Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bělorusko bojuje tichou válku, hrozí mu, že se stane kolonií Ruska, varovala Cichanouská

Autor: ČTK - 
13. září 2023
14:00

Bělorusko bojuje tichou válku, aby se nestalo ruskou kolonií. Uvedla to dnes na plenárním zasedání Evropského parlamentu vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Podle ní je ohrožena suverenita Běloruska i jeho kulturní samostatnost. Budoucnost své země vidí Cichanouská v Evropské unii, která podle ní nebude bez Běloruska a Ukrajiny úplná. V připraveném dokumentu se europoslanci chystají označit Bělorusko za ruský satelit.

Podle Cichanouské bojují lidé v Bělorusku tichou válku s režimem autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka i s Moskvou. „Cíl Ruska v této válce je stejný jako na Ukrajině - změnit suverénní zemi, Bělorusko, v další ruskou kolonii bez duše,“ řekla.

Podle ní se Lukašenkova vláda a její ruští spojenci snaží potlačit disent a svobodná média a zničit běloruskou národní identitu. „Nepodaří se jim to,“ řekla Cichanouská, podle které se mluvit bělorusky v její zemi stává „aktem hrdinství“.

„V této tiché válce je mnoho tichých hrdinů,“ uvedla Cichanouská, která před europoslanci vzpomněla osud některých opozičních aktivistů pronásledovaných běloruskými úřady, například umělce Aleše Puškina, který zemřel ve vězení, či penzistů, kteří rozdávají svobodný tisk, za což jim hrozí postih.

O manželovi nemá 6 měsíců žádné zprávy

Mezi vězněnými je i manžel Cichanouské, jehož odsoudili v roce 2021 k 18 rokům za mřížemi. „Nemám o něm žádné zprávy už šest měsíců,“ uvedla. Europoslancům vyprávěla o tom, jak ji dcera nedávno požádala o peníze. Zeptala se jí, na co je potřebuje. „Chci koupit tank, abych mohla osvobodit tátu,“ zopakovala odpověď své sedmileté dcery.

Podle Cichanouské Bělorusko, až se zbaví autoritářské vlády, patří do Evropské unie. „Bez Běloruska a Ukrajiny nebude evropský projekt úplný,“ uvedla s tím, že tato vidina je „zlým snem“ pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová ocenila nasazení a odvahu Cichanouské. Uvedla, že Lukašenkova vláda představuje autokracii, která se dopouští mučení a nelegálního zadržování. „Lidem v Bělorusku musí být umožněno žít svobodně,“ řekla Metsolaová.

V návrhu usnesení, o kterém bude europarlament hlasovat později odpoledne, se uvádí, že Bělorusko se stalo „satelitním státem Ruska“ a hrozí jeho pohlcení či připojení k Rusku. Podle textu se režim Lukašenka zapojil do války proti Ukrajině tím, že Bělorusko poskytuje ruské armádě zázemí a výcvik a dodává jí munici a vojenskou techniku.

Video  Lukašenkova rivalka a kritička Svjatlana Cichanouská během rozhovoru pro Blesk  - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa