Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ostře hlídaný pohřeb Putinova kritika Navalného bude mít českou účast! Kdo dorazí?

Autor: simao, ČTK - 
29. února 2024
16:33

Již v pátek se uskuteční pohřeb ruského opozičníka Alexeje Navalného. V Moskvě se kvůli němu očekávají policejní manévry. Účast na posledním rozloučení bude mít i Česká republika. Kdo na pohřeb vyrazí?

Na pohřeb Alexeje Navalného dorazí i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

Poslední rozloučení s Navalným, který zemřel před dvěma týdny ve věznici, se bude konat v pátek odpoledne v Moskvě. Poté bude kritik Kremlu pohřben na Borisovském hřbitově na jižním okraji ruské metropole.

Čistecký je zástupcem velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky, který už několik měsíců pobývá v Česku.

Agentura Reuters ve středu upozornila, že není jasné, jaká opatření ruské úřady v souvislosti s pohřbem Navalného chystají. Soudě podle předchozích shromáždění podporovatelů opozičního politika je však pravděpodobná silná policejní přítomnost.

Navalnyj podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Úřady vydaly tělo jeho matce podle médií až 24. února. Do té doby ho odmítaly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti. Podle Navalného spolupracovníků zástupci vyšetřovacího výboru po Ljudmile Navalné před vydáním pozůstatků jejího syna požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně dostal tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Video  Blesk Podcast: Dojde během pohřbu Navalného k represím?  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

gabreta ( 29. února 2024 21:42 )

Ve výčtu "truchlících" jste zapomněli na Lipánka a Jirko Pospíšila, kterej se loni chtěl jet rekreovat na Ukrajinský Krym!

doktormediciny ( 29. února 2024 21:15 )

Oni toho S. zbavili funkce dekana. Z prade ho nikdo nevyhodil...

Jitka Malá ( 29. února 2024 19:10 )

Kdepak, bude zase vyřvávat jménem ČR.

Jitka Malá ( 29. února 2024 19:08 )

👍 👍 👍

Jitka Malá ( 29. února 2024 19:07 )

A hlásal nacionalismus. Prý za čistou Rus.

Zobrazit celou diskusi