Co s námi dělá alkohol?

Požitím alkoholických nápojů se do těla dostane etanol. Ten v malých dávkách krátkodobě způsobuje euforii, může na chvíli přinést pocit štěstí, nezávislost, větší odvahu, může působit jako antidepresivum.

„Ve větších dávkách však může přivodit depresi, ztrátu koordinace pohybů těla, sníženou vnímavost a reaktivitu, útlum rozumových schopností, případně agresivitu. Etanol zpočátku zvyšuje chuť k jídlu, snižuje rychlost reakcí, zhoršuje motoriku. Na mozek působí různě – povzbudí a zároveň zklidní a otupí úzkost, snižuje vnímání bolesti, může tlumit aktivaci enzymů a hormonů, zhoršit schopnost neuronu zapínat a vypínat geny. Alkohol také zhoršuje schopnost úsudku i krátkodobou paměť - máme lidově řečeno okno,“ vypočítává negativní účinky doc. MUDr. Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN v Praze.

Docent Pavel Kohout
Autor: archiv Blesku

Jak měsíční abstinence funguje?

„Jakkoli dlouhá abstinence je vždy výhodnější než konzumace alkoholu. Ten sice přináší krátkodobě psychické uvolnění, ale z dlouhodobého hlediska psychiku pozvolna narušuje a vytváří závislost,“ vysvětluje psycholožka, nutriční poradkyně a odborná konzultantka AquaLife Institutu Zuzana Červenková Douchová a dodává:

„Tím, že vynecháme na měsíc alkohol, můžeme zjistit, jak jsme na tom se závislostí a kolik potíží přirozeně zmizí. Třeba budeme lépe spát, mít více energie a příjemnější náladu, budeme se lépe soustředit a zlepší se nám pleť. Velmi motivační je i to, že často dochází ke ztrátě několika kil. Alkohol je totiž energeticky hodně bohatý a jeho pravidelná konzumace přispívá ke vzniku nadváhy nebo obezity.“

5 tipů, jak na to

„Pokud zvládneme první týden, kdy se mohou objevit abstinenční příznaky podobné kocovině nebo psychická rozladěnost, úzkosti, nespavost apod., pak další týdny už začneme pociťovat pozitivní účinky abstinence,“ dává naději abstinujícím psycholožka Červenková Douchová s tím, že doporučuje pět tipů, jak zvládnout měsíc bez alkoholu

1.     Připravte se na měsíc bez alkoholu jak psychicky, tak prakticky. Soustřeďte se hlavně na první týden.

2.     Zbavte se doma veškerého alkoholu, který by vás mohl lákat.

3.     Se zvládnutím či prevencí abstinenční příznaků pomáhá dostatečný příjem nealkoholických tekutin. Obzvlášť výhodné jsou přírodní minerálky, které nemají žádné kalorie, zato doplňují tělu důležité minerální látky, což se hodí zejména při hubnutí a sportování (slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu).

4.     Pokud pijete alkohol jako rituál k uvolnění, snížení stresu apod., připravte si předem jiné, náhradní rituály. Například místo posezení večer se sklenkou vína jděte na procházku nebo si zacvičte, místo sezení v hospodě zajděte do kina. Můžete také zkusit nealkoholické drinky, které bývají až překvapivě chutné.

5.     Při pomyšlení na alkoholický nápoj se zaměstnejte nějakou příjemnou aktivitou, ideálně sportovní, která má pozitivní vliv na psychiku. Věnujte se také více sexu, uvolní vás to a vyplaví endorfiny – hormony štěstí. Ty pomohou zaplašit mírné deprese nebo pocity skleslosti z abstinence.

Nádory, cirhóza i deprese

Dlouhodobá konzumace alkoholu je spojena s více než 200 různými nemocemi. Odhaduje se, že celosvětově je alkohol zodpovědný za asi 3,3 miliony úmrtí ročně, což je 5,9% všech úmrtí. V České republice se jedná o asi 6500 úmrtí ročně.

„Postižení jater je asi nejznámějším důsledkem konzumace alkoholu. Konečným stádiem je jaterní cirhóza, což je stav, kdy alkoholem poškozované jaterní buňky odumírají a jsou nahrazeny vazivovou tkání. Alkohol může však poškozovat játra i akutním zánětem, který se projevuje příznaky podobnými cirhóze, nicméně nedochází ke změně stavby jater. Tento stav je léčitelný a nemusí zanechat trvalé následky,“ vysvětluje internista Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, MUDr. Tomáš Kocmánek a dodává:

„S konzumací alkoholu jsou také spojeny mnohé nádory. Lidé konzumující 3 až 4 alkoholické nápoje denně mívají 2 - 3x častěji nádorové onemocnění dutiny ústní, hltanu a jícnu, 1,5x vyšší riziko rakovinu prsu a tlustého střeva.  Za zmínku stojí také vyšší riziko karcinomu jater a slinivky. Za zmínku také stojí duševní poruchy spojené s konzumací alkoholu, jako například deprese, úzkosti a poruchy spánku.“

Video
Video se připravuje ...

Adiktolog o smrtícím Fentanylu a opioidové krizi. Zabít může už první dávka! Pavlína Horáková, Lukáš Červený, reuters