Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lukašenko vyhrožuje: Ukrajina nebude existovat, Ukrajincům zůstane jen cár území

Autor: ČTK - 
17. srpna 2023
20:38

Ukrajina by měla zastavit protiofenzivu a vrátit se k diplomatickým jednáním s Ruskem, jinak jí hrozí zánik, prohlásil dnes běloruský lídr Alexandr Lukašenko. Řekl to v rozhovoru, který zveřejnila ukrajinská novinářka Diana Pančenková, spojovaná s proruskou propagandou. V případě agrese vůči Bělorusku nebude Minsk váhat s použitím jaderných zbraní, uvedl také běloruský lídr.

Ruská armáda má možnosti ovládnout jižní část ukrajinského území až k moldavské hranici a ze západní strany zase Ukrajině hrozí nebezpečí ze strany Polska, tvrdil Lukašenko. Minsk a Moskva Polsko už v minulosti několikrát obvinily, že plánuje zabrat část ukrajinského území. Žádné důkazy pro toto tvrzení však nepředložily.

„Zůstane vám (Ukrajincům) cár území, jestli vůbec. To s vámi bude. A stát jako Ukrajina nebude,“ řekl Lukašenko Pančenkové. Rusku se ale v posledních měsících významných územních zisků dosáhnout nepodařilo a ruská armáda je na většině fronty v defenzivě.

Běloruský lídr v rozhovoru přiznal, že ruská vojska vpadla v únoru loňského roku na sever Ukrajiny z běloruského území. Tvrdil ale, že o plánu ruského prezidenta Vladimira Putina napadnout Ukrajinu dopředu nic nevěděl.

Lukašenko je největším Putinovým spojencem v Evropě. V březnu Putin oznámil, že Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně. Podle Putinových a Lukašenkových prohlášení už je část z nich v Bělorusku.

„Pokud proti nám bude spáchán akt agrese, útok na Bělorusko, nebudeme otálet, čekat a tak dále. Použijeme celý arsenál našich zbraní určených k odstrašení,“ citoval Lukašenka portál Meduza.

V minulosti Lukašenko učinil ohledně možného použití zbraní řadu protichůdných prohlášení, kdy jednou tvrdil, že je Bělorusko nikdy nepoužije, a jindy zase hrozil jejich použitím.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa