Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šok na Slovensku: Medvěd v centru města útočil na lidi

Autor: pma, ČTK - 
18. března 2024
11:32

Po pátečním tragickém incidentu, kdy v oblasti západní strany Demänovské doliny v Nízkých Tatrách zemřela jednatřicetiletá turistka Tatiana při útěku před medvědem, došlo k dalšímu podobnému útoku. Medvěd tentokrát řádil přímo v ulicích Liptovského Mikuláše. Po střetu se zvířetem záchranáři ošetřili čtyři dospělé a jednu desetiletou dívku se škrábanci a ranami po kousnutí. Se štěstím vyvázla dvojice, která nedaleko medvěda tlačila kočárek. 

Na výskyt medvěda v ulicích města upozornili na sociální síti v neděli kolem oběda obyvatelé Liptovského Mikuláše. Na zveřejněných záběrech je vidět zvíře, které se pohybuje v okolí nábřeží a nákupního centra.

Video  Medvěd se pohyboval centrem Liptovského Mikuláše. (17.3.2024) 
Video se připravuje ...

Podle slovenských médií medvěd zranil celkem pět osob. Mezi nimi byla i teprve desetiletá dívenka. Napadení po střetu se zvířetem měli několik škrábanců a kousanců. Všichni nakonec byli propuštěni do domácí léčby. Zraněných ale mohlo být mnohem víc. Z videí je patrné, že se medvěd těsně přiblížil k dvojici, která byla na procházce s kočárkem.

Město Liptovský Mikuláš bylo také nuceno vyhlásit mimořádnou situaci. „Kvůli výskytu medvěda hnědého žádá obyvatele, aby se nepohybovali mimo obytné zóny, zejména v ranních a večerních hodinách. Medvěd byl záchrannými a bezpečnostními složkami zatlačen do neobydlených zón, kde po něm záchranné složky průběžně pátrají, takže bezpečnost obyvatel v obytných zónách je zajištěna, ale žádáme o zvýšenou opatrnost,“ uvedli v neděli večer zástupci města.

Video  Medvěd se pohyboval centrem Liptovského Mikuláše. (17.3.2024)  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Ti také sdělili, že město i nadále bude hlídat několik hlídek. Veřejnost byla také vyzvána k tomu, aby se kdokoliv, kdo zvíře znovu spatří, obrátil na linku 158.

Nejedná se o jediný incident, ke kterému v souvislosti s pohybem medvěda na Slovensku o víkendu došlo. V pátek v podvečer pronásledoval medvěd na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách partnery Tatianu  (†31) a Constantina (29) z Běloruska.

Prvotní informace hovořily o tom, že medvěd ženu roztrhal. Posléze vyšlo najevo, že žena zemřela po pádu ze strmého srázu poté, co ji a jejího partnera medvěd pronásledoval. 

Video  Medvěd se pohyboval centrem Liptovského Mikuláše. (17.3.2024)  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání