Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemědělci před Strakovkou vysypali kopu hnoje: Tím se problémy nevyřeší, vzkázal Pavel

Autor: simao, ČTK, ahe - 
7. března 2024
17:21

Zemědělci s traktory a další technikou ve čtvrtek přijeli do Prahy. Protestní jízdou městem a demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády a prosadit své požadavky. Vláda podle zástupců Agrární komory a Zemědělského svazu nehájí zájmy českých zemědělců. Na demonstraci před Strakovkou dorazil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle odhadu Agrární komory se protestu účastní přes 700 traktorů a dalších strojů a kolem 3500 lidí. Protest zkomplikoval dopravu ráno na příjezdech do Prahy, přes den se tvořily kolony zejména na trase traktorů kolem Úřadu vlády a Letné. Policisté ráno zadrželi před vládou řidiče, který složil na silnici a tramvajové koleje hromadu hnoje. Prezident Pavel rozumí tomu, že se zemědělci cítí frustrovaní. Vysypáním hnoje před úřadem vlády se ale jejich problémy nevyřeší, řekl.

  • Zemědělci začali svými traktory, nákladními vozy i autobusy přijíždět na hranice hlavního města po 05:00, kolem šesté už dorazili první z nich na Letnou, odkud poté s vozy vyrazili na protestní průjezd městem a po 11:00 se přesunuli už bez vozidel k úřadu vlády.
  • Krátce po poledni, podle zemědělců symbolicky pět minut po dvanácté, demonstrace začala. Poté se zemědělci začali postupně rozjíždět zpátky domů.
  • Hlavními organizátory dnešního protestu jsou Agrární komora ČR a Zemědělský svaz.
  • Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes zdůraznil, že vážnosti situace v zemědělství si je vědoma celá vláda. I s ohledem na současný stav veřejných financí ale není možné vyhovět všem požadavkům, řekl novinářům.
  • Policisté zadrželi před vládou řidiče, který složil na silnici a tramvajové koleje hromadu hnoje. Výborný incident s hnojem před úřadem vlády kritizoval, označil jej za porušení slibu, že zemědělský protest nebude blokovat MHD.
  • Pětice požadavků zemědělců: Zemědělci žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace.

  • Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

  • Podle Agrární komory do Prahy přijelo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 kusů zemědělské techniky. Po skončení akce se jeden z protestujících dostal za zátarasy před úřadem vlády a policie jej zadržela.  Z hlavního města začali zemědělci se svou technikou odjíždět kolem 13:30. V Letenském tunelu v Praze došlo ke srážce traktoru a osobního auta, jeden člověk byl při tom zraněn. 
  • Prezident Pavel rozumí tomu, že se zemědělci cítí frustrovaní. Vysypáním hnoje před úřadem vlády se ale jejich problémy nevyřeší, řekl.
  • Petr Fiala (ODS) při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně řekl, že vláda také může sebrat zemědělcům dvě miliardy, které už jim slíbila.

Protest zemědělců v Praze (7. března)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
17:23
7. 3. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, se kterou jste sledovali náš online přenos k dnešní demonstraci zemědělců v Praze. Tímto se s Vámi loučíme a přejeme pěkný zbytek dne!

16:49
7. 3. 2024

Prezident Petr Pavel rozumí tomu, že se zemědělci cítí frustrovaní, vysypáním hnoje před úřad vlády se ale jejich problémy nevyřeší. Podle něj by se zástupci velkých i malých zemědělců měli snažit najít s vládou řešení, kterým nebude jen zvyšování dotací. Pavel to dnes řekl novinářům v Kersku na Nymbursku na závěr dvoudenní návštěvy Středočeského kraje.

„Na jedné straně naprosto chápu, že zemědělci se cítí už frustrovaní, protože jednání o řešení jejich dlouhodobých problémů probíhají dlouho a možná ne s takovými výsledky, jaké by si představovali. Na druhou stranu vysypat hnůj před úřad vlády určitě ty problémy nevyřeší,“ uvedl Pavel. Podobně zemědělcům podle prezidenta neprospívá to, že se k jejich protestním akcím přidávají skupinky nebo jednotlivci, kteří se podle něj chtějí na akcích jenom přiživit.

16:16
7. 3. 2024

Od dnešního protestu se distancovalo vedení Asociace soukromého zemědělství. Její předseda Jaroslav Šebek v tiskové zprávě uvedl, že za současný stav sektoru nese zodpovědnost také Agrární komora a Zemědělský svaz, které se na vytváření zemědělské politiky ve velké míře podílely. „Je holým faktem, že tyto organizace nemají žádnou dlouhodobě udržitelnou koncepci zemědělství a přicházejí jen s populismem dalších finančních požadavků na stát a daňové poplatníky,“ uvedl.

15:59
7. 3. 2024

Demonstrace před úřadem vlády v Praze se dnes zúčastnila asi tisícovka lidí, řekla před 16:00 mluvčí Agrární komory Barbora Pánková. Celkově dnes podle ní do Prahy přijelo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 kusů zemědělské techniky. 

15:37
7. 3. 2024

Za paradox protestu premiér Fiala označil to, že na základě jednání a uznání některých požadavků zemědělců by mělo zemědělství v roce 2025 dostat z národních zdrojů dvě miliardy korun navíc. „To jsme jim v pátek řekli a výsledkem jsou tyto demonstrace. Rozumím tomu tak, že současné vedení Agrární komory a Zemědělského svazu protestuje proti tomu, že vláda chce do zemědělství z peněz daňových poplatníků dát navíc dvě miliardy korun,“ řekl. Peníze by podle něj mohla dát vláda jinam, třeba do školství.

K nabídce dvou miliard se premiér vrátil i při odpoledních sněmovních interpelacích v odpovědi na interpelaci poslance opozičního hnutí SPD Oldřicha Černého. „Já to chápu jako protest proti těm dvěma miliardám korun navíc. Takže vláda musí přemýšlet nad tím, jestli nejsou jiné oblasti veřejného života, kde tyto peníze budou také dobře využity,“ konstatoval.

Premiér při odpovědi na ústní interpelaci poslance Černého uvedl, že mnozí obyvatelé Prahy dnes měli kvůli protestu zablokované cesty. „A i v důsledku toho vysypání hnoje byla narušena plynulost veřejné dopravy. Já si nemyslím, že jsou to úplně vhodné formy protestů,“ dodal premiér.

15:16
7. 3. 2024

Ministr Výborný na dnešní demonstraci zemědělců vystoupil nejen na pódiu, ale vyrazil i přímo do protestujícího davu. Lidé na něj pískali a pokřikovali Demisi nebo Výborný do hnoje. Ministr čelil i dalším urážkám. 

Video  
Video se připravuje ...
15:05
7. 3. 2024

Na pražské Letné došlo k požáru balíků slámy. Událost se obešla bez zranění i škod na majetku. 

14:57
7. 3. 2024

Obrazem: Protest zemědělců v ulici Milady Horákové na pražské Letné. 

Protest zemědělců na pražské Letné (7.3.2024) Protest zemědělců na pražské Letné (7.3.2024) Protest zemědělců na pražské Letné (7.3.2024)
14:48
7. 3. 2024

Ministr Výborný dnes novinářům řekl, že bude společně s premiérem Petrem Fialou (ODS) požadovat, aby se obilí a olejniny dostaly na sankční seznam proti Rusku.

Ministr zemědělství dnes demonstrujícím zopakoval, že vláda letos přidá peníze na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců. Protestující ho překřikovali, ministr několikrát žádal o klid. Akce jako dnešní demonstrace podle něj spíše škodí obrazu českého venkova v očích veřejnosti.

14:29
7. 3. 2024

Policie při dnešním protestu zemědělců v Praze zajistila 2 lidi kvůli přestupkům. Jeden přelezl oplocení u úřadu vlády, další vysypal na vozovku hnůj. Hromadu hnoje začali protestující po skončení demonstrace svojí technikou odklízet. 

14:15
7. 3. 2024

„Někdo údajně i tvrdí, že protestující mě nezajímají. Tak bych rád řekl, že naopak. Politika je o diskuzi a té jsem se nevyhýbal a vyhýbat se jí nikdy nebudu,“ napsal na facebook Výborný.

13:57
7. 3. 2024

Lidé se rozcházejí, hnůj před Úřadem vlády ještě odklizen nebyl. 

Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024) Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024) Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
13:54
7. 3. 2024

V Letenském tunelu došlo k havárii mezi traktorem a osobními auty. Na místě jsou hasiči. Nikdo by neměl být zraněný.

„Policisté obdrželi krátce po jedné hodině oznámení o dopravní nehodě traktoru a dvou osobních vozidel. Dle prvotních informací měl jet traktor v protisměru, nicméně okolnostmi nehody se na místě zabývají policisté z oddělení dopravních nehod. Nedošlo k žádnému zranění, alkohol nebyl u účastníků nehody zjištěn. Vlivem nehody je kompletně uzavřen Letenský tunel,“ řekl Blesku policejní mluvčí Richard Hrdina.

13:44
7. 3. 2024

„Zemědělci protestují v Praze, před Úřadem vlády ČR je hromada hnoje, a ministr zemědělství Marek Výborný celé dopoledne nad protestem zemědělců jen moralizuje. Dost soutěžení v rétorických cvičeních! Chtěli bychom zdůraznit, že přestože se Asociace soukromého zemědělství ČR nepřipojila k protestům, do Prahy přijeli i mnozí malí sedláci, protože si moc dobře uvědomují, že bojují o ekonomické přežití,“ uvedla na facebooku Agrární komora.

13:42
7. 3. 2024

Na dnešní demonstraci se podávalo i jídlo. 

Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
13:27
7. 3. 2024

Jeden z demonstrantů se pokusil vniknout za plot před Úřadem vlády. Menší rozruch pak způsobilo, když jej zpacifikovali těžkooděnci. Situaci ale rychle uklidnila jedna z přítomných policistek. Podle policistů na místě byl muž nejspíš silně podnapilý.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
13:23
7. 3. 2024

„Přijeli jsme z Příbrami. Chtěli jsme být už v šest ráno na Letné, takže jsme si museli přivstat, vyráželi jsme už ve tři. Celkem naše skupina měla 13 traktorů,“ řekl Blesku pětatřicetiletý zemědělec Filip. Že zemědělci ráno před Úřadem vlády vysypali hnůj, prý překvapilo i jeho: „S tím se nějak nepočítalo, věděli jsme, že se bude jezdit kolem té Letné, tohle jsme nečekali. Jestli to s nimi hne, tak je to dobře, ale bojím se, že to nepomůže a je to trochu zbytečné.“

Z proslovu ministra Výborného prý moc nepochytil, ale oceňuje, že vstoupil mezi demonstranty: „Aspoň projevil nějakou snahu, to se mu nedá upřít.“ Podle jeho názoru jsou pro zemědělce největší překážkou nízké výkupní ceny surovin. „Nejvíc nám vadí ty nízké výkupní ceny za obilí. Dovážíme ho z okolních států. Líbilo by se mi, kdyby Česko bylo soběstačné, ale vidíme, že to asi nejde,“ řekl Filip Blesku.

13:18
7. 3. 2024

Proslovy před Úřadem vlády skončily, lidé se pomalu rozcházejí. Demonstrace tím skončila o něco dříve, než se předpokládalo. Původně měla být ukončena ve 13:30. 

13:16
7. 3. 2024

Viceprezident Agrární komory a exministr zemědělství v první Babišově vládě poděkoval na pódiu dvěma mužům, kteří vyklopili před Úřadem vlády hnůj. Jeden z nich byl v dřívějších hodinách zadržen.  

13:08
7. 3. 2024

Ministr Výborný při rozhovoru se zemědělci. 

Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024) Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024) Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
13:03
7. 3. 2024

Tomáš (25) přijel do Prahy traktorem z obce Loukovec ve Středočeském kraji. „Jízdu sem jsem si užil, vyráželi jsme v sedm ráno a parkovali jsme tu někdy před dvanáctou. Co se týče té samotné demonstrace, já nevím, ja si myslím, že to nikam nevede, myslím, že s nima nehnem,“ řekl redaktorovi Blesku na demonstraci před Úřadem vlády.

Výstup ministra Výborného jej prý o ničem příliš nepřesvědčil. „Za mě jsou tohle jen výmluvy a sliby. Já mu prostě nevěřím ani slovo. Věřím, že ty demonstrace budou pokračovat, minimálně já určitě přijdu i příště,” řekl Tomáš Blesku.

12:50
7. 3. 2024

„Očekával jsem pokračování smysluplné debaty, kde budeme i nadále společně se zemědělci hledat řešení a opatření, která celému odvětví pomohou. Místo toho jsme se ale dočkali dalších ultimát, zablokování dopravy a vysypaného odpadu z bioplynky před Úřadem vlády,“ napsal mezitím na X předseda zemědělského výboru Kučera.

12:47
7. 3. 2024

Proslov ministra zemědělství Marka Výborného demonstranty nepřesvědčil. Přestože lidem přednesl několik slibů a řekl, jak jejich situace chce řešit, nesetkal se pochopením. Lidé na něj pokřikovali, že slibů už slyšeli spoustu, a skandovali řadu nesouhlasných hesel.

12:47
7. 3. 2024

Na pódiu si vyměnili názory Výborný s Doležalem. Doležal po ministrově proslovu řekl, že hodinu zpátky slyšel, že dvě miliardy nedostanou. „Možná to není pravda, ale slyšel jsem, že pan Fiala řekl, že ty dve miliardy nám příští rok nedá,“ řekl Doležal. „Není to pravda!“ ohradil se Výborný. „A ty to moc dobře víš, přinesl jsem na stůl to, co bylo odsouhlaseno celou vládou... Nevytvářejmě další věci, které nejsou pravdou.“  

Lidé mezitím pokřikují na "Demisi!" a "Výborný do hnoje". 

Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024) Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024) Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024) Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
12:32
7. 3. 2024

Prezident Agrární komory Doležal a předseda Zemědělského svazu Pýcha dnes na demonstraci zopakovali, že vláda nehájí zájmy českých zemědělců. „Při vší úctě, těch pár minut, které jste stáli v té dopravě, jsou nic proti tomu, kolik zemědělci musí každý den od rána do večera věnovat tomu, aby vyprodukovali zdravé české dostupné potraviny,“ uvedl na demonstraci Pýcha.

Vystoupil i Výborný. „Jsem tady už půl hodiny,“ řekl s tím, že po cestě k pódiu s mnohými hovořil. „Já jsem nepřišel mezi někoho, já jsem přišel mezi své,“ řekl a dočkal se křiku. Už se podle Výborného tolik nehovoří o byrokracii. „Hledáme v tuto chvíli cestu, jak vám tuto podporu pro rok 2025 ve výši 2 miliardy korun, myslím si, že to není malá částka, jak vám to doručit. Jinak řečeno hledáme pošťáka a o poštovní schránce víme, poštovní schránka jsou ty hlavně střední podniky, které mají dnes největší problémy,“ uvedl Výborný. 

Zopakoval, že nebude jednat pod tlakem a nelze splnit dva požadavky, nedanění dotací a úlevu daně z nemovitosti. První opatření by podle něj pomohlo těm, kteří jsou v zisku. 

Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)

Video  Ministr zemědělství Výborný: Složení fůry hnoje před Úřadem vlády? Porušení příslibu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

dynaty ( 8. března 2024 11:57 )

a co tvůj mozek, kromě nadávek v něm nic není co? ví to rodiče co tu píšeš?

žanyn ( 8. března 2024 06:13 )

A navíc si svou činností onu uhlíkovou stopu jako jediní dokáží negovat. To zpitomělí evropští greenmaniaci nedokáží pochiopit...

žanyn ( 8. března 2024 06:09 )

Typické pro česko - hospodská úroveň 4 cenové skupiny.

žanyn ( 8. března 2024 06:07 )

Ono stále je ještě s čím obchodovat. I se sedláky. Ti se nakonech chovaj stejně jako v historii, ale poučit z ní se neumí nejen oni, ale celej národ.

dynaty ( 8. března 2024 04:03 )

👍 Staroduchodce 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa