Státní zástupkyně Jana Murínová navrhovala na základě znaleckých posudků obhajoby, aby byla pedagožka Irena S. vzata do vazby. „To z toho důvodu, aby nedošlo k opakování jednání v případě obžalovaných,“ sdělila Blesku po soudním jednání předsedkyně senátu Daniella Sarah Sotolářová. K návrhu vzetí do vazby vedlo i to, že by se Irena S. mohla pokusit o útěk – byť na rozdíl od Magdaleny Š. nebyla poslední měsíce stíhána vazebně.

Soudkyně se nakonec rozhodla žádostí státní zástupkyně nevyhovět. „Paní obžalovaná S. se po celou dobu dostavovala, spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení. Nemáme žádné indicie o tom, že by snad chtěla uprchnout nebo se vyhýbat, navíc bezprostředně po spáchání toho trestného činu šla sama se ohlásit na policii. Víceméně po té skutkové stránce doznává to jednání, rozporuje akorát tu právní kvalifikaci,“ zdůvodnila Sarah Sotolářová.

Všehoschopná?

Na stole přitom měla nesnadné rozhodnutí. „Společenství se sice rozpadlo, ale ne zcela. V podstatě není nic, co by ona neudělala,“ sdělila novinářům o obžalované a sektě, jíž guru vedl. Rovněž řekla, že ostatně už sama skutková povaha jejího činu hovoří za vše, byť byly obě ženy v době smrti gurua Richarda intenzivně zmanipulované a trpěly indukovaným bludem.

Jenže u soudu zaznělo i to, že měl Richard po sobě zanechat nějaké „úkoly“. „Nevíme, jaké pokyny má ještě a co by mohla pod tím bludem udělat, do jaké míry odezněl ten indukovaný blud, kterým trpěla, nebo jestli tam je přítomen či snad není. Druhá věc je ta, že se může zase klidně nechat zmanipulovat někým jiným,“ uvedla soudkyně.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Dostatečné záruky

„Paní obžalovanou jsme ale do vazby nevzali, protože nám nabídla takové záruky, které to nahrazují,“ dodala. Odvolala se přitom jak na znalecké posudky, tak i na nynější chování ženy, které se nezdráhala označit za řádné. Další zárukou podle ní je dohled probačního úředníka a podstoupení ústavní psychiatrické léčby.

Vražda nebo zabití?

Magdalena byla stíhaná vazebně. V 26. září ji ovšem Městský soud v Praze, jenž kauzu řeší, propustil na svobodu. Serveru iRozhlas to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. „Bylo rozhodnuto o propuštění obžalované z vazby na svobodu. A to mimo jiné opatřením v podobě přijetí jejího slibu řádného chování. Usnesení nabylo právní moci v úterý a současně s tím byl příslušné vazební věznici zaslán příkaz k okamžitému propuštění,“ uvedl. Ve vazbě přitom měla setrvat minimálně do listopadu. Ještě začátkem srpna přitom při vazebním řízení soud rozhodl v její neprospěch s tím, že podle něj existuje šance, že by se obžalovaná pokusila utéct.

Podle obžaloby měla Magdalena s Irenou sprovodit ze světa samozvaného léčitele Richarda Š. na základě jeho vlastního přání. Nejprve mu měly podat léky na utlumení bolesti a zubařka mu měla následně skalpelem přeříznout tepny na stehnech a zápěstí. Léčitel jim přitom měl namluvit, že jakmile zemře, jeho tělo zmizí. Když se tak do rána nestalo, vydaly se ženy samy udat na policii. Za vraždu jim hrozí trest v rozmezí 12 až 20 let, jejich obhajoba usiluje o to, aby byl skutek kvalifikován jako zabití.

Fotogalerie
52 fotografií