Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Díky, že už zase můžeme.“ Které osobnosti daly Zemanovi košem, ale za Pavlem přijdou?

Aktualizováno -
28. října 2023
16:55
Autor: Mii, ČTK - 
28. října 2023
11:38

Letošní předávání státních vyznamenání nebude premiérou jen pro prezidenta Petra Pavla. Ceremoniálu se poprvé zúčastní i některé osobnosti a politici, kteří nechtěli významný den oslavovat s prezidentem Milošem Zemanem. Třeba ekonomka Danuše Nerudová nebo hejtmanka Petra Pecková (STAN). Jiní, jako ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), podotýkají, že se po letech konečně opravdu těší.

„Jako rektorka jsem pozvání na Hrad 28. října nikdy nepřijala. Oslava totiž byla oslavou všeho, jen ne české státnosti. Dnes nám po letech bude s manželem velkou ctí přijmout pozvání od prezidenta Petra Pavla. Díky, že už zase můžeme,“ napsala Nerudová, která kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu. Nechybělo přitom mnoho a státní vyznamenání by letos předávala ona - v prezidentských volbách skončila třetí.

10:49
29. 10. 2023

Organizace Skaut ocenila ocenění pro zoologa Miroslava Nevrlého.

9:57
29. 10. 2023

„Včerejšek byl povznášející oslavou státního svátku. Po deseti letech jsem se vrátila na Pražský hrad, kde tentokrát vládla příjemná atmosféra a potkala jsem spoustu lidí, kterých si velmi vážím. Nezapomenu na ten večer ani na dojetí při znakovém tlumočení naší státní hymny,“ napsala senátorka Miroslava Němcová (ODS).

8:34
29. 10. 2023

„Jedno z mých velkých přání sice nevyšlo, tak věřím, že třeba příště,“ uvedl ke včerejšímu ceremoniálu šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zřejmě tak myslel fakt, že prezident neocenil im memoriam bývalého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu. Projev Pavla nicméně označil za klidný, věcný a přitom zároveň apelující.

Zobrazit celý online

Také středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) letos vyrazí na předávání vyznamenání poprvé. „Po tři roky jsem se omlouvala. Je to poprvé, co s díky přijímám. V sobotu se na Pražský hrad těším a pozvání od prezidenta Pavla si moc vážím,“ konstatovala Pecková.

Stejně to má hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Díky za pozvání! Letos jdu poprvé,“ napsal k přiloženému obrázku pozvánky.

Hřebejk: Zase budou na Hrad chodit fajn lidi

To ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) sdělil, že letos se opravdu těší. „Po mnoha letech, kdy byl jeden z našich nejdůležitějších státních svátků rukojmím malosti, vyřizování účtů a vyznamenávání osobních přátel a sponzorů, se vrací jeho důstojná oslava. Tentokrát se na Pražský hrad i prezidenta republiky, jejíchž 105 let slavíme, opravdu těším,“ uvedl šéf zdravotnictví.

Jeho stranická šéfka Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) loni dokonce pozvánku ani nedostala, byť z pozice předsedkyně Poslanecké sněmovny zastává jednu z nejvyšších ústavních pozic v zemi. Zeman ji kvůli osobním sporům nepozval. Letos se ale zúčastní.

„Moc se těším. Přiznám se, že se budu účastnit poprvé, byť jsem deset let poslankyní,“ uvedla pro ČT24. Těší se nejen na ocenění osobností a jejich činů, ale i na připomenutí všech hodnot, na kterých Česká republika stojí.

Exprezident Zeman odmítal pozvat i šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), s nímž se nebavil vůbec. „Bude jiný v tom, že tam bude jiný prezident. Bude jiný v tom, jací lidé budou oceněni,“ sdělil Vystrčil pro ČT, jaký letos očekává, že ceremoniál bude.

„Jdu tam dnes rád a s hrdostí, že po letech máme opět hlavu státu, za kterou se nemusím stydět. Která nelže, neuráží, nemusí ji soudní rozhodnutí říkat, že se má omlouvat za své nedoložitelné výroky atd.“ napsal vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který také konstatoval, že dorazí poprvé po několika letech.

„Zase budou na Hrad chodit fajn lidi, jako za Václava Havla,“ zhodnotil režisér Jan Hřebejk na sociální síti X.

700 hostů ve Vladislavském sále

Ceremoniál předávání státních vyznamenání při příležitosti svátku 28. října bude podle kancléřky Jany Vohralíkové odpovídat dosavadním zvyklostem, nejsou v plánu žádné zásadní změny programu. Očekává se účast 700 hostů ve Vladislavském sále, dalších 2000 ve Španělském sále. „Snažíme se navázat na minulost a netroufli jsme si dělat žádné změny. Ani jsme nechtěli, protože ceremoniál není o tom, abychom nějakým způsobem vzbudili údiv, ale abychom oslovili ty, kteří vyznamenání dostanou,“ řekla kancléřka.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Menhira ( 30. října 2023 09:53 )

Slavíme nový únor 1948! Masaryk se v hrobě obrací .....

Menhira ( 30. října 2023 09:52 )

U mne také! I takový satanáš jako je Halík,... no chce se mi zvracet, velebnosti.

Menhira ( 30. října 2023 09:50 )

Překabátění soudruzi a jejich nohsledi si užívají oslavy nového února 1948! Chce se mi zvracet, velebnosti...

Menhira ( 30. října 2023 09:46 )

Menhira ( 30. října 2023 09:40 )

To je fakt trapné! Z rukou prezidenta, který byl komunisty perzekuován a musel k "lopatě" vyznamanání nechtěli přijmout a od nomenklaturního kádra, a navíc rozvědčíka KGB ,to přijímají s nadšením? Ach bože, jak hluboko jsme to klesli! Je vidět, že jim nejde o samotné vyznamenání za práci pro zem, ale o divadlo, se kterým mohou oceňování provázet. A jak již bylo řečeno, chybělo tady to dítě, které by vykřiklo tak jako v té pohádce "ale císař je nahý!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa