Za tyrana a násilníka se J. K. absolutně nepovažuje. Právě naopak. V rámci soudního líčení, které je vedeno proti němu z důvodu domácího násilí, poukazuje na to, že dlouhodobě trpěl pod útlakem své manželky a jejich dětí on sám. „Dovolil bych si poprosit o zastavení trestního stíhání. Domnívám se, že se žádný trest čin nestal,“ cituje jeho čtvrteční výpověď server iDnes. Podle obžaloby se toho však mělo stát až až.

Zlomený nos

J. K., jenž je vystudovaným teologem, měl podle obžaloby své nejbližší týrat v letech 1996 až 2022. „Poškozené vyhrožoval fyzickým napadením nebo tím, že ji zabije, popřípadě údery naznačoval, chytal ji silně za ruce, až měla modřiny. Poškozenou též napadal fyzicky, nejčastěji fackou, ránou pěstí či do ní kopal,“ sdělila obžaloba soudu.

Nejméně dvakrát měla být žena pro svá zranění hospitalizována. Ženě měl muž údajně nalomit žebra či ji zlomit nos! „Při jednom konfliktu ji obžalovaný rdousil židlí. Též jí přiložil nůž ke krku,“ cituje iDnes státní zástupkyni. Na denním pořádku pak byly i nadávky, shazování, ponižování a jiné formy psychického týrání.

Vidlička v ruce!

Obdobně se měl muž chovat i ke svým 6 dětem či dvěma psům. O čtyřnohých mazlíčcích měl údajně prohlašovat, že je zabije. A co že měl vlastně činit vlastním potomkům? Z přednesu obžaloby se místy ježí chlupy na zátylku.

Otec si měl zasednout už na svého prvorozeného syna, když mu byly 3 roky. „Jednou mu zabodl vidličku do hřbetu ruky proto, že se u stolu bavil se sestrou,“ uvedla státní zástupkyně. Útoky se s přibývajícím věkem měly zhoršovat, to když se syn, nyní již plnoletý, zastával při různých rozmíškách vlastní matky. Své potomky měl bít vařečkou, rukama či opaskem, a to klidně až do způsobených modřin.

Pokus o sebevraždu

Situace doma se pro potomky stávala čím dál neutěšenější. Podle obžaloby dokonce vedla k tomu, že se právě nejstarší syn začal sebepoškozovat žiletkou. I ostatní děti měly těžko snášet otcovo chování, a obžaloba u soudu konstatovala, že všechny trpí úzkostmi, panickými ataky, depresemi, poruchami spánku nebo sociální fobií. Stopku otcovu hrubému a despotickému jednání vystavilo až trestní oznámení z nemocnice poté, co musela být jeho nejmladší dcera hospitalizována, protože se pokusila sáhnout na vlastní život!

Video
Video se připravuje ...

„Oběti násilí svou situaci zlehčují. Aplikace jim pomůže lépe vyhodnotit situaci," říká socioterapeutka Markéta Volfová, Lukáš Červený

»Nadávali mi, že smrdím«

Podle otce je celá obžaloba silně zmanipulovaná v jeho neprospěch. Sám se považuje za oběť psychické šikany. „Nejsem žádný násilník, tyran ani notorický lhář. Nejsem ani příčina problému. Naopak stres, šikanu, pomluvy, nactiutrhání a všelijaké ponižování jsem v hojné míře zakoušel na vlastní kůži já. Od manželky a později od dětí,“ cituje server výpověď muže.

„Nebylo mi řečeno nikdy nic hezkého. Vždycky jen výčitky, urážky, křik, sprosté nadávky, strkání. Že až budu chcípat, že se o mě nikdo nebude starat. Že smrdím. Jak vypadám, že takového chlapa si nikdo nikdy nepředstavoval a tak dál,“ pokračoval ve své řeči. K dětem se dle vlastních slov choval hezky a neubližoval jim, až na pár „výchovných plácnutí, pohlavků, výjimečně facek.“

Syna jsem vidličkou nebodl. Jednou jsem ho škrábl šroubovákem, omluvil jsem se mu,“ uvedl dále. Zároveň připustil, že svou manželku, která podle něj trpí poruchou osobnosti, fyzicky poranil – avšak neúmyslně. Dle svých slov ji vystrčil z postele, zalehl ji a dal na ni židli proto, že měla bezútěšně křičet. V důsledku toho mělo dojít ke zmiňovanému nalomení žeber. Muži hrozí za skutky, které mu obžaloba připisuje, až 12 let vězení.

Fotogalerie
6 fotografií