Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zvrhlá sekta má na svědomí 191 mrtvých dětí: Šéfa kultu konečně obvinili!

Autor: hpe, ČTK - 
22. ledna 2024
16:00

O hrůzách spáchaných sektou Good News International Church vedenou Paulem Mackenziem Blesk informoval minulý rok. Nechvalně proslulý „hladovějící kult“ má na svědomí životy 429 lidí, z toho bylo 191 dětí. Hromadné hroby úřady exhumovaly v lese Shakahola na východě Keni, kde sekta sídlila. Samozvaný pastor Mackenzie je nyní spolu s dalšími třiceti muži obviněn z terorismu a vraždy. U soudu stanul minulou středu 17. ledna.

Zpráva o šílených zvěrstvech náboženského kultu minulý rok obletěla celý svět. Členové sekty hladověli ve víře, že se tak dostanou do nebe a „setkají se s Ježíšem“. Nejčastěji šlo o děti a ženy. Do lesa Shakahola se měli přesunout z důvodů blížícího se konce světa. Pravým důvodem však byla odlehlá lokalita, která umožnila Mackenziemu stoupence ještě více izolovat a zmanipulovat tak snadněji k šíleným hladovkám. 

Dle zprávy senátního výboru, jejíž část zveřejnil deník New York Post, byli stoupenci donuceni se všeho vzdát. „Stoupenci, kteří žili ve vesnicích založených Mackenziem, nesměli oblast opustit a ani se s nikým vzájemně ovlivňovat. K tomu byli také nuceni zničit osobní dokumenty, občanské průkazy, rodné listy, osvědčení o vlastnictví, akademické osvědčení a oddací listy.“ Podobné praktiky lze zpozorovat i u jiných sekt. Zcela odříznutí od okolního světa, ve snaze přiblížit se bohu, vyhladověli k smrti. Do dnešního dne bylo v masových hrobech nalezeno 429 těl, z toho 191 patřilo dětem. 

 

Hladovějící sekta v Keni Hladovějící sekta v Keni | Reuters

Většina obětí „Masakru v lese Shakahola“, jak je tragédie v Keni nazývaná, sice zemřela na vyhladovění, někteří lidé, včetně dětí, byli ale podle hlavního vládního patologa Johansena Oduora biti, udušeni nebo uškrceni. Ze soudních dokumentů zveřejněných v listu The Guardian rovněž vyplývá, že některým z nich byly odebrány orgány. „Předpokládáme, že obchod s lidskými tělesnými orgány byl dobře koordinovaný a podílelo se na něm několik aktérů,“ uvedl hlavní vyšetřovatel Martin Munene.

Následovníci hladovějící sekty pak měli podle keňských činitelů zasílat „velké obnosy peněz“ plynoucí z prodeje jejich majetku na účty pastora Ezekiela Odery. Toho policie zatkla v dubnu 2023 kvůli podezření z masové vraždy svých vlastních stoupenců. Za pár dní ale nairobský soud Oderu propustil na kauci a nařídil zmrazení jeho více než 20 účtů po dobu 30 dnů. Podvodník Mackenzie si odpykává ve vězení ještě roční trest za ilegální provozování filmového studia, na které neměl licenci. Další stání u soudu má proběhnout v únoru tohoto roku. 

Video  Tokijské metro smrti. Při zamoření sarinem zahynulo 13 lidí. Vůdce sekty chtěl rozpoutat třetí světovou válku.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání