Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zázrak v záchranné stanici v Makově: Srnečka přežila otravu řepkou!

Autor: pma - 
4. března 2024
15:24

Velkou radost zažívají pracovníci záchranné stanice živočichů v Makově. Srnečka, která se v únoru otrávila pro zvěř jedovatou řepkou, jako zázrakem přežila. Její zdravotní stav jí dovolí pohyb v malém venkovním výběhu, kde se může pást. Zvíře mělo zřejmě ohromné štěstí. Většina případů, kdy zvěř pozře řepku, končí podle předsedy stanice Libora Šejny smrtí.

Když byla před více než dvěma týdny do záchranné stanice živočichů v Makově převezena otrávená srna, tušil předseda stanice Libor Šejna, že to se zvířetem nedopadne dobře.

Srnka se totiž otrávila řepkou, která je pro ni kvůli toxické aminokyselině SMCO velmi nebezpečná. Srnčí zvěř nemá podle odborníků v zimě a v předjaří dostatek vhodného krmiva a tak vyhledává v podstatě cokoliv poživatelného.

„Před pár dny ji přivezli z pole kamarádi a podle zdravotního stavu jsem vůbec nevěřil, že přežije noc,“ vyjádřil se tehdy Šejna. Jenže zvířecí bojovnice nejenže přežila noc, ale jako zázrakem i několik dalších. 

Video  Srnečka, která se otrávila řepkou, se zotavuje.  - Facebook.com/Záchranná stanice živočichů Makov
Video se připravuje ...

Po více než 14 dnech se mohla srnečka po zlepšeném zdravotním stavu dokonce přesunout do venkovního výběhu. „Má tak rozhled i do lesa a může se i trochu pást. Teď jí nejvíc chutnají usušené listy maliníku,“ sdělil předseda stanice.

Šejna ale zároveň dodává, že s tím, jak se srnčin zdravotní stav zlepšuje, začíná být více lekavá na různé podněty. „To je dobře že se uzdravuje. Je to hlavně vaše zásluha. Díky vám za všechna zvířátka, kterým pomáháte, aby se vrátily zpátky do lesa,“ napsala na sociální síti Stáňa. „Moc moc jí přeji, ať to dá a ať všechno zvládne. A vám moc děkuji za skvělou práci,“ připojila se Zdena. 

 

Uživatel_5825645 ( 6. března 2024 01:50 )

Zajímalo by mě, zda také vidí? 👀
Předtím psali, že oslepla a je to nevratné!?

begonie ( 6. března 2024 00:26 )

Úžasné 👍 👍 👍

MADONNA ( 4. března 2024 16:42 )

Jeeee, tak to mám radost 🫶

Zobrazit celou diskusi