Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Detaily smrti Tatiany v Tatrách: Zvíře s tlamou od krve a další útok medvěda v ulicích Slovenska!

Autor: btk, ČTK - 
17. března 2024
20:00

V Demänovské dolině v Nízkých Tatrách v pátek po pádu z výšky zemřela jednatřicetiletá Tatiana z Běloruska. Ženu měl podle všeho pronásledovat medvěd, kterého následně s tlamou od krve našli poblíž jejího těla. Zvíře bylo údajně v lokalitě známou firmou. Horská služba Nízkých Tater zpřístupnila autentické záběry přímo z místa činu! Policie navíc v neděli potvrdila další útok medvěda na Slovensku. Zraněni jsou dva lidé.

Prvotní děsivá zpráva o smrti Tatiany (†31) zněla neuvěřitelně. V lesích nad Demänovskou dolinou medvěd roztrhal ženu. Pak vyšlo najevo, že žena zemřela po pádu ze strmého srázu. Poté, co ji a jejího partnera medvěd pronásledoval. Nebohá Tatiana a její přítel Constantin (29) pocházeli z Běloruska. Jak uvedl server Nový Čas, oba dlouhodobě žili v Polsku a Constantin působil v Nízkých Tatrách jako lyžařský instruktor.

Každý se rozeběhl na jinou stranu!

Přítel chtěl Tatianě na závěr sezony ukázat krásu hor, kde přes zimu působil. „Dali jsme mu několik tipů. Proč si vybral právě tuto trasu, nevím. Možná proto, že bydlel na Laziskách a stezka začíná právě tam,“ zamyslel se jeden z kolegů.

Co se přesně událo, můžeme zatím jen spekulovat. S tím souhlasí také náčelník HZS Peter Žingor: „Počkejme si na konečné vyšetření a objasnění. Je to naprostá tragédie,“ uvedl. Jisté ovšem je, že se pár setkal s medvědem. Ze strachu začali panikařit a utíkat, každý na jinou stranu a zvíře se vydalo za ženou.

Oblast byla extrémně nebezpečná

Terén je v oblasti nejen kamenitý, ale i extrémně strmý. Vlhká tráva musela být mimořádně kluzká. V případě, že dívka skutečně uklouzla na strmém svahu, tak neměla šanci se zastavit. Oblast je už od 15. června pro turistickou veřejnost uzavřena.

Na místo vyrazili záchranáři HZS, dva příslušníci lavinové prevence s drony s termovizí, spolu s příslušníky Policejního sboru SR a členem Zásahového týmu pro medvěda hnědého. Služební pes po krátké době objevil mrtvou ženu. Medvěd se ale stále nacházel v jejich blízkosti.

Z tlamy mu kapala krev?! Predátor byl již známou firmou!

Zástupce náčelníka se s medvědem setkal tváří v tvář: „Měl jsem s sebou služebního psa. Když jsme mladou ženu objevili, medvěd stál u ní. Vůbec nejevil žádné známky plachosti,“ uvedl. Medvěda zahnal až varovný výstřel.

Predátor byl pro ochranáře známá firma. Už na konci léta se potuloval na golfovém hřišti na Tálech a zásahový tým se ho pokusil uspat.

Jeden ze záchranářů v pátek poznal identifikační značku na uchu. Všiml si také krve, která stékala po tlamě medvěda. Ochranáři se proto domnívají, že se jednalo o tzv. predační útok. Již mrtvou dívku medvěd zřejmě táhl po zemi.

„V terénu jsme instalovali několik fotopastí a budeme samce monitorovat. Zřejmě dojde k jeho eliminaci,“ řekla ředitelka sekce ochrany přírody a biodiverzity na ministerstvu životního prostředí Vladimíra Fabriciusová.

Další útok přímo v ulicích!

Další dva lidé utrpěli na Slovensku lehká zranění, když v neděli do centra Liptovského Mikuláše pronikl medvěd. Jednoho z nich zvíře napadlo v blízkosti nákupního centra, druhý člověk se zranil zřejmě při útěku před ním. 

Záchranáři v Liptovském Mikuláši uvedli, že na místě ošetřili a následně převezli do nemocnice 49letou ženu s poraněním ramene a 72letého muže s otevřenou ránou na hlavě. TV Nova uvedla, že medvěd měl zranit ještě další tři lidi, včetně desetileté dívky.

Podle dostupných informací medvěd sešel do města z lesoparku Háj-Nicovo a u nákupního centra STOP-SHOP napadl člověka. Potom proběhl hustě obydlenými částmi Liptovského Mikuláše, odkud se ho policisté v autech snažili vyhnat. Přeplaval řeku Váh a obytnou zónu opustil. Policejní hlídky ho vytlačily do lesa, napsal server SME.

Video  Medvěd v Tatrách pronásledoval dvojici! Ženu pak našli mrtvou.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Sonya Puesta ( 18. března 2024 13:25 )

Souhlas

Sonya Puesta ( 18. března 2024 13:24 )

Je mě to opravdu líto a lidského života je škoda, ale i přes to si myslím, že se konečně příroda probouzí a ukazuje nám všem kdo je tady pánem....nechci, aby se děly takové situace a nepřeji nikomu jich zlého, jen si myslím, že bychom se měli poučit a být pokornější k přírodě a všemu živému....

krapotkin ( 18. března 2024 11:06 )

Třeba se jen manžel zbavil nepohodlné manžely a svedl to na nevinného medvídka, který si k němu přišel pro pohlazení. Nejradši mají podrbání mezi ouškama.

mila small ( 18. března 2024 08:57 )

Všímám si tohoto příběhu už několik dnů.
Stále se ale nemohu zbavit přesvědčení,že "rádoby" průvodce je hajzl. Promiňte.b.s.

Uživatel_5650027 ( 17. března 2024 23:28 )

Ano, pravděpodobně to přeskočilo! Tímto, prosim, přijměte moji VELKOU OMLUVU! 💐🌞

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání