Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cestovní kancelář Sněmovna: Co viděli poslanci za peníze daňových poplatníků? 47 zemí světa!

Aktualizováno -
13. června 2023
11:09
Autor: David Polák, inf - 
13. června 2023
05:00

Čeští poslanci si sezení v lavicích občas zpestří nějakou tou zahraniční cestou. Blesk zmapoval, kam všude se zákonodárci za peníze daňových poplatníků podívali. A na seznamu je několik exotických míst, třeba Uruguay a Chile pro pět lidí za 1,2 milionu!

Za rok 2022 vycestovalo za hranice podle zjištění Blesku z dvousetčlenné Sněmovny celkem 92 zákonodárců. Vyslání každého člena musí vždy schválit tamní organizační výbor. Nejvíce letenek a povolení od nich získal poslanec zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (39, ANO). Ten byl celkem v 18 zemích, například ve Francii, Americe, Maroku a právě v Chile. Hned za ním se umístila předsedkyně komory Markéta Pekarová Adamová (38, TOP 09) s šestnácti státy (viz box 15 nejčastějších cestovatelů). Ta jezdila hlavně na setkání šéfů parlamentů zemí EU a na oficiální návštěvy, které vyplývají z její funkce. 

20 »míčů«

Na »výletování« měla dolní komora podle svého webu loni vyčleněno 20 milionů korun. V sumě jsou zahrnuty valutové výdaje pro poslance a poslankyně, letenky, ubytování a ostatní náhrady. Celá suma ale utracena nebyla. Vyčerpáno ke konci roku bylo 15,5 milionu korun. Nejvíce spolykaly letenky (6,6 milionu) a ubytování (3,3 milionu).

Chile a Uruguay

Nejdražší zahraniční cestou poslanců byla loni návštěva Uruguaye a Chile. Ta proběhla v listopadu a trvala osm dní. Vyšla na 1 242 882,04 Kč a zúčastnilo se jí pět politiků – již jmenovaný Bžoch, Ondřej Benešík (46, KDU-ČSL), Marek Ženíšek (44, TOP 09), Michal Ratiborský (41, ANO) a místopředseda komory Jan Skopeček (42, ODS). A účel cesty? „Jednání s partnerským výborem a s představiteli dalších institucí. Důvodem je vysoký potenciál obchodní výměny, který je pro české firmy důležitý v rámci diverzifikace exportů,“ zní nekonkrétní popis v usnesení, které účel cesty zdůvodňuje.

Víte, že...

Nejlevnější zahraniční pracovní cestou byla zářijová jednodenní účast poslance Benešíka na Slovensku. Jeho vyslání na setkání předsedů evropských výborů stálo 765 Kč.

Peru v roce 2019

Na služební cestu do Peru se v květnu 2019 vydali poslanci kontrolního výboru, jenže hned tři dny místo schůzek »výletili« po památkách a prohlédli si krásy Machu Picchu, světoznámého města Inků. A aby toho nebylo málo, společnost jim dělal člověk, který má dbát na to, aby stát nebyl moc marnotratný – šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala (55). Státní kasu to vyšlo na 750 tisíc korun.

Seznam destinací

● Evropa: Francie (20x), Belgie (9x), Polsko (6x), Slovensko (6x), Maďarsko (5x), Německo (5x), Lotyšsko (4x), Bosna a Hercegovina (3x), Chorvatsko (3x), Řecko (3x), Švédsko (3x), Velká Británie (3x), Estonsko (2x), Finsko (2x), Irsko (2x), Kypr (2x), Litva (2x), Maroko (2x), Nizozemsko (2x), Portugalsko (2x), Španělsko (2x), Bulharsko (1x), Dánsko včetně Grónska (1x), Gruzie (1x), Island (1x), Itálie (1x), Kosovo (1x), Lucembursko (1x), Moldavsko (1x), Rakousko (1x), Rumunsko (1x), Severní Makedonie (1x), Slovinsko (1x), Srbsko (1x), Švýcarsko (1x), Turecko (1x)

● Asie: Izrael (2x), Japonsko (2x), Indonésie (1x), Jižní Korea (1x), Spojené arabské emiráty (1x)

● Severní a Jižní Amerika: USA (9x), Chile (1x), Uruguay (1x)

● Afrika: Rwanda (1x)

Grónsko, Rwanda či Indonésie

Poslanci měli na seznamu další exotiku. Za 105 tisíc korun navštívil v září poslanec Ratiborský Dánsko a Grónsko, kde strávil šest dní. Účastnil se tam společného zasedání podvýboru pro transatlantickou obranu v rámci NATO. Na 290 tisíc pak daňové poplatníky vyšla říjnová šestidenní cesta dvou zákonodárců Petra Fifky (56, ODS) a Viktora Vojtka (44, STAN) do africké Rwandy. Ti tam jeli na zasedání Meziparlamentní unie. Za stejným účelem oba zmínění vyrazili také do Indonésie, což vyšlo na 317 tisíc korun.

Lidovecký poslanec Jiří Horák (38) byl například podle usnesení organizančího výboru vyslán celkem na 11 zahraničních cest, a skončil tak na pomyslném pátém místě. Jak ale Blesku zákonodráce vysvětlil zúčastnil se jenom poloviny. „Jako předseda sněmovní delegace do Parlamentního shromáždění NATO jsem pozván na každé takové setkání. Ne všech se ale účastním a loni jsem vycestoval jen na šest zahraničních cest, kdy jsem zastupoval Poslaneckou sněmovnu," řekl Blesku Horák, který se tak posunul na pomyslnou devátou příčku.

Pavel Molík ( 14. června 2023 12:47 )

Asi si ve své chamtivosti někteří poslanci neuvědomují jaký vzkaz posílají občanům ČR tím, že mají ve své jídelně výrazně zlevněné jídlo a mnohé další nemravné prebendy a že si podle chuti cestují kam se jim zamane, protože mimo politickou funkci by to pro ně bylo drahé a museli by platit ze svého, takhle jim vše hradí daňoví poplatníci a oni si užívají a oddávají se bláznivým radovánkám. Kdyby aspoň iniciativně neblbli, protože některým poslancům se daří navyšovat svůj škůdcovský potenciál a třeba v Číně sabotovat miliardové obchody jen proto, aby se blýskli svým správným politickým uvědoměním. Přišli jsme právě v Číně o miliardy z leteckého a automobilního průmyslu a naše pracně budované pozice zaujali naši sousedé ze západní Evropy. Že naše poslance hanba nefackuje - oni si jezdí užívat do zahraničních exotických destinací za naše peníze a my se máme v rámci všeobecné fialovské drahoty dál a dál uskromňovat. Svým cestováním nám vzkazují, že my občané je zajímáme jen tehdy, když z našich peněženek tahají další prachy. Kdo volil partaje z vládní pětikoalice ? Blázni či fanatici či naivkové, kteří se nechali utáhnout na vařené nudli protibabišovské hysterie ?

jajas ( 13. června 2023 18:55 )

"Co viděli poslanci za peníze daňových poplat­níků?­"...Vi­děli toho asi dost, ale občanům je to k hownu...

majka-ot ( 13. června 2023 17:49 )

bullshit: Víte proč si důchodci nestěžují a vyjdou s tím, co mají? Protože šetříme celý život. Jsme tak zvyklí- neplýtvat, nevyhazovat. A peníze teď nemáme zadarmo, alespoň většina z nás starších ročníků. Máme svoje odpracováno. Já 40 let, z toho
půl roku placené mateřské a půl roku neplacené, s druhým dítětem půl roku placené a rok a půl 500 Kč.

jajas ( 13. června 2023 17:40 )

Že by místo Leopardů?

majka-ot ( 13. června 2023 17:40 )

A tak důchodci a všechen nám poddaný lide- buďte solidární-šetřete a šetřete!!! My přece nemusíme !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa