Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel varoval před dezinformátory a šířením bludů. S Bekem předávali dekrety novým profesorům

Autor: ČTK - 
12. prosince 2023
14:26

Před dezinformátory a šířením bludů varoval prezident Petr Pavel ve svém projevu při předávání jmenovacích dekretů novým profesorům a profesorkám v pražském Karolinu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) upozorňoval, že se vysoké školy musí chystat na silnější ročníky a být rozmanitější.

Nejen k sedmi desítkám nových profesorek a profesorů dnes své apely namířili ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a také prezident Petr Pavel v pražském Karolinu při předávání jmenovacích dekretů.

Jako vždy jsou mezi novými držiteli profesury lékaři, technici, právníci, biologové, chemici či historikové. Čtvrtinu z nových titulů obdržely ženy.

Prezident Pavel v projevu zmínil význam a odpovědnost akademiků při veřejné debatě. V případě, že slyšet nebudou, hrozí podle něj, že prostor bude přenechán dezinformátorům pro šíření bludů.

Vzdělání má podle prezidenta nenahraditelnou hodnotu, ke které se nemá stát hlásit slovy, ale činy. „Jen to nám pomůže udržet krok s dynamicky se rozvíjejícím světem a také se v něm udržet,“ uvedl na adresu vlády.

Pavel dnes profesury uděloval podruhé, poprvé v jeho mandátu se tak stalo letos v červnu. Dekrety tehdy předal 93 profesorům. Převzali je tehdy i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým nejvyšší akademický titul odmítl udělit Pavlův předchůdce Miloš Zeman. Titulů se dočkali osm let po tom, co je navrhly vědecká nebo umělecká rada příslušné vysoké školy.

Bek: Připravte se na silnější ročníky

Vysoké školství se musí chystat na silnější ročníky, být rozmanitější, upozornil Bek a požádal nové profesorky a profesory v tomto směru o spolupráci.

Vysoké školství čeká podle ministra změna tak, aby se vyrovnalo se současnými různorodými očekáváními. Rozvíjet by se měl dál excelentní výzkum, vzniknout by měly ale také takzvané polytechniky v místech, kde zaměstnavatelé poptávají vysokoškolsky vzdělané profese. Současně se při zachování autonomie musejí vysoké školy domluvit se státem na definici jeho potřeb, míní ministr.

„Další roky budou chtít odvahu,“ řekl Bek v souvislosti s plánovanou diskusí o změnách vysokoškolského zákona. Vysoké školství je podle něj nutné postavit na pevnějších a modernějších základech.

Od 90. let, kdy vznikla současná koncepce vysokého školství, se zvýšil počet škol, fakult i jejich pracovníků. Poskytují vzdělání vyššímu počtu studentů, podařilo se vybudovat pracoviště na úrovni vyspělého světa, která vtahují do svých projektů akademiky ze zahraničí, uvedl Bek. Nyní podle něj čeká obor přechod obdobných rozměrů do další fáze.

Video  Projev Petra Pavla na pohřbu Karla Schwarzenberga: „Odchází velká osobnost moderních dějin.“  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5701475 ( 13. prosince 2023 18:39 )

Největší blud je bolševická krysa na hradě hájíci zájmy zbrojařšké lobby. Válka je nejlepší kšeft.

roxin ( 13. prosince 2023 17:01 )

Tupe hovado rezave si musí odpočinout od takové fušky a nabrat sílu na další várku. 😃 😃 😃

Jirik-ta ( 13. prosince 2023 08:05 )

Jirik-ta ( 13. prosince 2023 08:04 )

Jirik-ta ( 13. prosince 2023 08:03 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa