Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéfka ředitelů gymnázií kritizuje ministra Beka: Jsme zahlceni přihláškami

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
7. března 2024
05:50

Systém elektronických přihlášek na střední školy má první zatěžkávací zkoušku za sebou. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií České republiky Renata Schejbalová tento systém v Epicentru označila jako výhru. Další změny ve školství ohledně přijímaček, které navrhuje ministr školství Mikuláš Bek, označila jako ne příliš šťastné.

Ministr školství Mikuláš Bek v Blesku naznačil, že by se v příštích letech mohl změnit systém přijímacích zkoušek na střední školy.

„Jsem přesvědčen, že bychom měli v dalších letech posunout jednotnou přijímací zkoušku, ten test, který zajišťuje Cermat před podáváním přihlášek, aby ti uchazeči už zhruba věděli, jaké mají výsledky a na jakou školu se můžou hlásit a s jakou šancí,“ uvedl Bek v Epicentru s tím, že samotné jednotné testy by mohli žáci psát ještě před podáním přihlášek na střední školy a také by nemuseli psát testy na vybrané střední škole, ale na půdě základní školy, kterou nyní navštěvují.

Kdo pohlídá výsledky?

To se ale nelíbí Renatě Schejbalové, předsedkyni Asociace ředitelů gymnázií ČR. A to hned z několika důvodů.

„Upřímně říkám, že mně se tento návrh nelíbí, nelíbí se mi právě z toho důvodu, že přijímací řízení podléhá správnímu řízení a já bych vlastně pracovala s výsledky, které by žáci psali na úplně jiné škole, a nemohla bych je nějakým způsobem ohlídat,“ uvedla v Epicentru Schejbalová a dodala, že si nemyslí, že by ministr v tomto případě získal podporu i základních škol.

Jsme zahlceni přihláškami

Další z důvodů, který hovoří jasně proti návrhům Mikuláše Beka, je podle Schejbalové čistě praktický. Do základních škol by se totiž musel pořídit tzv. DDT systém, kterým do Cermatu střední školy posílají testy neboli záznamové archy k vyhodnocení. Na středních školách ho používají dvakrát ročně, a to při maturitních zkouškách.

„Nevidím to jako účelně finančně vynaložené peníze,“ dodala předsedkyně a v kritice Bekových návrhů pokračovala dále.

Nelíbí se mi tady ten návrh, stejně jako se mi nelíbí další návrhy, že by těch přihlášek mohlo být víc, tam mám vlastně pro to několik argumentů.  Už v letošním roce jsme zahlceni přihláškami, konkrétně na naší škole je téměř 2000 přihlášek, mám jednu sekretářku, nemám žádné studijní oddělení, které by zpracovávalo přihlášky, pracuje na tom sekretářka, já a zástupkyně,“ uvedla Schejbalová a dodala: „Více přihlášek je možná relevantní pro velké město, jako je Praha. Ale když si představíme nějaké menší okresní město, kde je jedno gymnázium, tak to dítě nebude dojíždět do 30 km dalšího vzdáleného gymnázia a podobně, takže tam by se to naprosto míjelo účinkem,“ uzavřela Schejbalová.

 

abil ( 7. března 2024 08:11 )

To je typicky cesky rys. Snazi se za kazdou cenu podobat zapadu, i kdyz podminky jsou odlisne. V anglosaskych zemich existuje jen jeden druh strednich skol, protoze je to takova pripravka na dalsi vzdelavani. Tim padem je jednotna zkouska pro vsechny stejna. Tedy presneji nemusi byt zadna, protoze si zaci voli skolu podle bydliste. System, ktery zavedlo Cesko je n vysoke skoly, kdy student posle na centralni misto libovolny pocet prihlasek, vetsinou do konce unora. V cervnu probehnou sice jednotne maturity ve 3 zakladnich predmetech, ale odstupnovane podle obtiznosti, dalsi 3 predmety si zvoli podle sebe. A v srpnu se student dozvi vysledky a podle nich centrala posle prihlasku na skolu, na kterou ma odpovidajici pocet bodu a behem nekolika dni pote dostane student zpravu, kde je prijaty nebo jestli chce jinou skolu, kterou mel napsanou jako dalsi. Ale system, kdy se centralne posilaji prihlasky a ty se pak zase preposilaji na skoly vypada zbytecne slozite a nutne musi vznikat mnoho chyb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa