Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pavel v projevu chválil NATO a EU, zmínil Izrael i Ukrajinu. A citoval z Batmana

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, trm - 
28. října 2023
21:40

Česká republika má podle prezidenta Petra Pavla nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. Vstup do Severoatlantické aliance (NATO) i Evropské unie považuje za úspěchy. Vědomí, že je Česko součástí nejsilnějšího obranného uskupení na světě, které budí respekt, je základem naší jistoty, řekl dnes prezident v projevu před předáváním státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu. Prezident v projevu překvapil - vypůjčil si kultovní větu z filmu Batman.

Češi mají podle hlavy státu mnoho důvodů ke zdravému sebevědomí, ač mají možná i kvůli složité novodobé historii někdy tendence se podceňovat, nevěřit ve vlastní schopnosti a ztrácet naději v lepší budoucnost. „K pozitivnímu pohledu do budoucnosti nepřispívá válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko, ani islamistický teror, na který musí reagovat Izrael. My však dnes máme to nejpevnější bezpečnostní ukotvení, jaké jsme kdy v naší historii měli,“ řekl Pavel. Nelze ale podle něj spoléhat jen na vnější záruky spojenců, bezpečnost musí Česko posilovat zejména vlastními silami.

Vyzdvihl, že EU dává lidem a firmám příležitosti, unie také podle Pavla investuje nejvíc peněz do vyrovnávání rozdílů mezi chudými a bohatými regiony. „Společný evropský projekt není bez chyb, ale je to projekt, který má ty nejlepší motivace a cíle. My jsme jeho součástí a my také máme právo a všechny možnosti o něm spolurozhodovat,“ poznamenal prezident.

Na směřování zahraniční politiky podle hlavy státu po dlouhé době panuje shoda mezi vrcholnými ústavními představiteli. Podařilo se podle Pavla najít shodu i s nejsilnějším opozičním subjektem, kterým je hnutí ANO vedené expremiérem Andrejem Babišem. Česko podle prezidenta svými činy dokazuje důvěryhodnost a velikost v mezinárodním společenství. Pomoc Ukrajině je výrazem hodnot, které Česko sdílí se svobodným demokratickým světem, řekl Pavel. Je hrdý na solidaritu a humanitu české společnosti.

Podpora demokracie je v ČR podle Pavla dlouhodobě slabší než v západních zemích, u mnohých lidí se původní představy o demokracii nenaplnily a nyní mají pocit, že je příčinou toho, co se v minulých desetiletích nepovedlo. Varoval před vzestupem populismu. „Chceme být zemí svobodných a sebejistých lidí, nebo se části své svobody vzdáme a odevzdáme se do rukou někoho, kdo slibuje, že se o nás postará?“ tázal se.

Česko potřebuje nový plán pro budoucnost, vzdělanou a kvalifikovanou společnost, ekonomiku založenou na inovacích, míní prezident. „Musíme se připravit na nové výzvy, například na to, jak do našich životů zasáhne umělá inteligence nebo klimatická změna,“ uvedl. Apeloval na rychlejší odstraňování rozdílů mezi chudnoucími regiony a zbytkem země. „Státní správa musí být efektivnější a musíme jí pro to vytvořit legislativní podmínky, aby mohla rychle postupovat realizace důležitých projektů, například v oblasti dopravy nebo bydlení,“ poznamenal Pavel. Je podle něj potřeba potlačit národně specifické, často zbytečné skeptické myšlení.

Na závěr dlouhého projevu citoval prezident z kultovního filmu Batman. „Padáme proto, abychom se naučili znovu vstávat,” řekl prezident.

santikxauz ( 29. října 2023 12:35 )

Ty zase mokrej mezi nohama.

Kass ( 29. října 2023 11:51 )

Přesně tak.

Kass ( 29. října 2023 11:50 )

jajas ( 29. října 2023 10:05 )

Neví co píše ani co čte....

jajas ( 29. října 2023 10:04 )

Jasně že kdyby...vždy je tam kdyby, proto píšu, že je to stejné, jen v bleděmodrém, čti a přemýšlej........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa