Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel čeká, co vydají k soudci Fremrovi bezpečnostní archivy: „Nechci ignorovat upozornění“

Autor: ČTK - 
9. srpna 2023
17:53

Prezident Petr Pavel požádal o informace k soudci Robertu Fremrovi z Archivu bezpečnostních složek a Archivu hlavního města Prahy. Rozhodnutí, zda Fremra jmenuje ústavním soudcem, prezident zveřejní, až se s informacemi seznámí. Pavel to dnes uvedl na sociální síti X, dříve twitteru. Fremr, jehož nominaci na ústavního soudce minulý týden schválil Senát, čelí kritice za rozsudky v době komunistického režimu, mimo jiné nad emigranty.

Pavel uvedl, že každou osobnost české justice, kterou navrhne na ústavního soudce, vybírá po pečlivé úvaze a prostudování všech dostupných informací.

„To platí i u Roberta Fremra. Není mi proto lhostejné aktuální prohlášení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), že se v Archivu bezpečnostních složek nachází sedm kartonů archivních materiálů. Údajně je doposud nikdo systematicky nestudoval,“ dodal prezident.

Pavel proto požádal o poskytnutí relevantních informací a zdrojů v této věci, aby se detailně seznámil s jejich obsahem, podotkl. Archiv hlavního města Prahy požádal o seznam rehabilitačních spisů Obvodního soudu pro Prahu 4, které se týkají případů, kde Fremr rozhodoval.

„Nemám v úmyslu jakékoliv rozhodnutí přezkoumávat, ale nechci ignorovat upozornění na nové, dosud neposouzené informace. Až se s nimi seznámím, bez odkladů zveřejním své rozhodnutí,“ uvedl.

Prezident v pondělí oznámil, že Fremra prozatím ústavním soudcem nejmenuje, i když pro něj získal souhlas Senátu. Nové informace o Fremrově působení v trestní justici před listopadem 1989 chce prostudovat a konzultovat s odborníky, řekl. Fremr rozhodnutí respektuje.

Média v posledních dnech rozebírala Fremrovo rozhodování v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988. Trojici mladíků tehdy vinila obžaloba z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví.

Fremr připustil, že kauzu zmanipulovala komunistická tajná policie (StB). Uvedl ale, že se to z jejích svazků dozvěděl teprve nedávno. Zároveň odmítl tvrzení, že byl za komunistické éry prorežimním soudcem.

Další informace zveřejnil v neděli senátor Marek Hilšer z klubu Starostů. Na sociální síti X napsal, že Fremr mezi lety 1983 a 1985 odsoudil více než 100 lidí za emigraci, z nichž mnozí přišli o majetek a jejich rodiny byly postiženy perzekucí.

Pavel v Senátu minulý týden řekl, že Fremr získal nominace na ústavního soudce od nejvyššího počtu právních institucí, na které se prezident při výběru ústavních soudců obrátil. Respekt si Fremr v minulosti získal jako soudce českého Nejvyššího soudu, člen Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu a soudce i místopředseda Mezinárodního trestního soudu. V posledních letech je místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

Video  Pavel promluvil na Ústavním soudu v Brně o soudci Fremrovi: Zatím ho nejmenuje.  - Blesk / Jiří Nováček, Foto: Twitter P. Pavla, ČTK
Video se připravuje ...

jajas ( 10. srpna 2023 16:39 )

Jednalo se o soudce Pavla Matese....

jajas ( 10. srpna 2023 16:37 )

"Česko už jednoho „Fremra“ mělo. Havlův kandidát rezignoval poté, co na něj vyplavala stará skripta ."
Podobný scénář, který teď hrozí mediálně propíranému Fremrovi se v minulosti podle všeho odehrál jen jednou. Tehdejší kandidát Václava Havla na český ústavní soud nakonec rezignoval poté, co byly zveřejněny jeho dokumenty poplatné minulému režimu......

JaNat ( 10. srpna 2023 12:27 )

Byli.

JaNat ( 10. srpna 2023 12:25 )

Však jsem to tu psala už před volbami, na funkci nestačí a nikdy stačit nebude. Nesmírně se přeceńuje a myslí si, že na to má. Jeho vzdělání je pouze vojenské. Dneska politiku dělá každý a každý si myslí, že rozumí i ekonomice.

jajas ( 10. srpna 2023 07:20 )

To je těžké, ve vysoké politice nikdy nebyl, pouze v té vojenské, a asi ho to moc "nebaví" nebo nezajímá právě proto, že nemá přehled....a jeho poradci také stojí za prd, ale vybral si je sám, takže.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa