Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vláda nás žene do chudoby.“ Odboráři spustili sérii protestů, ve Strakonicích jich bylo 200

Autor: ČTK - 
20. června 2023
19:18

Ve Strakonicích začal v podvečer protestní pochod odborářů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Podle zpravodaje ČTK jde v průvodu zhruba šest desítek lidí. Nesou transparenty s nápisy „Vláda proti lidem, lidé proti vládě" nebo „Stop reformám proti důchodcům, rodinám s dětmi, zdravotně postiženým, nejchudším domácnostem" a skandují „Demisi, demisi". Někteří demonstranti mají české vlajky, troubí na modré trumpetky a protest doprovází i hřmot řehtaček, píšťalek a megafonů. Je to první protestní akce odborářů v ČR namířená proti vládnímu balíčku. Ten míří proti zaměstnancům a důchodcům, řekli odboráři.

Pochodu se účastní zaměstnanci strakonických firem Dura Automotive, ČZ nebo písecké Schneider Electric, řekl dnes ČTK zmocněnec svazu KOVO za Jihočeský kraj Jan Janoušek. Další protesty budou na konci června v Ostravě, Zlíně a Praze. Na dnešním protestu očekávají odboráři kolem 200 lidí, řekl dnes ČTK před zahájením organizátor demonstrace Jan Bláhovec, odborář z firmy Dura Automotive.

„Ta (vládní) opatření dopadají na nejchudší vrstvy lidí, hodně na zaměstnance. Ale samozřejmě tam (do balíčku) patří i důchodové změny. Protest má u odborů podporu v tom, že je třeba s tím něco dělat, že už je to neúnosné. Jeden z nástrojů je stávková pohotovost, tyhle manifestace jako dnes jsou důležité proto, aby byly vidět,“ řekl Janoušek.

Řada z protestujících má na sobě modrá trička s nápisem „Podporujeme stávkovou pohotovost“ nebo „Stop! Nechceme chudé zaměstnance!“. Hned při začátku pochodu skandovali „Je nás slyšet!“, na transparentech se objevilo i „Hanba Fialově vládě“. Provoz na silnicích mírně koordinuje policie. Někteří obyvatelé domu naproti teplárně protestujícím tleskali, motocyklista projíždějící kolem naopak protestujícím naznačil gestem nesouhlas.

Jan Bláhovec ČTK řekl, že odboráři nesouhlasí s vládními kroky. „Vláda nás žene do chudoby. Očekáváme, že se přidají další města. Věříme, že je to začátek určité éry. Rozhodli jsme se pro pochod městem Strakonice, chceme obsáhnout hlavní symboly města, a to je podnik ČZ, kde pracuje většina z nás, hrad Strakonice s Rumpálem (věž) a soutok řeky Otavy a Volyňky, který mineme. Potom se přesuneme na náměstí před úřad města, tam bychom měli mít proslovy. Naštvanost společnosti je poměrně velká,“ řekl Bláhovec.

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) chystají do prázdnin čtyři protestní akce proti vládnímu balíčku k ozdravení financí. Pokud se svými návrhy na jeho úpravu u vlády neuspějí, plánují další protest na září. Navrhují, aby debatu zástupců kabinetu, odborů a zaměstnavatelů o podobě konsolidačního balíčku moderoval prezident Petr Pavel. Novinářům to v pondělí řekl předák centrály Josef Středula. Odborové svazy ČMKOS balíček od počátku kritizují. Od poloviny května jsou ve stávkové pohotovosti.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden po jednání vládních politiků s odboráři řekl, že kabinet žádné zásadní změny v balíčku nechystá. Vláda by měla soubor desítek novel projednávat 28. června. Poté ho pošle do Sněmovny. Podle odborářů z ČMKOS míří vládní konsolidační záměry proti zaměstnancům a důchodcům. Výhrady mají hlavně ke změnám DPH, zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance či rušení daňových slev u zaměstnaneckých benefitů. ČMKOS přišla s vlastním návrhem 12 kroků. Mezi nimi je obnovení EET a zrušení daňových změn z posledních let. Přínos odboráři spočítali na 151,5 až 163,5 miliardy korun. Premiér Petr Fiala (ODS) už dřív řekl, že odborářské návrhy nejsou realistické a konsolidaci veřejných financí by nezajistily.

Video  Nový šéf Hospodářské komory: Jako premiérův poradce skončím. A k vládě budeme kritičtí.  - David Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi