Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ministr školství Bek o změnách v přijímacích zkouškách. Zvládne nový systém lednovou zátěž?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. prosince 2023
15:37
Autor: Maxmilián Nový - 
13. prosince 2023
14:26

Platy ve školách, kvalita výuky, přihlášky na střední školy či celostátní stávka. To byla témata, která v úterním Epicentru Blesk zpráv s ministrem školství mládeže a tělovýchovy Mikulášem Bekem z hnutí STAN probral redaktor Maxmilián Nový. Jak dlouho si počkáme na připravované změny?

České školství čeká poměrně výrazná změna systému přijímacích zkoušek na střední školy. Zájemci o studium na střední škole od příštího roku získají možnost podávat tři přihlášky místo dvou. Podle slov ministra školství byl již připravovaný digitální systém, ověřován skupinou ředitelů. Systém má být oficiálně vystaven zátěži od 15. ledna, ačkoli již nyní probíhají první ověřovací kroky. Bek zdůraznil, že tato elektronizace je krokem vpřed, který měl nastat před 15 lety. „Na univerzity se podávají přihlášky elektronicky už dvě dekády. Bohužel se to zpozdilo a my jsme to museli rychle napravovat," podotkl.

„Důležitá je změna ke třem přihláškám a k tomu, že nebude trvat tak dlouho, než se rozhodne, na kterou školu se kdo dostal," míní Mikuláš Bek, ale zároveň naznačil, že toto by nemělo být konečným krokem: „Jsem přesvědčen, že bychom měli v dalších letech posunout jednotnou přijímací zkoušku, ten test, který zajišťuje Cermat před podávání přihlášek, aby ti uchazeči už zhruba věděli, jaké mají výsledky a na jakou školu se můžou hlásit a s jakou šancí.“

Testy pro střední školy už na základkách?

Jak rychle by chtěl tyto změny implementovat? Na některé z nich si základní školy počkají roky: „Po elektronickém testování na jaře příštího roku budeme vyhodnocovat zkušenosti. Musíme zkontrolovat, zda jsou termíny dobře nastaveny a procesy zvladatelné pro školy. Uvažujeme o posunu konání testů časově dříve. Rád bych také viděl, že testy budou skládat děti přímo na své základní škole, což je však otázka několika let, neboť je třeba základní školy na tuto změnu připravit."

krapotkin ( 13. prosince 2023 23:10 )

Už se stalo po roce 1989.

krapotkin ( 13. prosince 2023 23:09 )

Přihlášky na 3 školy ? To zase budou řvát, že nemají prostory a hlavně dostatečně vysoké platy a pak jim přijde třeti přihlášených, ale platy budou chtít dál. Prý jim jde o kvalitu výuky, cha, cha, cha.

9876543 ( 13. prosince 2023 19:34 )

Doplním..zavést školné.

9876543 ( 13. prosince 2023 19:33 )

Už by bylo strejdo..vždy plná huba keců..zavést pro VŠ aspoň pro mnohé šašky s humanitním zaměřením.
Ještě pro komedianty, prý studují vysoké školy ha ha ha..no to mě podrž, jaké předměty tam šašci asi máte?? ať si to darmožrouti zaplatí, když jenom sosají na daních.
Takovaj fijalovej hnus, by mohl při svém uvědomění si, jak je třeba šetřit, doplatit svojí VŠ která je nám akorát tak na ......Šetří, cestuje za naše daně, tak upocený umašťěný čelo, jdi příkladem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa