Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Adiktolog o smrtícím Fentanylu a opioidové krizi. Zabít může už první dávka!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. listopadu 2023
15:20
Autor: Pavlína Horáková - 
22. listopadu 2023
14:30

Až stokrát silnější než morfin a padesátkrát silnější než heroin - syntetický zabiják Fentanyl má na svědomí v USA v průměru 140 životů denně a své oběti si vyžádal už i v Česku. Hrozí nám chmurný americký scénář? Jak se k nám tento opioid dostal? V čem spočívá jeho nebezpečí? Nejen na tyto otázky odpovídal vedoucí konzultantského týmu na Národní lince pro odvykání, specialista na odvykání a psycholog Igor Mikriukov.

Nárůst zneužívání opioidů a jedna z největších krizí veřejného zdraví ve Spojených státech Amerických má podle Igora Mikriukova kořeny v devadesátých letech. „Jednou z příčin je nedostatečná léčba bolestí u pacientů, což vedlo k rostoucímu předepisování opioidních analgetik. Nové formy, jako jsou náplasti a pastilky, se staly dostupnějšími, což přispělo k nárůstu zneužívání," vysvětlil adiktolog.

Miriukov upozornil na hrozbu syntetických drog v České republice: „Pravděpodobně nám nehrozí scénář, který se udál v USA, ale rozhodně bychom měli být ve střehu vůči syntetickým drogám obecně. Možná ne fentanyl, ale jiné syntetické drogy by mohly způsobit potenciální problémy." Národní linka pro odvykání varovala mimo jiné před tím, že plíživý nástup rizikových opioidů na český trh mohl být kvůli přimíchávání do heroinu odhalen pozdě.

V čem je fentanyl tak nebezpečný? „Fentanyl patří k syntetickým opioidům a jeho nebezpečí spočívá v tom, že je mnohonásobně silnější než ty přírodní opioidy, například morfin. Pokud je fentanyl užíván podle předpisu lékaře, tak nebezpečný není. Ten problém nastává právě ve chvíli, kdy ho začíná člověk zneužívat," popsal psycholog.

Náplasti z popelnic

„Fentanyl se dá sehnat na černém trhu v České republice hlavně online ale jsou také známé případy, kdy se zneužívá látka, který je seškrabávána z náplastí,“ popsal jak si někteří lidé fentanyl pořizují. Výjimkou nejdou ani případy, kdy narkomani hledají náplasti v popelnicích, louhují je v roztoku a ten si poté píchají do žíly.

Ač je v České republice zatím nejvíce rozšířený pervitin, tak nebezpečí fentanylu spočívá zejména v jeho síle: „Na předávkování fentanylem člověk může umřít po prvním požití, což je obrovské riziko, i když fentanyl nezneužívá tolik lidí v České republice, ale tou smrtelnou může být jedna dávka,“ varoval vedoucí konzultantského týmu na Národní lince pro odvykání Igor Mikriuk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa