Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oslavy na Vítkově: Pavel zasáhl vojáka praporem. Podcenil jsem hmotnost, omlouvá se prezident

Aktualizováno -
28. října 2023
17:28
Autor: ČTK, simao - 
28. října 2023
05:00

I letošní rok hlavní část oslav a připomínek vzniku samostatného Československého státu odstartovala dopoledne v Praze na Vítkově, kam se vydali vedle prezidenta Petra Pavla i premiér Petr Fiala (ODS), šéfové Sněmovny a Senátu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) či náčelník generálního štábu Karel Řehka. Uskutečnil se přelet vrtulníků a gripenů. Pavel se následně omluvil příslušníkovi Hradní stráže za nechtěný „kiks“. Co se stalo?

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Pavel, Fiala, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), zástupci Parlamentu Jan Skopeček (ODS) a Jiří Drahoš (za STAN) či pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Pietního aktu se zúčastnili i zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Všichni přítomní uctili minutou ticha památku padlých vojáků.

Pietní akt u příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu, Národní památník na Vítkově - Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a Bohuslav Svoboda (ODS). Pietní akt u příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu, Národní památník na Vítkově - Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a Bohuslav Svoboda (ODS). | Blesk:Tonda Tran

Pavel také k dnešnímu dni propůjčil praporu podpory nasaditelných sil bojový prapor. Váha praporu však prezidenta překvapila a nechtěně s ním udeřil do hlavy člena Hradní stráže. 

Video Petr Pavel udeřil bojovým praporem člena Hradní stráže. (28. 10. 2023) - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

„Cítím potřebu se alespoň touto cestou omluvit za fyzickou, případně psychickou újmu příslušníkovi Hradní stráže zasaženému bojovým praporem při ceremoniálu na Vítkově. Rozhodně nešlo o snahu zpestřit novým prvkem standardní vojenskou proceduru. Prostě jsem jen podcenil hmotnost,“ uvedl později Pavel. On i dotyčný si však udrželi tvář. 

„Nic se neděje. Příště prostě s helmou!“ reagovala posléze česká armáda.

Prezident propůjčil velitelství pozemních sil čestné jméno generála Vojtěcha Borise Luži. Generál Luža byl legionář první světové války a čelný představitel československého protifašistického odboje. Účastnil se jako příslušník legií bitvy u Zborova. V prvorepublikové armádě zastával řadu velitelských funkcí. Za okupace se podílel na odbojové činnosti, a to za pomoci blízkých členů Sokola a vojáků. V říjnu 1944 byl v části Přibyslavi Hřiště na Havlíčkobrodsku zastřelen v boji s protektorátními četníky.

Pietní akt na Vítkově trval zhruba půl hodiny. Zakončil ho pochod jednotek, během kterého přeletěly nad památníkem dva stíhací letouny Gripen a také tři vojenské helikoptéry.

Fiala: Bezpečnost není automatická

„28. říjen je významný svátek (…) první Československá republika netrvala dlouho, ale idea přetrvávala v myslích lidí,“ uvedl po pietě Fiala na ČT24. Podle něj bychom měli být vděční, že můžeme žít v demokratické svobodné zemi a měli bychom pracovat na tom, abychom si ji udrželi.

„Vidíme kolem sebe spoustu situací, válek, které přímo či nepřímo ohrožují naši zemi,“ řekl s odkazem na dění v Izraeli, kde útočilo teroristické hnutí Hamás. „To všechno má dopady na bezpečnost Evropy. To by nás mělo vést k myšlence, že bezpečnost není automatická. Pokud chceme žít v míru a bezpečí, musíme pro to něco udělat,“ sdělil Fiala.

„Vidíme dnes všude kolem, že samostatnost, svoboda a svébytnost není samozřejmost. Je to něco, o co musíme pečovat,“ hovořil podobně předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a zmínil, že tyto hodnoty mohou ohrožovat Rusko nebo teroristé. Na Vítkov dorazilo téměř celé vedení Senátu, uvedl.     

Petr Pavel coby prezident absolvoval letos pietu na Vítkově s obdobným programem během svátku 8. května, kdy se u Národního památníku připomínal Den vítězství, kdy se připomíná vítězství nad nacismem a konec 2. světové války. V minulosti však Pavel pochodoval na Vítkově i coby náčelník generálního štábu - tehdy např. po boku ministra obrany Martina Stropnického.

Video  Petr Pavel se zúčastnil Dne vítězství. (8.05.2023).  - Instagram Petra Pavla
Video se připravuje ...

panda82 ( 3. listopadu 2023 08:49 )

no na to jak se prezentuje v jaké je kondici, neudrží standardu

panda82 ( 3. listopadu 2023 08:37 )

To budeme příští rok potřebovat my, z toho co nám servírují

panda82 ( 3. listopadu 2023 08:30 )

a vám se líbí Fiala, Babiš mluví o tom co nesmíme slyšet

panda82 ( 3. listopadu 2023 08:27 )

mají toho plné zuby a páchají sebevraždu

jajas ( 29. října 2023 08:07 )

Mám pocit, že TV debatách zmiňovali, že na rozdíl od minukých let se tentokrát prezident projevu zdržel, já na to nekoukal.......asi by toho bylo na něj moc, řečnit tam a pak ještě při udělování metálů! A na Vítkově neměl čtecí zařízení.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa