc uvedli, že pod jedním z koberců jsou padací dveře, které vedou do suterénu. Dům podle nich fungoval jako podzemní železnice a nabízel bezpečný průchod uprchlým otrokům. Sídlo se prodává za víc než 34 milionů Kč.

Video  Už jste si někdy v ulicích všimli prampouchu?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 12. června 2023 07:15 )

Nechtěl bych tam utírat prach.

Zobrazit celou diskusi