Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čápice Elvíra nemůže létat ani lovit: Život jí komplikuje zánět!

Autor: jel - 
10. srpna 2023
16:25

Čápici Elvíře z hnízda v Bohuslavicích na Trutnovsku komplikuje život vážný zánět očí. Nemůže kvůli němu sama lovit potravu ani létat. Každodenní veterinární vyšetření jí navíc působí velký stres a léčení prodlužují.

Smutný příběh zveřejnila na sociální síti ochranářská skupina JARO, organizace na ochranu životního prostředí a veterinární záchranná stanice z Jaroměře. O čápici se nyní starají tam. 

„Naši veterináři odebrali vzorky, které odeslali na kultivaci do laboratoře, tak teď čekáme na výsledky, abychom věděli přesně, o jaký problém se jedná,“ popsali na facebooku ochranáři s tím, že Elvíra dostává každý den třikrát denně kapky do očí. 

„Mrzuté je, že každodenní manipulace zvyšuje stres, kterému je samice čápa vystavena už jenom tím, že nyní žije v zajetí. Mimo nejnutnější manipulace se ji proto snažíme co nejméně rušit,“ dodali zvířecí záchranáři. Mají ale i pozitivní zprávy. Samička přijímá potravu. 

V galerii se podívejte na další čapí příběhy z Česka.

Video  Čápata v Záchranné stanici Makov  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

naidka ( 11. srpna 2023 08:19 )

Elvíře brzké uzdravení.
Přidám jiný příběh - taky o čápech. V Trutnově na pivovarský komín (41 m) vylezli ve dvě v noci dva puberťáci 13-14 let, tlemili se do kamery. Asi chtěli vyplašit čápy a taky zajistit pobavení skupince pod komínem. Čápi naštěstí už uměli létat, tak uletěli, puberťáci sice létat neuměli, přesto si troufli na vysoký komín bez jištění a jakéhokoli vybavení a k tomu v noci. Prostě "hrdinové". Údajně to řeší policie.

Zobrazit celou diskusi