Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opioidová krize v USA: Zemřelo už půl milionu lidí, farmaceutičtí giganti mají zaplatit stamiliardy

Autor: ksi, DW - 
23. července 2021
21:10

Jde o mnohem víc než jen o drogový skandál; během opioidové krize přišlo v USA o život více než půl milionu lidí. Na základě nové dohody by Johnson & Johnson spolu se třemi dalšími farmaceutickými společnostmi měly zaplatit stamiliardy za vyřešení tisíců právních nároků v souvislosti s opioidovou epidemií, píše Deutsche Welle.

V celé věci jde o návykové látky proti bolesti, o zamlčování velmi silné závislosti, kterou způsobují, a o bezohledný, agresivní marketing, který vedl k masivnímu předepisování těchto nebezpečných preparátů, uvádí Deutsche Welle.

Zatímco opiáty jsou přírodního původu, z opia, například morfin či kodein, opioidy jsou synteticky vyrobené, jako třeba heroin, jeho odvykací náhrada metadon nebo fentanyl, používaný právě na bolest. „Už se to přestalo rozlišovat, všemu se teď říká opioidy,“ vysvětlil pro Deutsche Welle Norbert Wodarz, výzkumník závislostí na univerzitní klinice v Řeznu

Opioidy jsou nejsilnější léky proti bolesti (analgetika), které máme k dispozici. Vážou se na receptory v nervovém systému, zejména v mozku, kde rozvíjejí svůj účinek. „Pokud je používáte jako lék, mohou vás zbavit bolesti,“ uvedl Wodarz. „Pouze anestetika, tedy narkotika, mají silnější účinek než opioidy.“

Nesprávné předepisování fentanylu

Proto se opioidy staly nepostradatelnými v terapii bolesti. Lékaři je primárně předepisují jako tabletu nebo náplast, která nepřetržitě uvolňuje účinnou látku. Pokud se účinná látka uvolňuje postupně, nedochází k euforii a účinek nastupuje později než při aplikaci do žíly; může trvat až tři hodiny, než se pacient bude cítit méně bolestivě. „Látka se se nejprve musí vstřebat ze střeva, dostat se do krve a poté se dostat k receptorům,“ vysvětluje Wordarz pro Deutsche Welle. „Jelikož se účinek vyvíjí tak pomalu, chybí také pocit euforie, kterou zažívají narkomani.“

„Opioidy jsou velmi důležité léky. Každý, kdo utrpí nehodu, operaci nebo nádor, bude velmi rád, že jsou tyto léky k dispozici,“ vysvětluje Wordart. Má to však jeden velký háček. Pokud léčba trvá déle než dva měsíce, tělo si na látku vytvoří velmi silnou závislost. „Pokud má někdo ve věku 25 let těžkou chronickou bolest zad a je předpoklad, že se to v příštích 30 letech nezmění, pak opioidy nejsou vhodné jako dlouhodobé léky,“ zdůrazňuje Wodarz. A právě neuvážené předepisování těchto látek způsobilo v USA opioidovou krizi. 

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson a tři další velkoobchodníci s farmaceutickými výrobky by měli zaplatit 26 miliard dolarů (564 miliard korun) za urovnání právního sporu, který se táhne už roky. Z chamtivosti a touhy po zisku měly tyto čtyři korporace přispět k nekontrolovaně se šířící opioidové epidemii v USA.

Konkrétně lékoví distributoři McKesson, Cardinal Health a AmerisourceBergen by měli dohromady zaplatit 21 miliard dolarů (456 miliard korun). Výrobce léků Johnson & Johnson pak zaplatí pět miliard dolarů (108 miliard korun), jak uvádí Deutsche Welle.

Během opioidové krize zemřelo ve Spojených státech v letech 1999 až 2019 přibližně 500 tisíc lidí na předávkování léky proti bolesti na předpis a nelegálními drogami, uvádí Deutsche Welle. Jenom v loňském roce se smrtelně předávkovalo 93 tisíc lidí, což je rekordní, třicetiprocentní přírůstek oproti roku 2019, uvádí server The Guardian.

Podle nových prozatímních údajů zveřejněných ve středu Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) úředníci ve zdravotnictví zjistili, že nárůst fatálních předávkování v loňském roce způsobovaly většinou stresory spojené s pandemií, nedostupnost léčby a rozšíření smrtícího syntetického opioidu fentanylu.

CDC ve studii uvádí, že loni v souvislosti s covidem zemřelo ve Spojených státech 375 tisíc lidí, což je téměř čtyřikrát více úmrtí, než kolik způsobilo předávkování drogami a léky na předpis. Přesto je nárůst ze 72 151 smrtelných předávkování v roce 2019 na 93 331 smrtelných předávkování v roce 2020 nejstrmější nárůst za poslední tři desetiletí. Jen v roce 2020 pak bylo 69 710 úmrtí způsobeno konkrétně opioidy, uvádí The Guardian.

V důsledku opioidové krize bylo podáno více než 3300 žalob. Žalobci obviňují společnost Johnson & Johnson ze zveličování výhod opioidů a zlehčování jejich rizik. Farmaceutičtí prodejci McKesson, Cardinal Health a AmerisourceBergen jsou pak obviněni z nedostatečné kontroly, která údajně vedla k masivní distribuci léků proti bolesti nelegálními kanály. Všechny čtyři firmy popírají jakékoli provinění.

„Řada společností, které vyráběly opioidy a distribuovaly je po celé zemi, tak činily bez ohledu na životy lidí nebo dokonce na národní krizi, která je navíc v jejich konání poháněla,“ řekla generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová při představení miliardového vypořádání, které označila za „historické“.

Zatím však jde pouze o návrh, který mnoho amerických států, měst a krajů ještě musí definitivně schválit. Peníze, které mají být kromě vypořádání čtyř tisíc nároků použity i k financování programů pomoci, budou vypláceny po dobu 18 let, v případě Johnson & Johnson pak devět let. Téměř dvě miliardy dolarů (43,5 miliardy korun) z fondů budou vyhrazeny soukromým právníkům najatým vládami, aby pracovali na jejich žalobách proti opioidovému průmyslu. Část podílu by mohla získat také státní zastupitelství.

Celkově je cílem velkého urovnání, o kterém se jedná již déle než dva roky, vyřešit všechny žaloby a různá řízení najednou. McKesson, AmerisourceBergen, Cardinal Health a Johnson & Johnson by se tímto kompromisem mohly vyhnout dalšímu stíhání, uzavírá Deutsche Welle.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi