Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrdinové ocenění prezidentem: Petr skočil z mostu pro topící se batole, životy zachránili hasič i policisté!

  • Autor: dce - 
    28. 10. 2023
    21:15

    Prezident Petr Pavel při sobotním předávání státních vyznamenání ocenil i čtyři muže medailí za hrdinství. Hasič Pavel zachránil život těžce zraněnému motorkáři, policisté Martin a Jiří pomohli několika lidem během požáru táborské ubytovny. Náhodný kolemjdoucí Petr skočil z mostu do řeky, aby zachránil teprve dvouletou topící se holčičku.

  • 1.Pavel Farka

    O velkém štěstí může hovořit motorkář, který na konci května 2022 havaroval u Otěvěku u Trhových Svinů. Hasič Pavel Farka, který se zrovna vracel ve svém volnu z nákupu přijel k nehodě v pravou chvíli. V zatáčce stála dvě auta, po silnici rozeseté motorkářské věci, v poli pak stály dvě osoby nad ležícím tělem a volaly záchranku. Pavel ani vteřinu nezaváhal, popadl lékárničku a doběhl ke zraněnému. Nebyl to hezký pohled.

    „Motorkář měl levou nohu od kolene ošklivě namotanou a trčely z ní kosti. Levou ruku měl zvrácenou v nepřirozené poloze,“ popisují hasiči na svých stránkách. Pavel chtěl motorkáři, který byl ještě při vědomí, nohu zaškrtit škrtidlem, ale to se mu přetrhlo. Druhé přinesla jedna ze svědkyň, ale to nestačilo. „Pavel proto nacpal svoji pěst veškerou silou do třísel motorkáře, aby zastavil tepenné stehenní krvácení. Takto držel pěst v tříslech a zároveň gumové škrtidlo až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.“

    Motorkář přežil. Nohu mu lékaři museli amputovat, ale ruku se podařilo zachránit. Rodina zraněného Pavla vyhledala a za jeho činu mu poděkovali.

    Pavel Farka obdržel ocenění za záchranu života Pavel Farka obdržel ocenění za záchranu života | HZS ČR

  • 2.Martin Salay a Jiří Štěpánek

    Několik lidských životů zachránili policisté Martin Salay a Jiří Štěpánek při loňském dubnovém požáru ubytovny v táborských Klokotech. První si plamenů všimli čtyři vojáci brzy nad ránem, když vyráželi na služební cestu. Do domu museli vniknout oknem, dveře totiž byly zamčené, nikdo neotvíral a vykopnout se je nedařilo. Během záchrany dorazili i policisté Martin s Jiřím a společnými silami začali zachraňovat obyvatele domu.

    Děti a lidi tahali nejdřív ven oknem, uvnitř budovy nebylo kvůli dýmu už skoro vůbec vidět. Vojáky lidé přesvědčovali, že v patře nikdo není, ti ale nedbali a vyběhli do zakouřeného domu znovu. Uvnitř našli další nicnetušící obyvatele a pomohli je vyvést do bezpečí. „Každý z nás tam nahoře mohl umřít. Než jsme vyběhli ven, tak jsme se opravdu nemohli nadechnout a už tam bylo tolik dýmu, že kdybychom tam byli o chvilku déle, tak tam někdo z nás asi zůstane,“ popsal Rozhlasu praporčík Pavel Beňo.

    Štěpánek poté, co odvedl poslední obyvatele, ještě pod schody v zakouřeném domě počkal, než vyjdou ven i vojáci, aby jim ukázal cestu ven. Zachránili celkem 24 lidí.

    Pavel Habánek zaznamenal likvidaci požáru ubytovny na okraji Tábora Pavel Habánek zaznamenal likvidaci požáru ubytovny na okraji Tábora | Pavel Habánek

    Video  Požár ubytovny v Táboře způsobil škodu pět milionů korun  - Aktu.cz
    Video se připravuje ...

  • 3.Petr Jirout

    „Pohlídejte mi kluka a zavolejte záchranku!“ tato slova pronesl Petr Jirout (48) směrem k řidiči, kterého v Chrudimi stopnul, postrčil k němu čtyřletého syna Míšu, sundal si boty a skočil z mostku do pětimetrové hloubky do řeky Chrudimky. Všiml si zde totiž podivného předmětu ve vodě, ve kterém po chvíli rozeznal tělíčko batolete, které nadnášela plena. „Když jsem skočil do vody, tak přišly nadávky a pocit bezmoci, než tam člověk dojde přes kameny. Když jsem děťátko držel v ruce, tak další nadávky, protože jsem viděl bezvládné tělíčko,“ popsal podle Rozhlasu.

    Holčičce okamžitě tahal prsty zapadlý jazyk a masíroval jí ohryzek. „Během minutky začalo děvčátko zvracet, začalo se nadechovat, a dokonce pak otevřelo už i oči,“ vyvětlil Jirout. Holčičku si záchranáři přijali v těžkém stavu, přežila ale bez následků. „Seznamte se, tohle je Petr, hrdina dnešního dne!“ napsala na sociálních sítích policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Podle šetření policie holčička v nestřeženém okamžiku vylezla na parapet okna a spadla přímo do řeky. Policie případ odložila.

    Za záchranu batolete obdržel Petr Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně života za rok 2022.

    Petr v Chrudimi skočil do řeky, aby zachránil dvouleté dítě. Petr v Chrudimi skočil do řeky, aby zachránil dvouleté dítě. | Twitter/Kateřina Rendlová

  • 4.Galerie

Jaroslav Vašíček ( 29. října 2023 00:45 )

Plně souhlasím.Pobavil mě kyselý obličej Klause.

Zobrazit celou diskusi