Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čapích nadšenců v Česku přibývá: Pět dojemných i šokujících ptačích příběhů

  • Autor: jel - 
    30. 7. 2023
    05:00

    V posledních letech se v Česku těší velké oblibě pozorování čapích hnízd skrz webkamery. Nadšenci zakládají i komunity na sociálních sítích a vymýšlí jména jak dospělým čápům, tak narozeným mláďátkům. Letos i v minulých letech se objevilo hned několik silných příběhů z ptačích hnízd, které pozorovatele šokovaly i dojaly.

  • 1.Celebrita Bukáček

    Hnízdo celebrity Bukáčka v roce 2023 Hnízdo celebrity Bukáčka v roce 2023 | Reprofoto: Youtube

    Čapí hnízdo v Mladých Bucích na Trutnovsku potkala koncem května roku 2021 obrovská tragédie. Ptačí máma zahynula na drátech elektrického vedení a táta Bukáček zůstal na mláďata sám. Měl by najednou shánět potravu a zároveň čápátka zahřívat, což nemohl sám zvládnout. 

    Díky veliké solidaritě lidí, kteří osud ptáčků sledovali, a především díky Jiřímu Zemanovi a Šándoru Havránovi se podařilo čapí rodince pomoci. Zmínění muži totiž několikrát denně šplhali do hnízda a nosili tam potravu, aby čapí tatínek nemusel mláďata opouštět. Nejprve panovala obava, že čapí otec nebude pomoc od lidí akceptovat, ale naštěstí tomu tak nebylo. Donesené ryby svým potomkům bez problémů natrávil a přirozeně je nakrmil. Jedno z mláďat pak ale potkal stejný osud jako jeho maminku. Dvě ale úspěšně odletěla do Afriky.

    Přes webkameru osudy čapí rodinky z Mladých Buků sledovalo mnoho lidí a táta Bukáček se tak stal doslova celebritou. Na hnízdo se každý rok vrací, s novou partnerkou Betynkou letos vyvedli tři mladé.

  • 2.Utýrané mládě v Oseku

    Hnízdo u ZŠ Osek v roce 2021 Hnízdo u ZŠ Osek v roce 2021 | Youtube: webcam ZŠ Osek

    Velkou vlnu nevole mezi pozorovateli vzbudil případ z Oseku, který se stal v roce 2021. Na čapím hnízdě u ZŠ Osek na Rokycansku totiž lidé přes webkameru sledovali v přímém přenosu to, jak čápice trýznila jedno z mláďat. 

    Lidé tehdy volali po zásahu záchranné stanice, ta ale k případu odmítala vyjet. Jednalo se chování, které je v přírodě běžné, podle odborníků nebylo vhodné v takovémto případě zasahovat. „Jde o zcela normální chování, kterému se říká infanticida a ke kterému dochází čas od času u mnoha druhů ptáků, včetně čápů. Rodiče tak odstraňují slabé potomky, když nemají dostatek potravy, anebo mají nějakou vývojovou vadu,“ uvedl v minulosti pro Blesk ornitolog Jan Grünwald.

    Fanoušci čapího hnízda smrt mláděte nesli velice špatně a na stanici se zlobili. „Když jsem se tedy ptala na to, že se budeme třeba 2 dny dívat na to, jak tam malý umírá, odpověď byla, že ano, budeme se na to dívat,“ napsala tehdy na facebooku správkyně skupiny o čapím hnízdě. Dodala, že ztratila iluze o tom, jak fungují záchranné stanice.

    „Tolik jsem mu držela palce. Měla jsem radost, když jsem ráno viděla, jak se snaží. A pak přišla ta hrozná chvíle, když ho jeho máma zamordovala, nemůžu..“ psali tehdy zdrcení milovníci čápů. A podobných komentářů bylo mnoho. „Já malinkému říkala tučňáček, jak se vždycky na těch nožičkách kolíbal. Mám pár foteček na památku.“ 

  • 3.Vyhozené čápě v Bohuslavicích

    Hnízdo v Bohuslavicích 2021 Hnízdo v Bohuslavicích 2021 | Facebook/Youtube

    Podobný případ se odehrál i minulý rok v Bohuslavicích v Královéhradeckém kraji. I tehdy kruté divadlo přírody fanoušky čápů šokovalo a odborníci museli i tehdy mírnit vášně. 

    Jedno z mláďat na zmíněném hnízdě bylo už po příchodu na svět velice slabé. Ačkoli mu lidé fandili a doufali, že se čápě nakonec vzchopí, nestalo se tak. Rodiče svého mrtvého potomka eliminovali tím, že ho nevybíravě shodili z hnízda. A ještě se za ním dívali dolů, jakoby mu dávali sbohem.

    „Tak toto už je i na mě moc,“ zoufala si tehdy jedna z divaček. „Je mi to líto, ostatním přeji hodně štěstí,“ podotkla další z fanynek čapí rodinky. Tentokrát už ale nikdo nevolal po zásahu záchranné stanice. Více nadšenců už zřejmě vědělo, že jde o běžné chování čápů a zvířecí záchranáři by nezasahovali.

  • 4.Dvě čapí mámy

    Čápicím v Chýnově zůstalo jen jedno mládě Čápicím v Chýnově zůstalo jen jedno mládě | reprofoto Youtube

    Letos nejvíce zaujal zajímavý příběh z hnízda v Chýnově. Tam se totiž uhnízdily dvě samice. To, že jde o dvě samice, odborníci zjistili tak, že oba ptáci střídavě snášeli vejce. 

    Jedna z čápic je okroužkovaná a už minulý rok na stejném hnízdě vyvedla tři mláďata. „Samice vytrvale tokala na loňskou, až ji přijala a došlo i k opakovanému páření. Že jde o dvě samice, se prokázalo až snášením vajec,“ popsal situaci ornitolog Michael Strnad. Ten také uvedl, že vejce pravděpodobně nejsou oplozená, protože situace, že se čápi páří jinde než na hnízdě, je velice ojedinělá. Pak ale přišlo překvapení, vyklubala se dokonce tři mláďátka.

    Ptačím mámám však nakonec zůstalo jenom jedno čápě. Jedno z mláďat uhynulo záhy po vylíhnutí. Mezi dalšími dvěma byl viditelný rozdíl a jedno bylo výrazně slabší. V neděli 11. června se strhlo drama, bylo podezření, že slabší mládě je otrávené a proto bylo převezeno do záchranné stanice. Tam se jeho stav zlepšil a brzy bylo navráceno do hnízda. 

    „Od následujícího dne se jeho stav opět zhoršoval. Nebyl předpoklad, že by další odebrání z hnízda mláděti prospělo, byl jeho další vývoj ponechán na přírodě,“ vysvětlil Strnad s tím, že 17. června po krupobití čápě uhynulo. V hnízdě nyní zůstává poslední mládě, kterému se daří dobře.

  • 5.Mláděti v Makově pomohla záchranná stanice

    Nejmenší čápě z Makova Nejmenší čápě z Makova | Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna

    Záchranné stanice většinou nezasahují, pokud ptačí rodiče vyhodí slabé mládě z hnízda. V Makově ale letos udělali malou výjimku. Na hnízdě, které je přímo v tamní stanici, totiž nejmenšímu ptáčátku pomáhali od samého začátku.

    K vyhození čápat z hnízd dochází každý rok. Jak nyní upozornil předseda Záchranné stanice v Makově Libor Šejna, starší sourozenci často nejmladší mládě ani nepustí k potravě.

    Malé čápě z hnízda v záchranné stanici má ale štěstí. „U nás tomu nejmladšímu ale trochu pomáháme a tak mládě přes den dokrmujeme ve stanici a vracíme do hnízda až odpoledne,“ popsal na jaře Šejna. Dodal, že ani tak ale není jisté, že přežije, má ale díky tomu o něco větší šanci.

    Nakonec vše dobře dopadlo a mládě, které by za normálních okolností nepřežilo, se má dnes čile k světu.

    Video  Nejmladší čápě v Makově  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
    Video se připravuje ...

  • 6.Galerie:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi