Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřel exposlanec, architekt a skaut Stanislav Žalud (†91). Kalousek: Čestný a statečný muž

Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2023
16:38

Ve věku 91 let zemřel architekt, politik a dlouholetý skaut Stanislav Žalud. O úmrtí někdejšího československého poslance, člena ODS, Unie svobody a později podporovatele TOP 09 informoval na facebooku Miroslav Kalousek. Žalud působil po revoluci i jako náměstek ministra hospodářství.

„Ve věku 91 let dnes zemřel bývalý poslanec FS ČSFR, později náměstek ministra Vlády ČR, obětavý skaut ing.arch. Stanislav Žalud. Prožil život čestného a statečnéno muže. Ať odpočívá v pokoji, čest jeho památce,“ uvedl na facebooku Miroslav Kalousek.

Přerovský rodák inženýr architekt Stanislav Žalud za komunistů vyučoval odborné předměty na SPSŠ v Lipníku nad Bečvou, později pracoval v podniku Přerovské strojírny a působil také jako hlavní architekt a později památkový architekt města Nový Jičín.

V Novém Jičíně založil v roce 1968 Klub angažovaných nestraníků (KAN) a podílel se na obnově tamějšího skautingu, uvádí web Pamět národa.

Za normalizace se z ideologických důvodů stal terčem režimu - od roku 1970 se dostal do hledáčku StB, byl na něj zaveden pozorovací svazek a byl označen za nepřátelskou osobu. Z Nového Jičína odešel i s rodinou po výhrůžkách likvidací. 

V rodném Přerově projektoval rodinné domky i hospodářské stavby. „Velkou část období normalizace byl pro své občanské postoje profesně omezován. Vyloučili ho například ze Svazu architektů a v rámci akce Asanace proběhl pokus o jeho vylákání do zahraničí. I přesto se společensky angažoval a pořádal například v klubu Chemických závodů i jinde přednášky vztahující se k profesi architekta,“ uvádí Paměť národa.

Byl u základů OF v Přerově i náměstkem ministra

Během sametové revoluce stál u zrodu Občanského fóra v Přerově, později u základů tamní ODS.

Jako poslanec Federálního shromáždění zasedal ve Sněmovně lidu v období 1990 až 1992. V roce 1993 byl jmenován náměstkem ministra hospodářství. Z tohoto úřadu odešel v březnu 1995 a začal se věnovat převážně politické práci, po nějakou dobu však ještě zůstal poradcem ministra hospodářství pro otázky regionální politiky a územního plánování.

V roce 1997 přešel do Unie svobody, později podporoval TOP 09. Neúspěšně kandidoval do Senátu v roce 1996 - v přerovském senátním obvodě ho porazila Jitka Seitlová.

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: esemesky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa