Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Covid, RS virus i zápaly plic: Česko je na prahu epidemie. Noste na nákupy roušky, radí hygienici

  • Autor: ula,ČTK,inf,swp - 
    Aktualizováno -
    13. 12. 2023
    11:47
    13. 12. 2023
    05:00

    Počet případů akutních respiračních onemocnění v Česku stoupá. Vyšší nemocnost hlásí např. Jižní Čechy, Středočeský a Olomoucký kraj, Královéhradecký kraj je na počátku epidemie akutních respiračních nemocí, k čemuž výrazně přispívá i šíření covidu-19. Podle hygieniků přijde mírný pokles během Vánoc, kdy mají děti prázdniny. Hygienici doporučují, aby lidé nosili respirátory, zejména ve zdravotnických zařízeních a také v obchodech. Jak potvrzují praktičtí lékaři, které Blesk Zprávy oslovily, pacienti přicházejí do ordinací s běžnými virózami, ale i s covidem-19 a zápaly plic. Některé nemocnice už zakázaly návštěvy. Jak to vypadá ve vašem kraji?

  • 1.Covid-19 na vzestupu

    Lidí s pozitivním testem na covid-19 přibylo podle dat ministerstva zdravotnictví (MZd) v uplynulém týdnu ve srovnání s týdnem předcházejícím o více než čtvrtinu. Loni v prvních deseti prosincových dnech bylo nakažených 8 100, letos téměř 13 500. Testuje se ale asi o třetinu méně. Mírně se dál zvyšuje i počet dalších respiračních infekcí, jako je chřipka nebo RS virus. Nemocných je podle údajů hygieniků 1 542 na 100 000 obyvatel, s covidem 121,9 na 100 000 obyvatel.

    Ministerstvo zdravotnictví očekává podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) další nárůst počtu případů covidu-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Řekl to novinářům na tiskové konferenci k reformě hygienické služby. Současné počty případů i hospitalizací jsou podle dat ministerstva nejvyšší od loňského října. Podle Pavlovice ale do nemocnic míří nemocní primárně s jinými potížemi, nikoliv kvůli stavu způsobenému covidem. Žádná plošná opatření resort nechystá.

    „Situace je podobná jako byla na podzim loňského roku, korelujeme s okolními státy,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Loni ale bylo podle dat ministerstva v prvních deseti prosincových dnech nakažených 8100, letos téměř 13 500. Testuje se ale asi o třetinu méně.

    Pandemie koronaviru Pandemie koronaviru | Reuters

  • 2.Chřipka se hlásí o slovo

    Nejčastěji laboratoře detekují právě covid, dříve než obvykle se objevují i případy chřipky.

    Právě chřipky a podobných onemocnění (ILI) podle informací na profilu Hygienická služba ČR, který sdružuje odbor hlavní hygieničky na ministerstvu zdravotnictví, na síti X je o čtvrtinu víc než před týdnem, všech respiračních infekcí (ARI) o 5,8 procenta. „Je menší než ve stejném období 2022. Hodnoty ARI a ILI odpovídají sezoně, s lokálními epidemickými ohnisky, ale bez známek plošné epidemie,“ napsali. Ta je podle zveřejněného grafu zhruba na úrovni 1 700 na 100 000 obyvatel.

    „V současnosti máme v oblasti akutních respiračních infekcí a chřipce podobných infekcí poněkud zvýšenou nemocnost oproti jiným letům, nicméně stále jsme nepřesáhli epidemické maximum,“ uvedla k nemocnosti ve čtvrtek na tiskové konferenci ministerstva vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková onemocnění Státního zdravotního ústavu Helena Jiřincová. Situace podle ní odpovídá i vývoji v jiných zemích Evropské unie.

    K nejčastěji detekovaným patogenům podle ní patří SARS-CoV-2, rhinoviry a parainfluenza, evidují se i případy chřipky typu A. „Chřipka přišla poněkud dříve než jiná léta, ale odpovídá to předepidemickým obdobím,“ uvedla. Zatím podle ní nelze říct, zda epidemie přijde před Vánoci nebo až po svátcích, což bývá typičtější.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 3.Kde je třeba nosit roušky?

    Lidí s akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji za poslední týden mírně ubylo. Nemocnost klesla o tři procenta na 1 435 případů na 100 000 lidí. Výjimkou je Semilsko, kde je nemocných naopak skoro o třetinu více než před týdnem a nemocnost se dostala nad hranici epidemického prahu.

    „Je evidentní, že počet nemocným s covidem-19 nadále stoupá a skutečný počet nakažených je pravděpodobně ještě výrazně vyšší. Z tohoto důvodu doporučujeme, aby lidé nosili ochranu dýchacích cest, a to především při návštěvě domovů pro seniory a další zařízení sociálních služeb, aby byly chráněny zejména nejohroženější skupiny obyvatel,“ uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Nošení respirátorů je podle ní vhodné také při návštěvách zdravotnických zařízení. „Ale také v hromadné dopravě či v obchodech, kde je v současné době vzhledem k blížícím se vánočním svátkům značná koncentrace lidí,“ dodala.

  • 4.Příznaky covidu: bolesti hlavy, v krku a rýma

    Jak řekla Blesk Zprávám MUDr. Irena Moravíková, praktická lékařka v České Lípě a členka výboru Sdružení praktických lékařů ČR, návštěvy pacientů v její ordinaci jsou stále častější.

    „Pacienti přicházejí hlavně s respiračními obtížemi -  kašel, bolesti v krku, rýma, teploty. Jedná se většinou o virová onemocnění, kdy není nutno podávat antibiotika,“ uvedla praktická lékařka a dodala: „Covid-19  zaznamenává velký nárůst, ale ne u všech pacientů zjišťujeme původce onemocnění. Ne vždy je na testování čas a vzhledem k tomu, že se léčba příliš neliší, není nutno zjistit přesného původce nemoci. Z pozitivity testu na COVID-19 již nevyplývá žádná izolace ani karanténa, tak není zásadní důvod k tomu rozlišit, o  jakou nemoc se jedná.“

    U covidu si nyní pacienti stěžují na silnou bolest hlavy, bolest v krku,1-2 dny horečku, svalové bolesti a rýmu. Jen zřídka se pojí ztráta chuti nebo čichu. „Občas se přidá kašel, který je spíše suchý, dráždivý. V tuto chvíli jsou průběhy spíše lehčí, kdy postačuje domácí léčení a pár dnů v posteli. Hospitalizace komplikovaných pacientů jsou spíše výjimečně,“ řekla Moravíková.  O očkování měli v její ordinaci zájem pacienti starší a chronicky nemocní.

    „Mladí lidé o očkování zájem stále příliš nemají. Velmi mile nás letos překvapil zájem pacientů o očkování proti chřipce, který byl mnohem větší než v minulém roce, alespoň v mé ordinaci. Já rizikovým pacientům očkování aktivně nabízím a často je k očkování také přesvědčím,“ dodala lékařka.

    Sama momentálně postrádá možnost předpisu erdosteinu - silnějšího léku na produktivní kašel, s protizánětlivými účinky.

    „Nicméně dá se vybrat i jiný lék. My lékaři bojujeme hlavně se záměnami léků, kdy pak sami pacienti nevědí, co vlastně užívají. Musíme si však i  s těmito výpadky poradit,“ říká lékařka.

  • 5.Královéhradecký kraj na počátku epidemie

    Královéhradecký kraj je na počátku epidemie akutních respiračních nemocí, k čemuž výrazně přispívá i šíření covidu-19. Počet nemocných se minulý týden v kraji zvýšil o 2,3 procenta na 1669 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel.

    „Došlo k dalšímu vzestupu nemocnosti akutních respiračních infekcí smíšeného nechřipkového a chřipkového původu. Za onemocněními stojí v současnosti celá řada respiračních virů s významným podílem viru SARS-CoV-2, chřipka je nyní hlášena spíše ojediněle,“ uvedla dnes mluvčí KHS KHK Veronika Krejčí.

    Nejvyšší nemocnost je stejně jako v předcházejícím týdnu hlášena ve věkové skupině 15 až 24 let, nejméně nemocné jsou lidé ve věkové skupině 25 až 64 let. „Královéhradecký kraj se nachází na prahu epidemického výskytu respiračních nemocí, k čemuž výrazně přispívá i šíření nákazy covid-19,“ dodala Krejčí.

    covid covid | Pixabay.com

  • 6.Jsou k dispozici vakcíny?

    MUDr. Kateřina Javorská, praktická lékařka z Nového Města nad Metují potvrdila, že lidé přichází do ordinace s respiračními infekty, často to jsou běžné virózy, u kterých nevyjde test na covid.

    „V poslední době často diagnostikujeme covid, ale jsou to pacienti s mírným průběhem onemocnění. Ovšem i covid v poslední době často diagnostikujeme.  Co se týče zájmu o očkování, očkovali jsme hlavně v říjnu a listopadu, nedávno jsem doobjednávala vakcíny proti covidu a chřipce a distributor mi řekl, že teď nejsou k dispozici. Takže ten zájem ještě je, ale z našeho pohledu už jsou to spíše jednotky pacientů,“ řekla Blesk Zprávám Javorská.

    Také dodala, že co se týče léků v lékárnách, situace není nijak dramatická, často je to o domluvě s lékárníky.

    Chřipková epidemie Chřipková epidemie | Profimedia

  • 7.Zlínsko: Zápaly plic a trombotické komplikace

    MUDr. David Halata, praktický lékař z Hošťálkové na Zlínsku uvedl, že pozoruje stoupající nemocnost u sebe v ordinaci poslední dva týdny. „Zatím v rámci nemocných vládne covid, u seniorů se nám začínají objevovat i zápaly plic. Chřipku jsme v naší ordinaci letos ještě neměli, poctivě to antigenními testy zjišťujeme. Zhruba 60-80 % jsou covidy, zbytek jsou adenoviry nebo RS viry,“ upřesnil Halata.

    Průběh covidu je podle lékaře většinou většinou lehký, jako obyčejná viróza. „Spíše se se nám začíná objevovat větší množství trombotických komplikací zhruba 4 týdny po proběhlém covidu, ve smyslu infarktů a plicních embolií,“ přiznává MUDr. Halata.

    Ve Zlínském kraji je ovšem zájem o očkování jak proti chřipce tak covidu nižší. Podle lékaře u chřipky dokonce nižší, než býval v předchozích letech. „Co se týče covidu, tak to nejsou žádné velké počty, nicméně zájem nějaký je. U nás v regionu je velmi silné antivaxerské hnutí,“ vysvětluje praktik. Nadále podle Halaty jsou léky, které nejsou dostupné, ale lékaři se s tím musí vypořádat.

    „Nejsou to jenom antibiotika, schází například léky na uvolnění svalů nebo další,“ dodal k tomu lékař. 

  • 8.Zhoršení až v lednu

    Počet případů akutních respiračních onemocnění na jihu Čech stále stoupá.

    „Předpokládáme, že v následujících dvou týdnech bude trend stejný, to znamená, že se šíření infekcí nezpomalí. Tradičně pokles nastává během vánočních svátků, kdy mají školy prázdniny,“ řekla ČTK ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.. Právě mezi dvěma nejmladšími kategoriemi je výskyt respiračních onemocnění nejvyšší. Ve věku do pěti let nyní připadá 3613 případů na 100.000 dětí. V kategorii šest až 14 je to 2087 případů na 100.000.

    „Do Vánoc se asi nedotkneme epidemického prahu. Ale v lednu, až se děti vrátí do škol a infekce se budou šířit rychleji, to nemůžeme vyloučit,“ řekla Kotrbová. Epidemie nastává ve chvíli, kdy připadá přibližně 1700 případů na 100.000 obyvatel kraje.

    Covid-19 Covid-19 | Reuters

  • 9.Zákaz návštěv v nemocnicích

    Ve Středočeském kraji za poslední týden přibylo lidí s akutními respiračními infekcemi. Na 100.000 obyvatel mají hygienici v regionu hlášeno 1487 nemocných, nárůst je o 11,3 procenta. „Na Mělnicku, Příbramsku a v Praze-východ překročila nemocnost hranici 1600,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků Lilian Rumlová.. Nejvyšší nemocnost zaznamenali hygienici ve věkové skupině nejmenších dětí do pěti let, nejnižší nemocnost byla v uplynulém týdnu ve věkové skupině lidí starších 65 let. Kvůli nárůstu počtu akutních respiračních onemocnění aktuálně platí zákaz návštěv v nemocnici ve Slaném, uvedla Rumlová. Návštěvy na interním oddělení zakázala také nemocnice v Mladé Boleslavi.

    MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař z Prahy, také pociťuje nárůst nemocných pacientů.  „Vídám a jsou to převážně katary horních cest dýchacích.  Chřipky je zatím málo, co se týče dalších nemocí, tak bych řekl že třetina případů je covid, zbytek pak běžné virózy, uvedl Mucha. V Praze naopak si pacienti chodili pro očkování proti covidu-19 i chřipce často a zájem jeví i nyní.

    Video  Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz.  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

     

nadčasový MP ( 13. prosince 2023 18:42 )

A vy jste nejspíš ten zdravotník, co informaci doplnil. Díky.

amerlock ( 13. prosince 2023 16:42 )

a vy asi nevíte, že napojení organizmu na umělou ventilaci je rozsudkem smrti pro lidi s oslabenými životními funkcemi?
Takže ECMO pomohlo pouze těm relativně v dobré kondici. Pro ostatní to je poukaz na patologii

amerlock ( 13. prosince 2023 16:41 )

a vy asi nevíte, že napojení organizmu na umělou ventilaci je rozsudkem smrti pro lidi s oslabenými životními funkcemi?
Takže ECMO pomohlo pouze těm relativně v dobré kondici. Pro ostatní to je poukaz na patologii

amerlock ( 13. prosince 2023 13:57 )

To co lékaři i veřejnost do roku 2019 nazývali chřipka toto období od prosince do konce února bylo známé jako období chřipkové epidemie, tak teď se přejmenovalo na COVID. Toť vše!
Rozšírily se diagnostické metody a někteří lidé sa naučili nosit roušky. Dnes prostě mají všichni chřipkaři Covid, někteří s pozitivním a někteří s negativním testem.
Po 3 -5 dnech nemoc odeznívá jako u chřipky za starých dobrých časů a někteří zejména starší a polymorbidní lidé to nerozchodí jako za starých dobrých časů.
Toť celý miracle! 🙂

nadčasový MP ( 13. prosince 2023 12:21 )

Zeptejte se zdravotníků, proč! Byli to ti, které připojili v nemocnici na ventilaci, konečná. A proč? Zeptejte se jich. 👎

Zobrazit celou diskusi