Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kalousek: Důchod bych si spočítat neuměl. To co chystá vláda, není žádná reforma, bohužel

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. června 2023
15:42
Autor: Vera Renovica, vei, lig - 
27. června 2023
14:00

Miroslav Kalousek o sobě s oblibou říká, že už není politik a tohoto luxusu si rád dopřává. Sám ale často komentuje politické dění a střílí i do vlastních řad. Nešetří ani vládu Petra Fialy, jejíž součástí je také TOP 09, kterou Kalousek před 14 lety spoluzakládal. V Epicentru ministry kritizoval například za to, že to co chystají, není žádná důchodová reforma, i když tomu tak říkají. Sám bývalý ministr financí bude mít nárok na důchod začátkem příštího roku, spočítat si ho ale podle svých slov neumí.

Jeho důchodový věk se blíží. Že by ale zůstal už teď doma a jen pobíral penzi, nad tím Miroslav Kalousek neuvažuje.

„Nevyužiji toho, co ta vláda nikdy neměla připustit, že odchod do předčasného důchodu je výhodnější,“ řekl Kalousek v Epicentru. Sám by se podle svých slov necítil dobře. „Neudělám to. Nárok na odchod do důchodu budu mít někdy v únoru, nebo v březnu příštího roku,“ dodal.

V tuto chvíli ale dlouholetý politiky podle svých slov ani netuší, jak vysokou penzi bude vůbec mít. „Nechám si to spočítat, nejsem si jist, jestli bych to sám dokázal,“ přiznal.

Proč dostali důchodci jen 45 korun?

„Co se týče starobního důchodu, tak doufám, že budu pracovat ještě dlouhá léta. Nemyslím si, že příští rok přestanu pracovat, ale možná si o ten důchodu už příští rok požádám, to je pravda,“ uzavřel.

Bývalý ministr financí ve studiu také obhajoval svůj krok, za který je do dnes kritizován nejen od důchodců. Ti mu totiž nemohou zapomenout, že jim ve své době přidal na rozdíl od předešlých kabinetů k důchodu jen 45 korun. Kalousek to obhajoval tím, že právě vlády vedené ČSSD a ANO porušovaly valorizační vzorce.

„Vždy jsem trval na tom, že ten valorizační vzorec, který je ze zákona, nemá vláda svým vlastním rozhodnutím překračovat.“

Čtyřicet pět korun, které důchodci tehdy od něj dostaly, bylo tedy podle něj přesně podle zákona. „Vzhledem k tomu, že byl malý nárůst mezd a téměř žádná inflace, tak to prostě vyšlo podle zákona na 45 korun,“ hájí Kalousek nízké přidání.

Kdyby Sobotkova a Babišova vláda do valorizačního vzorce nezasahovala, je Kalousek přesvědčený, že důchodový účet nezeje takovou prázdnotou. „Nebyl by v tak zoufalé deficitní situaci. Možná udělali konkrétním důchodcům radost, ale nesmírně jim zkomplikovala budoucnost a zejména tedy teď, kteří dnes v důchodu ještě nejsou,“ je přesvědčený Kalousek, který je dnes už jen běžným členem TOP 09, který má ovšem na mnohé straníky i dnes stále velký vliv.

To že, současná vláda Petra Fialy také zasahuje do valorizačního vzorce, aby důchodcům nemusela přidávat kvůli inflaci tak vysoké částky, ale Kalousek jako porušení zákona nevnímá. „Ona to vrací zpět do toho bývalého stavu. Je ale také potřeba říct, že nikdy zákonodárce nepočítal s 20% inflací,“ vysvětloval v Epicentru Kalousek kroky současné vlády, se kterou v mnohém podle svých slov ale nesouhlasí.

„Důchody se nám naprosto utrhly od růstu ekonomiky i růstu reálných mezd,“ je přesvědčený bývalý ministr. A stejně jako další politici varuje, že zatímco v 90 letech vydělávalo pět ekonomicky aktivních lidí na jednoho důchodce, „tak teď to nejsou ani tři – je to 2,7, a někdy v roce 2050 to bude jedna ku jedné.“

Každá vláda už nyní musí podle Kalouska brzdit v důchodovém systému a to i kvůli tomu, že dřív byl průměrný důchod k poměru průměrné mzdy kolem 40%, tak dnes je zhruba na 50%. „To prostě není z dlouhodobého hlediska ufinancovatelné.“ Sám si podle svých slov dovede představit, že opatření budou ještě tvrdší. „V tuto chvíli bych krátkodobě brzdil víc,“ ale vše je prý maximum, které vyplývá z koaličního vládnutí pěti stran.

Kapesné místo důchodu?

To že od dnešních vládních představitelů zaznívají vzkazy, aby si mladší ročníky spořily na důchody, protože penze mohou být za pár let jen jakési kapesné, ze kterého se nebude dát vyžít, považuje někdejší ministr s drsnou rétorikou za férové. „Je naprosto fér, když vás na to vláda připravuje, když vám to říká. Je jasné, že ekonomicky aktivní neufinancují v budoucnosti důchodce. Z povinného státního pilíře nebude brát dnešní generace (čtyřicátníků – pozn. redakce) ani 50 % procent průměrné mzdy jako teď, nebude to ani 40 %, jako tomu bylo za nás, ale zhruba 17 až 25 %, rozhodně to bude velmi málo,“ varoval dnešní čtyřicátníky.

Lidé by si proto měli podle Kalouska už dnes spořit. A vláda musí dělat systémové změny. Hodnotit současný vládní návrh důchodových změn z dílny lidoveckého ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky ale Kalousek, který lidovce v minulosti také vedl, příliš nechtěl.

„Neříkejme tomu reforma“

„Především bych tomu neříkal reforma. Reforma je změna systému a tady se nemění systém. To jsou nezbytné parametrické změny toho průběžného systému, aby byl udržitelný,“ okomentoval vládní kroky Kalousek. Změny jsou podle něj ale nutné. „ Aby se nestalo to, kdyby se nic nedělo, že všichni sice budou mít nárok na slušný důchod, akorát nebudou mít žádné peníze, protože je stát nesežene.“  To by podle bývalého ministra znamenalo jediné. Krach penzijního systému.

Vláda tak alespoň startuje parametrické změny, podle kterých mají růst důchody později, a později se bude do penze také odcházet. „Subjektivně nejlepší by byla opravdová reforma. Tedy průběžný pilíř by zeštíhlel a odehrávala by se v něm solidarita,“ nastínil ideální model reformy. Bohatší by tedy mnohem více přispívali na důchody chudším. „Vedle toho by byly jiné produkty, jiný pilíř, ve kterém by se odehrávala ta zásluhovost, tedy každý by si spořil sám na sebe,“ doplnil ideální představu a narážel tak na druhý důchodový pilíř, který původně vláda vedená ODS zavedla, ale ČSSD po následných volbách zrušila. „Což bych jim odpustil, kdyby dali na stůl něco lepšího. Bohužel ale na stůl nic nedali a ztratili jsme deset let,“ uzavřel problematiku důchodového systému Kalousek.

halíř 777 ( 27. června 2023 16:10 )

Kalousku vrať se do hrobu!

Tomasj ( 27. června 2023 15:51 )

začněme od vrchu od politiků, snížit jim platy o 90 procent, pak učitelům, třeba na gymplu, ti mají plný pracovní ůvazek 21 vyučovacích hodin týdně, 1VH je 45 minut, ve škole odučí cca 15 hodin týdně, na každou VH mají placenou 1hodinu domácí přípravy a mohou si dělat co chtějí v tom čase třeba se věnovat svým koníčkům. Rovné podmínky všem pracujícím plný úvazek 4 hodiny denně v práci nebo na homeoffice a k tomu 4 hodiny placených domácí přípravy.

stoura ( 27. června 2023 15:21 )

Zrovna Kalousek může někomu něcd vyčítat, copak si nepamatuje svoje"úspěchy" v působení na ministerstvu financí nebo ministerstvu obrany? Tento jedinec jako elektrikář Stanjura a celá ta fialová vláda by potřebovali pořádně kopnout do p....e!! Kalousek svého času posílal lidem složenky na zaplacení toho, co projebali a nestydí se pořád machrovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa