Oba útoky se odehrály v roce 2015 v bytech na pražských Vinohradech. Při tom prvním, jenž se stal v únoru, žena napadla 1,5letou dívenku, vážně ji zranila na hlavě a také v obličeji. Druhou, dvouletou holčičku v prosinci žena prudce praštila do břicha a poranila jí střeva. První pomoc jim neposkytla, nebohé dívky se tak dostaly do nemocnice teprve poté, co si je od Dieu Vu Thi vyzvedli jejich příbuzní. První holčička strávila v nemocnici dva měsíce a má bohužel po poškození mozku trvalé následky, druhou holčičku se lékařům zachránit nepodařilo.

Zranění v ženině péči utrpělo i třetí dítě - půlroční holčička si v listopadu 2015 zlomila ruku, není ale jasné, zda za zraněním stála přímo odsouzená, nebo její tehdy malý syn, soud proto v tomto bodě uznal ženu vinnou jen z nedbalostního ublížení na zdraví. Vietnamka vinu odmítala, pražský městský soud jako pravděpodobný motiv uvedl fyzické a psychické přetížení.

Chůvě hrozilo 16 let vězení, nakonec v roce 2017 odešla od soudu s 11letým trestem, dostala také desetiletý zákaz ošetřování či hlídání dětí. Zároveň měla rodiny odškodnit celkovou částkou přesahující čtyři miliony korun, přes milion měla uhradit také pojišťovně. Trest si žena odpykávala ve věznici v Ostravě. Odseděla si dvě třetiny (před samotným výkonem trestu totiž strávila nějaký čas ve vazbě, která se do celkové délky také započítává), pak však požádala o podmíněné propuštění, čemuž soud letos v únoru vyhověl.

„Soud žádosti odsouzené o podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody vyhověl. Odsouzené stanovil zkušební dobu na šest let z možných sedmi let. Pokud by odsouzená během zkušební doby nevedla řádný život, může soud rozhodnout, že odsouzená vykoná zbytek trestu,“ řekl Blesku mluvčí Okresního soudu Ostrava Dalibor Zecha. „Odsouzená splnila zákonné podmínky, kdy v rámci výkonu trestu svým chováním a plněním povinností prokázala polepšení a lze tak od ní očekávat, že v budoucnu povede řádný život. Současně odsouzená splnila i formální podmínku výkonu dvou třetin z uloženého trestu, neboť ke dni rozhodnutí vykonala více než osm let z uloženého trestu. Soud s ohledem na charakter trestné činnosti přihlížel i k tomu, zda řádně hradí alespoň částečně újmu způsobenou trestným činem,“ dodal Zecha.

Fotogalerie
4 fotografie