Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lukašenko píše Čechům: Přání ke svátku a pozvánka do Běloruska. Diktátor chce obnovit vztahy

Autor: ČTK - 
28. října 2023
16:48

Kontroverzní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko poblahopřál občanům České republiky k jejich dnešnímu státnímu svátku a naznačil, že jeho země je připravena obnovit spolupráci. Vztahy mezi Běloruskem a Českem jsou napjaté. Minsk je blízkým spojencem Ruska a podporuje ho i v jeho válce vedené proti Ukrajině, které zase pomáhá Praha.

„Jsem si jist, že Minsk a Praha mají dnes možnosti obnovit konstruktivní spolupráci v obchodní a humanitární oblasti. Běloruská strana je na to připravena,“ uvedl Lukašenko ve svém poselství, jehož text cituje s odkazem na jeho tiskovou službu agentura TASS.

Podle Lukašenka již dlouhou dobu Čechy a Bělorusy spojují cenné zkušenosti z mírového soužití, lidské, hospodářské a kulturní vazby. Lukašenko popřál obyvatelům České republiky prosperitu a důvěru v budoucnost. „Rádi vás přivítáme v pohostinném Bělorusku,“ napsal.

Dlouholetého autoritářského vůdce Lukašenka úřady v roce 2020 opět prohlásily vítězem prezidentských voleb; běloruská opozice ovšem považuje hlasování za zfalšované a běloruský režim čelí sankcím, které vůči němu zavedla Evropská unie kvůli zmanipulovaným volbám i kvůli násilnému potlačování opozičních protestů.

Česká republika podporuje odpůrce Lukašenkova režimu. Loni zahájila program Občanská společnost a udělila víza lidskoprávním aktivistům, nezávislým novinářům či akademikům, kteří čelí v Bělorusku perzekuci. Spolu s odpůrci ruského režimu víza do začátku tohoto měsíce podle českého ministerstva zahraničí obdržely stovky lidí.

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše.  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi