Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čáp se chytil do zakázaných želez: Do smrti bude mít trápení kvůli lidské bezohlednosti!

Autor: jel - 
10. října 2023
15:58

V dubnu rozzuřila milovníky čápů i ochránce zvířat událost, která se stala v Radomyšli na Strakonicku. Čáp se tam chytil do zakázané pasti, takzvaných želez. Ta jsou v Česku zakázaná. Kvůli odpornému jednání pytláků přišel pták o nohu. Šéf záchranné stanice Makov na Písecku Libor Šejna měsíce řešil, co se zraněným zvířetem dál. Nakonec pomohla nezvyklá léčby, čáp dostal protézu.

O smutném případu z Radomyšle Blesk již v minulosti informoval. Nyní po několika měsících předseda záchranné stanice popsal, jak to s čápem vypadá nyní. Vysvětlil, že mrtvý pahýl, který se ptákovi do pasti zaseknul, musela veterinářka amputovat. Od té doby dlouho řešili, co s ptákem dál a nakonec se rozhodli pro nezvyklou možnost. 

Video  Čáp se chytil do zakázaných želez, museli mu amputovat nohu  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

„Rozhodli jsme se pro výrobu náhradní ‚nohy‘, protože k podobným úrazům u ptáků dochází často a náš čáp tak mohl být i průkopníkem nového způsobu léčby,“ popsal Šejna. Poděkoval také firmě, která jim zdarma výrobu protézy nabídla. Celý proces její výroby byl ale náročný. „Čáp ty desítky kontrol nějak zvládá, já méně. Chytá mě vztek, jaké trápení bude čáp kvůli lidské bezohlednosti do smrti mít,“ rozzlobil se zvířecí záchrannář. 

Dodal, že ač zvíře dostane „náhradní nohu“, v podstatě bohužel nejde o šťastný konec. Protéza se totiž musí kontrolovat a kvůli nadměrné zátěži má problém i s druhou končetinou, která tak trpí. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi