Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

66 % Čechů nesouhlasí s balíčkem: Zasáhne Sněmovna? Poslanci pětikoalice budou mít „zákaz“

Autor: David Polák - 
23. května 2023
05:00

Už za měsíc začne ve Sněmovně »válka« o ozdravný balíček. Opozice už je teď připravena vládní návrh torpédovat. Ve hře je předložení desítky pozměňovacích návrhů. Jak zjistil Blesk, podat je chtěli i někteří koaliční poslanci, ti ale mají »zákaz«.

Někteří vládní zákonodárci neskrývají své výtky k dohodnutému kompromisu mezi ODS, lidovci, TOP 09, Piráty a STAN. Kabinet například navrhuje zvýšit některé daně, i když před volbami strany tvrdily opak.

„Nemohu být nadšený a souhlasně kývat na růst daní. Je to kompromis, který jsem si pracovně označil jako kompromis krvavý, kvůli kterému poneseme politické následky,“ prohlásil třeba místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (42, ODS). Vadí mu, že návrh jde proti programovým principům »modrých ptáků«.

Spor o víno

Blesk po jeho kritice začal pátrat ve Sněmovně, jestli jsou i další koaliční poslanci, kterým současná podoba balíčku vadí.

„Z konsolidačního balíčku vypadla spotřební daň z tichého vína, a to je podle mého špatně. Do rozpočtu to mohlo přinést několik miliard korun,“ svěřil se Blesku poslanec z ODS, který si nepřál být jmenován. Ten prý uvažuje o předložení pozměňovacího návrhu, který by daň na tekuté hrozny zavedl. Redakce ví i o záměru dalších dvou vládních zákonodárců.

Se skřípěním zubů

Podle představitelů kabinetu dojde ke schválení úsporného balíčku u některých členů koalice se skřípěním zubů. Žádná vzpoura z vlastních řad se prý ale nečeká.

„Pozměňovací návrhy ke koaličně dohodnutým vládním návrhům zákonů podpoří smluvní strany v obou komorách Parlamentu jen po vzájemné dohodě,“ řekl Blesku šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný (46). To samé je také součástí uzavřené koaliční smlouvy. Pokud tedy chce vládní poslanec něco ve vládní normě změnit, musí o tom informovat dopředu šéfy klubů a ti mu buď návrh schválí, či zamítnou.

Podle Výborného se ale bude většina zamítat, pokud se nebude jednat o úpravu technické chyby. A vládní většina 108 hlasů má mít také zakázáno podpořit návrhy opozice.

Stínový premiér Havlíček: Kabinetu zatopíme

Už teď se v dolní komoře Parlamentu proslýchá, že schvalování konsolidačního balíčku představeného ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (59, ODS) nebude pro vládní pětikoalici vůbec nic jednoduchého. Blesk se proto zeptal, jak hodlá opozice ve věci postupovat.

„Bude to takový kotel, že se v něm dotyčným ministrům roztaví vládní ponožky,“ řekl Blesku stínový premiér hnutí ANO Karel Havlíček (53). A s obstrukcí už nyní koalice počítá.

„Jsme připraveni tu být ve dne v noci, aby náš návrh prošel v prvním čtení, které musíme stihnout do začátku sněmovních prázdnin, tedy v červenci,“ zareagoval Výborný s tím, že spacáky už mají všichni v kancelářích z minulých nočních schůzí. Druhé a třetí čtení normy by se pak mělo uskutečnit na podzim, jelikož vláda chce mít změny účinné od ledna 2024.

Takhle Češi hodnotí vládou navrhovaná opatření v úsporném balíčku. Takhle Češi hodnotí vládou navrhovaná opatření v úsporném balíčku. | Blesk

Přijetí u veřejnosti řečí čísel

Na konsolidační balíček a celou vládní komunikaci si posvítila agentura STEM/MARK v rámci průzkumu veřejného mínění. Z něho například vyplývá, že s utahováním opasků souhlasí 32 procent lidí, 66 procent naopak nesouhlasí a 2 procenta nevědí.

Odlišné vnímání je především u voličů vládních a opozičních stran. Lidé se také vyjádřili ohledně guláše v daních. Podle 68 procent lidí je nelogické a nesystémové rozdělovat noviny, časopisy a knihy do tří různých sazeb. Například 53 procent pak podporuje, aby stejnou daňovou sazbu měly všechny tiskoviny včetně knih.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH i chystané cestě do USA  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 24. května 2023 10:10 )

nelži skorumpovaný novináři,90% je proti balíčku hlupáku,retardu s mozkem Pekárové polovina chápe že má šetřit, další polovina nechápe když máme šetřit a dvě nejlepší kuřačky letí do ameriky vyjednat zrudnou zrádcovskou smlouvu Bilaka a nakupovat zbraně za stovky miliard k tomu bande­rovcum­,fašis­tum,vl­asov­cum ukraj dávat miliardy, verbež nejhorší vlády slepence chce na lidech šetřete a zaplatte naší tupost ubohost.

hejhej ( 23. května 2023 15:37 )

jajas:
Tato slepená vláda nemá s demokracii nic společného , je to totalitní , hnusná vláda.

hejhej ( 23. května 2023 15:36 )

karmazdarma:

hejhej ( 23. května 2023 15:34 )

roxin:
Potraviny, nejen, že byly levnější, ale především kvalitní . No nebyly celý rok banány a mandarinky, ale maso nebylo " napumpované" vodou, pečivo , chléb a j. voňavé , mléko a mléčné výrobky kvalitní, bez soji , Eček a jiných sr.ače.k.

hejhej ( 23. května 2023 15:30 )

roxin:
Vláda neschopných idi....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa