Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové informace o smrti kontrolora kvality z Boeingu: Sebevraždu nespáchal, řekla přítelkyně

Autor: mav - 
19. března 2024
09:39

Skandály výrobce letadel Boeing se množí. Nejen, že mají různé problémy jeho letadla. Za zvláštních okolností zemřel kontrolor kvality, který dlouhodobě na problémy upozorňoval. Prvotní ohledání vypadalo, že se sám zastřelil. Jenže podle rodinné přítelkyně Johna Barnetta (†62) dopředu očekával, že by mohli nafingovat jeho sebevraždu.

V sobotu 9. března měl jít vypovídat k soudu v jihokarolínském Charlestonu ve sporu se svým bývalým dlouholetým zaměstnavatelem, kolosem Boeing. Jenže se nedostavil. Následně ho našli v jeho autě u hotelu, s pistolí v ruce, prostřelenou hlavou a lístečkem papíru, co mohl být dopisem na rozloučenou. Koroner tak předběžně za důvod smrti uvedl sebevraždu.

„Vím, že sebevraždu nespáchal,“ řekla Barnettova přítelkyně Jennifer místní televizi ABC 4 „To není možné.“ Znali se léta, jejich matky byly nejlepší kamarádky. Naposledy se viděli v únoru na pohřbu jejího otce - Barnett nesl rakev.

A nedávno se i bavili o onom soudu s Boeingem, Jennifer věděla, že má John coby bývalý kontrolor kvality z továrny v Jižní Karolíně proti gigantu silná obvinění. „Nebojíš se?“ zeptala se ho. „Ne, nebojím, ale jestli se mi něco stane, tak to nebude sebevražda,“ odtušil - a není jasné, nakolik to myslel vážně. „Vím, že nespáchal sebevraždu. To není možné. Příliš miloval život. Příliš miloval svou rodinu. Příliš miloval své bratry na to, aby je vystavil tomu, čím teď procházejí,“ dodává Jennifer.

Normálně povečeřel

„Vůbec nic mě na něm nezarazilo, dokud jsem se druhý den nedozvěděl tu zprávu. Vůbec nevypadal rozrušeně,“ popsal New York Postu zaměstnanec motelu, kde byl Barnett ubytován a kde večer před smrtí večeřel. Snědl prý quesadillu, vypil kolu, procházel si telefon a zdál se v pořádku.

Barnettovi právníci v prohlášení pro The Daily Beast uvedli, že jejich klient v době před svou smrtí nedal „najevo, že by si chtěl vzít život“, byl v dobré náladě a byl rád, že bude proti Boeingu vypovídat.  „Opravdu se těšil, až bude mít tuto etapu svého života za sebou a půjde dál“. Advokáti proto vyzývají policii k důkladnému vyšetřování a naznačují, že ve hře mohlo být i něco jiného.

„Už jenom to, že zbraň byla v ruce, tomu bych věnoval pozornost,“ komentoval pro The New York Post forenzní specialista Steve Chancellor, který napsal dvě knihy o zinscenovaných zločinech. Když se někdo sám zastřelí, zbraň zůstane v ruce pouze v 25 % případů. „Často, když se někdo snaží, aby to vypadalo jako sebevražda, udělá tuto chybu a dá zbraň do ruky,“ konstatoval.

„Hodně lidí je skeptických, protože si udělal dost mocné nepřátele,“ svěřili se pak - anonymně - zaměstnanci charlestonské továrny Boeingu. „Nevím, čemu mám věřit. Na montážní lince o tom moc nemluvíme. Jsme na kameře od chvíle, kdy se dostaneme na pozemek. Oni nás slyší, takže v práci o tom nikdo nechce mluvit.“

Video  Bývalý pilot o kauze Boeing: Nevíme, jak dlouho bude zákaz letů platit. České turisty měli pustit domů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Stannys ( 19. března 2024 10:36 )

Přesně tak, jak píše kolega, ty dvě země, Rusko a USA se až tak od sebe neliší.

Zobrazit celou diskusi