Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký přehled důchodů: Kdo si polepší a kdo o peníze přijde? A jak se mění platy?

Autor: red, lig - 
3. ledna 2023
05:00

Růst penzí, ale i pětistovka za každé vychované dítě a možnost odejít dřív do důchodu pro určité profese. To jsou jen některé změny, které si od ledna připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Od nového roku vzrostou tradičně penze díky řádné valorizaci. To znamená, že se navýší obě složky, ze kterých se důchody skládají. Základní výměra »poskočí« o 140 korun na 4040 korun. A ta procentní (zásluhová) se zvedne o 5,1 %. Suma sumárum mají penze v průměru »nabobtnat« o 825 korun.

A to nejen u starobních důchodů, ale také u těch invalidních a pozůstalostních (sirotčí, vdovský/vdovecký). „Všichni ti, kdo pobírají některý z důchodů, jsou důchodů velmi zranitelnou skupinou, na kterou dopadá letošní zdražování,“ řekl k růstu penzí ministr práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL).

Jelikož loni proběhly dvě mimořádné valorizace a teď v lednu čeká Česko další řádná, rekordně se zvýší poměr důchodu k průměrné mzdě. Zatímco před rokem senioři pobírali 42,5 procenta průměrné mzdy, teď to má být 45,9 procenta. Valorizace vyjde státní rozpočet na 28,6 miliardy korun a celkové výdaje na penze se v letošním roce vyšplhají na bezmála 660 miliard korun.

O kolik vzrostou penze? O kolik vzrostou penze? | archiv Blesku

Zkrouhnutí prominentů

 

Zatímco většině důchodců chce Jurečkovo ministerstvo přidat, jedné skupině penze sníží. Jde o seniory, kteří mají vysoký důchod díky tomu, že za socialismu působili ve vysokých stranických funkcích. Dotčeným osobám se sníží procentní výměra starobního důchodu, a to o 300 korun za každý (i započatý) rok výkonu některé z funkcí vymezených v zákoně. Podle odhadů ministerstva půjde asi o 3 tisíce osob, jejich seznam má dodat Ústav pro studium totalitních režimů. I když novinka platí od ledna, ke snížení má dojít od března 2024.

Přibude výchovné

Ke starobním důchodům začne stát od ledna vyplácet i tzv. výchovné. To bude 500 korun měsíčně za každé vychované dítě, za dvě děti je to tedy už tisícovka, za tři patnáct stovek atd. Tento bonus bude náležet vždy tomu z rodičů, který o potomky převážně pečoval. Matkám, které již penzi pobírají, se tento bonus bude vyplácet automaticky. Podle odhadů ministerstva práce se to bude týkat zhruba 1,4 milionu seniorek.

„Dosud byly bohužel hlavně ženy »trestány« za to, že se místo práce věnovaly výchově dětí a měly tak nižší příjmy. Rozdíl v průměrném důchodu činí bezmála 3 tisíce korun,“ míní Jurečka. Ženy, kterým bude důchod přiznán po 31. prosinci 2022, už budou ale muset o výchovné žádat na České správě sociálního zabezpečení. Stejně tak otcové – penzisté. U nich je pak jedno, kdy jim byla penze přiznána.

Dříve »do papučí«

Mají náročnou práci a teď budou moct odejít dřív do důchodu, aniž by jim byla zkrácena penze. Toto privilegium měli zatím jen horníci, od ledna k nim ale přibudou také zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči. Fungovat to má tak, že za 4400 odpracovaných směn se věk potřebný pro odchod do důchodu sníží o 2,5 roku. Za dalších 74 směn nad tuto hranici to bude další měsíc, celkem ale nejvýše o 5 let.

Zápočet směn bude možné provést zpětně od 1. ledna 1993. Dřívější odchod do penze pro tyto profese je ale vázán na zvýšené pojistné placené zaměstnavateli, což v praxi znamená, že ostatní zaměstnanci, kteří takovýto nárok nemají, nebudou na tyto vybrané skupiny doplácet.

»OSTŘÍ HOŠI« SI POLEPŠÍ

Příští rok bude příjemnější pro vojáky, policisty, hasiče a další příslušníky bezpečnostních sborů. Zvednou se jim totiž platy. Od 1. ledna 2023 se jim rozhodnutí vlády promítne do tarifů. V nejnižších třídách 1. a 2. bude růst o 17 %. To znamená, že v základu budou brát 23 300 Kč, respektive 25 070 Kč. Ve zbylých třídách pak bude »nášup« desetiprocentní. To znamená, že příslušníci dostanou ve třetí třídě 25 360 korun, v osmé už 36 900 korun a v 11. nejvyšší třídě 46 460 korun. Do toho pak nejsou započítány různé příplatky, které ohodnocení ještě zvyšují.

Cílem zvýšení platů je, aby od sborů i z armády neodcházeli zkušení lidé za lepším do soukromého sektoru. O 10 procent si přilepší i v armádě. Svobodník bude nově měsíčně mít 30 310 Kč, rotný 38 810 korun, kapitán 57 280 Kč a major 64 490 korun. Armádní generál, což je nejvyšší vojenská hodnost, dostane v tarifu 143 850 korun.

Minimální mzda vzrostla

Od ledna se zvýšila také minimální mzda. Ta je nyní 17 300 korun, což je nášup o jedenáct stovek. S tím jde tradičně ruku v ruce i zvýšení tzv. zaručené mzdy, tedy sumy, kterou mají minimálně jednotlivé profese za svoji práci brát. Letos je to ale trochu jinak. Růst minimální mzdy se promítne jen do 1. a 8. skupiny prací, ve zbylých zůstane vše při starém, jelikož kabinet rozhodl o zmrazení zaručené mzdy.

  V nejnižší skupině jsou třeba pomocníci v kuchyni, švadleny drobných úprav, uklízečky či doručovatelé zásilek. Ve státní sféře se jedná o 1. a 2. platovou třídu. U nich je zaručená mzda ta minimální, tedy 17 300 Kč a nárůst je tedy 1100 korun. Naopak v té nejvyšší skupině jsou finanční a obchodní ředitelé, makléři na finančních trzích a další podobné profese. Ve státním se jedná o zaměstnance v 15. a 16. třídě. Jejich zaručená měsíční mzda stoupne o 2200 korun na 34 600 Kč.

ZKRÁTKA NEZŮSTANOU ANI »MOCNÍ«

Až dosud měli naši zákonodárci zmrazené platy na úrovni z roku 2020. To se ale od ledna změnilo a platy ústavních činitelů skokově vzrostly. Jen řadový poslanec si přilepší o skoro 12 tisíc korun. K tomu mají navíc ústavní činitelé nárok i na náhrady, které jsou v řádech desetitisíců. O růstu platů ale politici nerozhodovali sami, vše řídí dříve odsouhlasený automat. „V nějaký moment se to odmrazit musí. V době covidové mi to (zmrazení platů - pozn. red.) dávalo smysl. Teď je tlak na růst platů ve veřejné i soukromé sféře poměrně velký,“ řekl v prosinci ČT ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš (42). Kromě politiků se zvýšení platů týká také soudců a státních zástupců.

Až dosud měli naši zákonodárci zmrazené platy na úrovni z roku 2020. To se ale od ledna změnilo a platy ústavních činitelů skokově vzrostly. Až dosud měli naši zákonodárci zmrazené platy na úrovni z roku 2020. To se ale od ledna změnilo a platy ústavních činitelů skokově vzrostly. | archiv Blesku

 

Video  Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet  - Videohub
Video se připravuje ...

tarrica ( 14. ledna 2023 06:10 )

V produktivním věku dnešní důchodci nemohli tolik našetřit a dnes, kdy mají naškudleno ,,na pohřeb,, a na léky, na doplatky v domově důchodců, popř. na opravu spotřebičů, jim těch 150-200 tis.korun není moc platných, znehodnotila jim je inflace.
Žádný rodič nechce, aby jej jeho dítě dotovalo, ví , že se sami mají co otáčet.
Moc prosím, neházejte všechny do jednoho pytle, někteří opravdu mají co dělat, aby přežívali.
Pracovali 40 a více let a dnes vidí,jak média jen podněcují nenávist mezi mladými ,pracujícími a těmi starými. Prosím, nepřidávejte se k nim.
I vy jednou zestárnete a snad se vám bude dařit líp .
Podívejte se na věčné pobírače dávek, co nikdy nepracovali, na přebujelou administrativu, na platy politiků apod.Tam je možnost něco změnit.

Pavel Molík ( 4. ledna 2023 17:50 )

Nejvíce jsou důchody zvyšovány u těch, kteří v produktivním věku maximalizovali své příjmy na úkor státní kasy. Takovéto sofistikované parazitování, tedy maximalizaci příjmu na úkor státní kasy si prosadili do důchodového zákona. V postavení starobního důchodce jsou všichni důchodci v rovnocenném postavení, což by mělo být zohledněno i při valorizacích. Ona tolik přetřásaná zásluhovost již je jednou významně zohledněna při výměru výše důchodu. Nebo má být zásluhovost soustavně deformována v prospěch privilegovaných důchodců-milionářů ? Současný důchodový systém stále víc rozevírá sociální nůžky mezi bohatými a chudými důchodci, tedy vyvolává zlou krev, závist a nenávist. Důchodový systém produkuje obludně znetvořenou zásluhovost a zároveň vynuloval dva hlavní pilíře důchodového systému - solidaritu a soudržnost. Současný důchodový systém je dlouhodobě ekonomicky neudržitelný, protože privilegovaná skupina důchodců-milionářů roste početně a zejména požaduje stále větší přídavky ke svým královským důchodům.

arbitr ( 4. ledna 2023 06:55 )

Na vině nejsou důchodci, ale nezvládaná inflace a (do budoucna) pokles porodnosti v pracujících rodinách. Také nárůst ministerstev, náměstků a poradců s aparáty u "rozpočtově zodpovědné" vlády.
Snižování důchodů býv. prominentům nyní (ve věku +/+ 90 - 100 let je gesto, znamenající otevření Pandořiny skřínky do budoucna.
Na druhou stranu - pokud hrozí odchod zkušených do soukromého sektoru - je na místě vyšší zvyšování platů a náhrad př. poslanců: představa, že zkušení matadoři jako Němcová či Benda utíkají pracovat je strašná !

newdawn ( 3. ledna 2023 21:06 )

n
Nejvíc všude uvádějí, jak moc se zvyšují důchody, jak důchodci vyžírají stát, chtějí nárust důchodů omezit... Ale kdyby o tolik nerostly ceny díky špatnému fungování vlády, nemuseli by ty důchody o tolik zvyšovat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa