Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ostře sledovaná schůzka: Čínský prezident Si přijede do Paříže jednat s Macronem

Autor: ČTK - 
19. března 2024
07:01

Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.

Podle bruselského serveru Peking cestou usiluje o oslabení nepřátelského postoje Evropské unie vůči Číně kvůli jejím vztahům s Ruskem. EU se v minulosti snažila přimět Peking k tlaku na Rusko ohledně jednání o ukončení války na Ukrajině.

Cesta čínského lídra do Paříže je naplánovaná na 60. výročí navázání diplomatických vztahů obou zemí. Nálada ve Francii bude ale pravděpodobně odlišná od atmosféry oslav před deseti lety, řekly Politicu zdroje obeznámené s cestou. Jednat se bude například o reciprocitě stran ekologické tranzice, dodal zdroj.

Přípravy návštěvy zaberou několik měsíců a podrobně je bude sledovat i Německo, neboť kancléř Olaf Scholz v dubnu sám zamíří do Číny.

Ve snaze o zlepšení vztahů mezi Evropskou unií a Čínou loni v prosinci do Pekingu zavítala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel.

Linda Palkova ( 19. března 2024 10:07 )

JJ Fialovej hnus /název piva/ a vyžrané pirátské prase by se mohli od Číny učit co je to diplomacie. Hlavně že nás rozeštvali i se Slováky - zmetci.. 👎

Linda Palkova ( 19. března 2024 09:45 )

Pošleš vojáky na Ukrajinu - to nevadí, my je pošleme také /žabožroute/. 👍

Vít Vavrečka ( 19. března 2024 08:58 )

Dej mu za uši ty kluku jeden šikmookej, ať přestane vyskakovat

Kamyl ( 19. března 2024 08:43 )

Doufám že Siti toho šmejda přerovná

Od jednání v Kremlu po možné vyslání vojáků na Ukrajinu: Jak se Macron stal válečným štváčem

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukrajine/781597/od-jednani-v-kremlu-po-mozne-vyslani-vojaku-na-ukrajinu-jak-se-macron-stal-valecnym-stvacem.html

Kamyl ( 19. března 2024 08:20 )

👍 👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi