„Máme u nás nečekaně hodně dětí, možná že se o chlapečky postarali právě čápi,“ smála se starostka Ropice Gabriela Szmeková. „Pro nás je to rarita. Neslyšel jsem o žádné jiné vesnici, kde by bylo tolik čapích hnízd,“ řekl zdejší rodák.

Jedno nové hnízdo je vlevo u silnice při příjezdu od Třince a další tři kousek od sebe z opačného směru od Českého Těšína. „Máme v okolí mokřady s obojživelníky a rozlehlá pole s hraboši, takže u nás čápi nehladoví,“ zmínila pracovnice obecního úřadu.

Hrozí úraz

Všechna čerstvě postavená hnízda jsou na sloupech elektrického vedení, takže se místní bojí, aby se opeřenci nepopálili a také, aby proto nedocházelo k výpadkům elektřiny. Jelikož je čáp chráněný, elektrikáři nemohou jen tak samovolně do jeho hnízda zasahovat.

O velkém riziku mluví i ornitolog Dan Křenek. „Hrozí zkratování drátů. Když bude vlhko nebo pršet, mláďata mohou dostat ránu, kterou nemusí přežít,“ podotkl Křenek.

Proč ten nárůst?

Větší klid v obci ale nemusí mít na nárůst čapích hnízd vliv. „Vždyť původní pár hnízdí roky přímo u silnice. Možná je to spíše dostatkem potravy v místě. Je také možné, že noví stavitelé hnízd jsou potomky dvou párů starousedlíků. Většinou se mladí motají okolo,“ uvedl Dan Křenek.

Podle odborníků by bylo ideální, aby poté, co čápi odletí do teplých krajin, obec ve spolupráci s krajem nechala na sloupy zhotovit vyvýšený podstavec s podložkou.

VIDEO: Čápata v Záchranné stanici Makov.

Video
Video se připravuje ...

Čápata v Záchranné stanici Makov Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna

Fotogalerie
8 fotografií