Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dojemný vzkaz pro lidi pod hnízdem čapí celebrity Bukáčka: Máte srdce na správném místě

Autor: jel - 
27. září 2023
20:17

Před dvěma lety zaujal celé Česko dojemný příběh z Mladých Buků na Trutnovsku. Čapí samec Bukáček tam totiž zůstal sám na tři čápátka, o která by se bez pomoci nedokázal postarat. Naštěstí pomohli dobří lidé z obce. Dojemná událost se vryla do srdcí mnoha ptačích pozorovatelů a hnízdo i po letech přes webkamery sleduje velké množství nadšenců. Jedna z fanynek nyní zveřejnila nádherný vzkaz.

Vše začalo před lety tím, že čápice uhynula na drátech elektrického vedení a táta Bukáček zůstal na mláďátka sám. Díky obrovské solidaritě lidí a pomoci místních to ptačí rodinka i v těžké situaci zvládla. Pomohli především pánové Jiří Zeman a Šándor Havrán, kteří pravidelně šplhali za čapí rodinkou na hnízdo a nosili jim čerstvé rybky, aby se ptačí otec nemusel od mláďat vzdálit a mohl je zahřívat. 

Nadšenci, kteří osud ptáků z Mladých Buků pozorovali pomocí webkamery, si na sociální síti dokonce založili vlastní skupinu, kde sdílejí své poznatky z pozorování hnízda. Přestože v současné době již čápi odletěli do teplých krajin, ve skupině je stále živo.

Paní Dana tam sdílela krásnou vzpomínku na den, kdy se byla před dvěma lety poprvé podívat na Bukáčkovo hnízdo a paní Havránová ji pozvala na oběd. Když odcházela, u dveří Havránových ležela taška s krásným vzkazem na pohledu s motivem poděbradských lázní. „Naše lázně léčí srdce, ta vaše jsou na sto procent na správném místě. Zdraví čápomilka Iva s rodinou,“ stálo v něm.

Paní Dana dodala, že tenkrát nevěděla, jak pisatelce vzkazu dát vědět a doufá, že se jí to tedy povede po dvou letech prostřednictvím skupiny. „Paní Havránová z toho byla dojatá a moc Vám chtěla poděkovat,“ napsala Dana.

Video  Čápata v Záchranné stanici Makov  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi