Vůz explodoval 22. dubna 2015 dopoledne na parkovišti mezi panelovými domy v Milánské ulici. Parkoviště leží na trase, kudy chodí děti do nedaleké školy a školky. Výbuch rozmetal součásti nastraženého systému do třicetimetrové vzdálenosti. Další lidé nebyli zraněni jen díky tomu, že v tu chvíli shodou okolností nikdo neprocházel kolem. Za pokus o obecné ohrožení muži hrozilo 12 až 20 let vězení. Prvoinstanční soud mu však dal osmiletý trest, tedy pod hranicí minimální trestní sazby, jejž následně pravomocně potvrdil Vrchní soud. 

„Máme za to, že se jedná o naprosto specifickou záležitost, kdy trestní sazba evokuje útok mnohem razantnějším způsobem. Jednalo se o velice amatérsky zhotovenou nálož a následky výbuchu rozhodně nebyly takové, jak se nyní v Evropě děje,“ prohlásil tehdy předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Dodal, že pachatel doposud nebyl v Česku trestaný a svého činu lituje. Cizincovy „velice naivní představy“ prý vycházely jak z kulturních odlišností, tak ze sociální zanedbanosti a nízkého intelektu.

Už je na svobodě

Žalobce ale nesouhlasil a podal k Nejvyššímu soudu dovolání. Ten následně rozsudek zrušil a věc vrátil k pražskému Vrchnímu soudu s tím, že muž dostal trest, který zákon nepřipouští. Van Bich Nguyen tedy následně dostal 12letý trest vězení. Závěrečné rozhodnutí padlo v dubnu 2017, muž byl ve vazbě od května 2015. Nakonec si odseděl necelých 8,5 roku, podle informací Blesku jej Okresní soud pro Prahu 4, kde muž trest vykonával, propustil na svobodu. To Blesku potvrdil předseda Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Dvořák.

„Odsouzený byl usnesením ze dne 30. 10. 2023 podmíněně propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody z rozsudku Městského soudu Praha ze dne 23. 6. 2016. Usnesení nabylo právní moci téhož dne, tj. 30. 10. 2023, když se obě strany vzdaly práva stížnosti po oznámení usnesení ve veřejném zasedání. Jelikož strany netrvaly na odůvodnění usnesení, toto odůvodnění neobsahuje. Byla stanovena zkušební doba v trvání pěti let,“ řekl Dvořák.

„Hodná manželka“

Sedmapadesátiletý muž zranil svou o 16 let mladší ženu, protože se domníval, že ho podvádí. Tvrdí, že ji nechtěl zabít, ale jen vystrašit. Od útoku si sliboval to, že manželka si uvědomí své chování a vrátí rodinný život do starých kolejí. „Chtěl jsem mít hodnou manželku,“ nechal se slyšet. Pražská policie po jeho zadržení uvedla, že podobný způsob vyřizování účtů mezi manžely na území hlavního města nepamatuje.

Bombu cizinec sestrojil v prádelně domu, kde s ženou bydleli, a to ze střelného prachu obsaženého v běžně dostupné pyrotechnice. Policistům po svém dopadení řekl, že správný postup se naučil ve škole ve Vietnamu. V autě, s nímž žena jezdila, nálož připojil k zapalování a brzdovým světlům. Výbuch nastal poté, co po nastartování vozu sešlápla brzdový pedál.

Fotogalerie
15 fotografií