Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smutná zpráva ze záchranné stanice Makov: Čápa chyceného do pytlácké pasti museli utratit

Autor: hpe, jel, hra - 
11. ledna 2024
15:26

V úterý oznámil pracovník záchranné stanice Makov na svém instagramovém účtu smutnou zprávu. Čápa, který se v loňském roce chytil do pytlácké pasti, museli utratit.

Pytláci původně nalíčili železnou past na vydry. Místo toho se do ní však v dubnu roku 2023 chytil čáp, o kterého se posléze starali v záchranné stanici v Makově. Poraněného čápa předseda stanice Libor Šejna odchytil u malého rybníka na okraji městyse Radomyšl. 

„Další nastražená železa byla hned pod hladinou na kraji rybníka, zřejmě byla nalíčena na chráněnou vydru říční. Ten rybník je vedle silnice, běžně přístupný. Snadno se tam třeba při stříhání proutí na pomlázky mohly chytit děti,“ řekl Šejna.

Smutná událost obyvatele obce zaskočila. „Čápi k nám přiletěli v úterý. Sídlí tu léta na komíně a na jejich přílet se vždycky těší celá vesnice. Je to naprostá bezohlednost. Citově nás to zasáhlo. Případ řeší policie, kterou jsme přivolali,“ řekl Blesku místostarosta Milan Koubovský.

Zraněnou nohu mu v minulosti museli amputovat a brzo nato mu pořídili speciální protézu. „Rozhodli jsme se pro výrobu náhradní ‚nohy‘, protože k podobným úrazům u ptáků dochází často a náš čáp tak mohl být i průkopníkem nového způsobu léčby,“ popsal Šejna.

Poděkoval také firmě, která jim zdarma výrobu protézy nabídla. Celý proces její výroby byl ale náročný. „Čáp ty desítky kontrol nějak zvládá, já méně. Chytá mě vztek, jaké trápení bude čáp kvůli lidské bezohlednosti do smrti mít,“ trápil se v minulosti zvířecí záchranář. 

Bohužel nemá příběh čápa šťastný konec. Pahýl nohy se mu zanítil a pracovníci blízké Veterinární kliniky Mada museli učinit velmi těžké rozhodnutí čápa usmrtit. „Moc rád bych vám napsal lepší zprávu, ale nemám ji... Dnes jsme museli léčení čápa v Kralupech ukončit... pahýl nohy se zanítil, odumřel a další léčba by dobrý výsledek pro čápa již nepřinesla...“ uvádí na instagramovém účtu Šejna.

V příspěvku také poděkoval místním doktorům za jejich nasazení a dlouhodobou péči, ochotu a vstřícnost. Záchranná stanice v Makově pomáhá živočichům už od roku 1993 a byla založena Českým svazem ochránců přírody.  Nabízí i edukativní komentované prohlídky a další program. Do fungování stanice můžete nahlédnout skrze záznamy z webových kamer. Pracovnicí spolupracují jak s hasičskými, tak policejními sbory.

Víte, že...

V Česku je výroba, dovoz i prodej čelisťových a lepových pastí zakázána od roku 2001? 

Chcete stanici podpořit?

„Pokud byste rádi na fungování záchranné stanice Makov přispěli, můžete poslat finanční dar na účet 33553322/ 0800 u ČS., a.s., a napište variabilní symbol 1802 v rámci celorepublikové sbírky Zvíře v nouzi nebo lépe využijte přímo naše číslo účtu, uvedené v kolonce ‚Kontakt, autor‘.“ Taktéž je možná i adopce zvířat. Více informací můžete nalézt na webových stránkách.

Video  Čáp se chytil do zakázaných želez, museli mu amputovat nohu.  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Lapazul ( 11. ledna 2024 18:53 )

Nějaký židobolševický rybář( napichovač)chtěl vyhladit konkurenci svých ryb, oblíbenou kratochvíli napichování.

Megera z Makrel ( 11. ledna 2024 18:42 )

Bodaj si ten pytliak obydve paprče to toho klepca chytil a aj svoj úd a nohy a ksicht!!!!! Smejd hnusny! 😡 Chudiatenko ten bocian 😢😢😢

MADONNA ( 11. ledna 2024 16:36 )

Chudáček... Pytlákům za tohle a i za ostatní zmrzačená, nebo usmrcená zvířata usekat ruce!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání