Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemanův stav dál zůstává vážný, hlásí z Motola: Na JIPce čeká na posudek konzilia

Autor: simao, ČTK, jko - 
17. března 2024
09:23

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se nezměnil, zůstává tedy vážný, ale stabilizovaný a nezhoršil se. Na dotaz ČTK to dnes ráno uvedla mluvčí pražské Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková. Exprezident se ve čtvrtek v Motole podrobil neplánované operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Čtvrtým dnem je na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie, v pondělí ráno jeho zdravotní stav posoudí lékařské konzilium. V pátek nemocnice uvedla, že délku hospitalizace zatím nelze určit.

Stav exprezidenta Miloše Zemana po čtvrteční akutní operaci ucpané cévy krevní sraženinou zůstává vážný, ale stabilizovaný a nijak se nezhoršil. Uvedla to mluvčí FN v Motole Pavlína Danková.

„Podle mých informací se mu daří dobře, jak jen to je po operaci možné,“ řekl pak bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář (56).

Podle něj po víkendu vyhodnotí lékaři stav exprezidenta včetně toho, kdy bude možný jeho přesun z JIP na standardní lůžko. Nemocnice v pátek uvedla, že délku hospitalizace zatím nelze určit.

„Důvodem operace bylo kritické nedokrvení dolní končetiny způsobené krevní sraženinou, absolvoval hybridní výkon se zprůchodněním tepny a obnovením prokrvení. Pan Miloš Zeman setrvává v hospitalizaci, je ve stabilizovaném, avšak vážném stavu. Prognózu délky hospitalizace nelze nyní určit,“ vzkázala nemocnice v prohlášení.

Další informace se chystá se souhlasem Zemanovy rodiny poskytnout v pondělí.

Zeman přijel ve čtvrtek do motolské nemocnice a podle svých spolupracovníků si stěžoval na bolest nohy. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že hospitalizace souvisí i s cukrovkou, kterou bývalá hlava státu dlouhodobě trpí.

Lékaři ještě ten samý den Zemana operovali. Při tzv. hybridním zákroku mu intervenční radiologové a cévní chirurgové zprůchodnili tepny a obnovili prokrvení nohy.

Už na začátku prvního Zemanova funkčního období v roce 2013 lékaři informovali o tom, že trpí polyfunkční neuropatií, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se kvůli problémům s chůzí a stabilitou rozhodl přesunout na vozík.

Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

 

 

roxin ( 18. března 2024 06:44 )

Kdyby to věděl tak nepotřebuje papíry a nedělá eéé.😃 😃 😃

roxin ( 17. března 2024 19:24 )

Zato soudruh agebt espávek má papíry nachystané ale co z toho když neumí číst eéé a třeba ani neví co čte. 😃

Miroslav Miki ( 17. března 2024 18:11 )

Na srdíčka ti kašle,litřík bechera by ocenil 👍

Uživatel_5650027 ( 17. března 2024 17:14 )

Pane prezidente, přeji mnoho zdraví!💐

Miloslav Fafílek ( 17. března 2024 17:10 )

Samozřejmě, že ne. Zemanovci si budou myslet stále, jak jsme měli moudrého, vzdělaného prezidenta, který mluvil bez papíru. Bez papíru ano, ale samé pitomosti, které jeho voličům stačí. Chytrý člověk by si papíry připravil, aby nežvanil kraviny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa