Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neuvěřitelný plat Putinova spojence: Šéf polostátní banky VTB vydělával miliardu měsíčně!

Autor: mav, lig - 
17. srpna 2023
05:00

Být zadobře s Vladimirem Putinem se vyplácí. Příkladem může být dlouholetý šéf ruského bankovního gigantu VTB Andrej Kostin (66), jemuž jeho pozice pomohla k neskutečným příjmům: V roce 2020 vydělával bezmála miliardu měsíčně, uvádí investigativci nezávislého ruského portálu Važnije Istorii. Tedy řádově víc než top bankéři v Americe.

Banka VTB je se Sberbank největší v Rusku a podniká i v řadě dalších zemí (Evropu nedávno opustila kvůli ruské invazi na Ukrajinu a následným sankcím). Je pochopitelné, že špičkové finanční instituce potřebují špičkové manažery, které musejí špičkově zaplatit. A Andrej Kostin se jeví jako zkušený bankéř, s financemi to zkoušel, ještě když za komunismu pracoval v sovětské diplomacii. Po pádu SSSR pak zastával vedoucí pozice v bankách státního i soukromého sektoru. V čele VTB je od června 2002.

„Podle daňového dokumentu, který unikl na internet, obdržel v roce 2020 šéf banky VTB Andrej Kostin 11 436 137 038 rublů a 33 kopějek (tehdejším kurzem přes 3,3 miliardy Kč). Z těchto peněz obdržel Kostin dva miliony od Sjednocené obilné společnosti, po dalším milionu od Všeruské banky pro regionální rozvoj a od Rosněfti (Kostin vlastní 0,001 % základního kapitálu ropné společnosti)," vypočítává Važnije Istorii. „Zbytek peněz Kostin obdržel od státní banky VTB, kterou od roku 2002 řídí a kde je od roku 2019 menšinovým akcionářem: Vlastnil 0,00183 % kmenových akcií banky.“

Pohádkový plat za neúspěšný rok?

Takovou sumu si vydělal za rok, kdy VTB Group vykázala proti minulým letům násobně menší zisk, jak vyplývá z výroční zprávy. Pro srovnání, nejlépe placeným z šéfů amerických bank byl za rok 2020 Jamie Dimon z JPMorgan Chase & Co. V penězích a cenných papírech dostal tehdy 31,6 milionu dolarů (680 mil. Kč), jak uvedl web poradenské firmy S&P.

Není jasné, kterak daňové záznamy roku 2020 unikly, ovšem obecně se jeví pravdivé. Alespoň soudě podle toho, že se v nich našlo pět zaměstnanců serveru Važnije Istorii. „Nebyly tam uvedeny všechny příjmy, ale ty, které se našly, byly uvedeny přesně. Lze tedy předpokládat, že Kostin nedostával méně než částku uvedenou u jeho příjmení - možná dokonce více,“ dodává server s tím, že VTB na dotaz (smysluplně) neodpověděla.

Andreje Kostina časopis Forbes pravidelně zařazoval do žebříčku nejlépe placených ruských manažerů (zveřejňovaného v letech 2012-2017), za rok 2013 se dokonce umístil na prvním místě - podle výpočtů novinářů si v tomto roce vydělal 37 milionů dolarů (podle kurzu z konce roku 2014 to odpovídá 830 milionům Kč). Kostin tehdy označil údaje Forbesu za „naprostý nesmysl“ a uvedl, že jeho roční příjem je mnohonásobně nižší - 240 milionů rublů (tehdy cca 100 milionů korun).

V roce 2016 už zasáhl majitel ruského vydání Forbesu a v témže žebříčku se sice objevil na třetím místě, ale bez uvedení výše příjmů. „Novináři se dokonce na svého chlebodárce pokusili podat žalobu, ale předvídatelně prohráli,“ konstatuje web Važnije Istorii.

„Kostin je Putinovým blízkým spolupracovníkem a prostřednictvím banky VTB dlouhodobě podporuje cíle Kremlu,“ uvedla britská vláda v březnu 2022 (dva týdny po zahájení invaze na Ukrajinu), když na něj uvalila sankce. „Jeho jmění se odhaduje na 379 milionů liber (10,6 mld. Kč),“ citovala z vládního zdůvodnění agentura Reuters. USA jej na sankční seznam zařadily už roku 2018, Kanada o rok později, EU a další západní země po propuknutí invaze.

Mimochodem, Kostin je rovněž v nejvyšším výboru Putinovy politické strany Jednotné Rusko.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi