Jiří H. měl zemřít po prapodivné seanci, která se konala před rokem a půl v lesích u Českého Šternberka. Podle seznamzpravy.cz na příkaz vůdce sekty Richarda při něm někteří členové pobývali v lese několik dní nazí. Jiřího H. mlátili dřevěnou tyčí, až z toho začal kolabovat. Místo toho, aby zavolali záchranku, naložili ho do auta a odvezli k plaveckému stadionu v Kutné Hoře. Teprve tam zalarmovali záchrannou službu, muž ale zemřel.

Není přitom první obětí prapodivných praktik „očistného rituálu“. Prvním zesnulým měl být František J. (†56), jehož tělo našli policisté poblíž Kutné Hory.

Drží při sobě

Vyšetřování případu je komplikované. „To prověřování bylo opravdu velice komplikované i tím, že jde o takovou uzavřenou skupinu, která drží pohromadě. Policie musela vynaložit dost velké úsilí, aby případ dovedla k zahájení trestního stíhání,“ uvedl pro seznamzpravy.cz žalobce Aleš Postupa z Krajského státního zastupitelství v Praze.

Všichni vyšetřovaní si proti obvinění podali stížnost. „Stížnosti jsem zamítl, takže vyšetřování pokračuje. Teď je tam nějaké znalecké zkoumání,“ dodal Postupa. Šest bývalých členů tohoto společenství čelí obvinění z neposkytnutí pomoci a vydírání a hrozí jim až 16leté tresty.

Právě zapojení vysokoškolsky vzdělaných osob, zubařky, učitelky, a nyní i psychiatričky je na případu alarmující. Sama psychiatrička se odmítla k případu vyjádřit.

Zatím probíhá první část

K soudu se zatím projednává první větev neuvěřitelného případu. Kde čelí zubařka Magdalena Š. a bývalá učitelka Irena S. obžalobě z vraždy. Vůdce sekty Richard, který měl obzvláště zubařku plně ve své moci a ona mu plně podléhala, 4. října 2022 obě pozval k sobě domů. Nejprve si nechal aplikovat omamnou látku, aby usnul – posléze mu přeřízly tepnu.

Př̌íčinou smrti ale byla podle obžaloby právě otrava anestetikem. Oběma vysokoškolsky vzdělaným ženám navíc guru „slíbil“, že po smrti jeho tělo zmizí, což se nestalo. Druhý den se proto samy udaly na policii, a dnes čelí u Městského soudu v Praze obvinění z vraždy.

Soud měl pokračovat tento týdne, znalkyně obžaloby totiž tvrdí, že ženy dobře věděly, co dělají. Soud byl ale odročen.

VIDEO: Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023)

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
14 fotografií