Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

TOP 09 čeká důležitá zkouška: Založí Kalousek novou stranu?

Autor: M. Nový, D. Kraus - 
13. prosince 2023
05:00

Osud TOP 09 i jejího zakladatele visí na vlásku. Miroslav Kalousek (62) chce kandidovat do Evropského parlamentu. Zatímco část strany mu vyjádřila podporu, zbytek koalice SPOLU ho nechce. Na obzoru je tak založení nové politické síly, která by mohla zamíchat kostkami české politiky.

Po zdlouhavém a těžkém jednání vznikla koalice SPOLU i do evropských voleb. Její setrvání má však několik podmínek. Jednou z nich je, že na kandidátku nesmí za tři hlavní lídry dát jiná strana politiky, kteří by je byli schopní přeskočit. „Je dohoda, že od určité hranice nebudou žádní skokani, a Kalousek by byl určitě skokanem,“ řekl serveru Novinky lídr společné kandidátky Alexandr Vondra (62, ODS). Podle něj to splnila jak ODS, za kterou nebude kandidovat Jan Zahradil (60), tak za KDU-ČSL pro změnu Pavel Fischer (58). „Teď musí splnit domácí úkol TOP 09,“ dodal.

Premiér ho nechce

Strana by měla zítra rozhodovat o tom, kdo za ni příští rok zabojuje. Kalousek získal řadu nominací z regionů i z vlivné buňky v Praze, premiér Petr Fiala (59, ODS) ale už avizoval, že si někdejšího ministra financí neumí na kandidátce představit. „Mám podporu jedenácti krajských organizací… pokud mě nevyberou, přijmu to,“ vzkázal Blesku sám Kalousek, který výsledek nechce předjímat.

Nová strana?

Jak ale redakci řekl zdroj blízký politikovi, Kalousek už by měl mít plány v případě, že ho strana, kterou založil, potopí. „Kalousek čeká na čtvrtek, jestli TOP schválí jeho kandidaturu, jinak příští týden oznámí založení nové strany nebo hnutí,“ řekl zdroj Blesku. Informaci však politik rázně popřel. „Pokud se rozhodne výkonný výbor mě na tu kandidátku nezařadit, je naprosto vyloučeno, že bych do evropských voleb kandidoval na nějaké jiné kandidátce,“ uvedl Kalousek.

Měl by voliče

Podle politologa Lukáše Jelínka je v české politice prostor pro novou pravicovou stranu. „V očích celé řady pravicových voličů vláda selhává. V takové situaci může vyvstat poptávka po nové straně. Není náhoda, že v této souvislosti často bývá zmiňován právě Kalousek,“ tvrdí. „Voliči SPOLU mohou cítit jakýsi stesk po výraznějším a ostřeji řezaném politikovi, než jací jsou ti, které v současnosti koalice prezentuje,“ doplnil.

Video  Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy venkuerga.  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

Katastrofa pro koalici

Pokud by Kalousek opravdu s novou stranou přišel, mělo by to katastrofální důsledky pro koalici SPOLU, tvrdí Jelínek. „Mohlo by ji to naprosto zásadně poškodit. Každé ztracené procento by bylo totiž citelné. A strana s výraznou osobností jako Kalousek by pětiprocentní hranici překročit dokázala, především na úkor koalice, která by mu to určitě hodně zazlívala a vyčítala,“ míní. 

Zánik TOP 09?

Jelínek se rovněž domnívá, že Kalouskova strana by byla pomyslný hřebík do rakve TOP 09. „V koalici splynula a víceméně osekala svoje odlišnosti od ODS. Je zralá na zánik - nemá politické lídry a nemá nijak zvláštně odlišný program. V okamžiku, kdyby proti ní ještě kandidoval Kalousek, tak by bylo úplně »vymalováno«,“ nadnesl politolog.

Video  Kalousek: Důchod bych si sám nespočítal. „V tuto chvíli bych krátkodobě brzdil víc,“ vzkázal vládě.  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Tara-Tara ( 14. prosince 2023 16:34 )

a k tomu založení nové strany...myslím, že je národ za poslední léta dost poučen o tom, co je Kalousek a co dokazuje, tak to na nějaký převratný sukces nevidím....

Tara-Tara ( 14. prosince 2023 16:32 )

jen pořád netuším, v čem byl Schw. statečný až do smrti ?????

jajas ( 13. prosince 2023 15:58 )

Jen ať Kalousek založí novou stranu.....když tady má být bor*del, tak pořádný! 😃

jajas ( 13. prosince 2023 13:30 )

A kdo ne? 😃

Uživatel_5701475 ( 13. prosince 2023 12:57 )

Padákový smrtihlav Kalousek patří do kriminálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa