Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf Ikey v Hráčích o vybavení prezidentské vily na Hradě. Jak si Pavel vybíral nábytek?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ver - 
2. prosince 2023
05:00

Už víc než měsíc bydlí prezident Petr Pavel s manželkou Evou a jejich Mickou v Lumbeho vile na Pražském hradě. Příprava nového bydlení trvala několik měsíců. Prezidentský pár chtěl totiž rezidenci po svém předchůdci Miloši Zemanovi totálně předělat. Nový nábytek objednali Pavlovi mimo jiné v obchodním domě Ikea. A právě na to, jak si prominentní manželé nové bydlení zařizovali, se ptala v nejnovějším dílu pořadu Hráči moderátorka Vera Renovica šéfa švédského obchodního domu s nábytkem pro Česko, Slovensko a Maďarsko Davida McCaba.

Nové nájemníky má Lumbeho vila od konce října. Její rekonstrukce trvala téměř půl roku. Petr Pavel a jeho manželka ji totiž chtěli po Miloši Zemanovi totálně předělat. I při výběru nábytku chtěl zůstat prezidentský pár lidový. Nábytek se proto rozhodl pořídit v Ikee. „Byli jsme samozřejmě nadšeni. Byla to fantastická zpráva zejména proto, že z naší strany nešlo o nic proaktivního,“ neskrýval radost v pořadu Hráči generální ředitel firmy pro Česko, Slovensko a Maďarsko David McCabe.

Video  Šéf Ikey v Hráčích o prominentním zákazníkovi Petru Pavlovi  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

„Pořizujeme nový nábytek převážně z IKEA. Kde tento nábytek nebylo možné použít, tam ho vyrábíme na míru,“ řekla letos v srpnu deníku Právo hradní kancléřka Jana Vohralíková. Celkem za úpravy vily zaplatil Hrad 2,2 milionu korun. Z Ikey si měli Pavlovi pořídit původně kuchyňskou linku v hodnotě 173 tisíc korun a drobný mobiliář za 63 tisíc korun. Kuchyňská linka nakonec ale podle MF Dnes skončila v bytě Vohralíkové. „Žádné informace o změnách původní ambice nemám. Z našeho pohledu to, o čem původně mluvili, je to, co si objednali,“ okomentoval nakonec změny ve vybavení vily na dotazy ve studiu Hráčů McCabe.

Nákup na Zličíně

Jestli si prezident s manželkou přišli nábytek vybrat přímo do řetězce, nebo vybírali například na internetu, nicméně šéf obchodního domu neví. „Po celou dobu s nimi komunikovali naši skvělí kolegové z prodejny na Zličíně. Nejsem si jistý, jestli šel prezident do obchodu, ale doufáme, že měl přístup k tomu, co chtěl,“ dodal McCabe.

Video  Vizitka David McCabe - hostem Hráčů je šéf domu s nábytkem Ikea  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Původně Petr Pavel v kampani i těsně po svém zvolení mluvil, že by chtěl bydlet i nadále především ve svém domě v obci Černouček. Brzy ale připustil, že se nastěhuje právě do Lumbeho vily, nedaleko Pražského hradu. Těsně po inauguraci, na začátku března, se proto se svou manželkou Evou přišel do svého budoucího domu podívat. Už tehdy mluvil o tom, že než se nastěhují, musí vila projít obměnou.

Vkus Zemanové

„Bohužel asi měla paní Zemanová, která tam žila před námi, trochu jiný vkus, prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu prosvětlili,“ uvedl tehdy Pavel.

Vilu si vybral jako rezidenci Václav Klaus. Přestavba na sídlo prezidenta stála podle tisku 52 milionů korun, autorem je architektka Pavla Kordovská. Mimo jiné zde vznikla nová příjezdová cesta z pískovce, vybudována byla i místnost pro pobyt ochranky. Klenuté stropy pod terasou zakryl sádrokartonový podhled a točité schodiště nahradil výtah.

Nábytek pro každého

Manželé Klausovi se do vily nastěhovali v létě 2005. Ve vile bydlel po svém zvolení v roce 2013 i Miloš Zeman, který však později pobýval hlavně v Lánech a vilu využívaly zejména jeho manželka Ivana s dcerou Kateřinou.

„Jsme tu proto, abychom mnoha lidem pomohli vytvořit lepší, každodenní život bez ohledu na jejich životní situaci. A krásné výrobky za dobrou cenu jsou atraktivní jak pro někoho, kdo má skromný domov, tak pro obyvatele prezidentské rezidence,“ pochvaloval si prominentní zákazníky ve studiu Hráčů McCabe. Ikeu přitom využívá například i švédský král a svůj pokoj měl tímto nábytkem údajně vybavený také britský princ Harry.

Video  Hráči - Upoutávka David McCabe  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Nový díl Hráčů bude přístupný už od pondělí 4. prosince. Pravidelně každé druhé pondělí si ho můžete pustit buď jako video na Blesk.cz, přečíst v tištěném Blesku, anebo pustit také jako podcast. Tentokrát ho uslyšíte v původním znění – tedy v angličtině, protože David McCabe pochází z Velké Británie.

katule ( 5. prosince 2023 03:25 )

Totalni nevkus. Mel ty penize dat na charitu a par let vydrzet v tom co tam bylo.

roxin ( 3. prosince 2023 08:10 )

👍 👍 👍 👍 👍

Uživatel_5650027 ( 2. prosince 2023 23:30 )

Hoff.objevil se!

Uživatel_5650027 ( 2. prosince 2023 23:27 )

Nevím, kdy to bylo? Děkuji!

Donna ( 2. prosince 2023 22:27 )

Maká akorát vůl, my normální žijeme venku a navštěvujeme Pavlovi, proto to vím, jo a Peťa je na whisky 😉🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi