Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fico s Orbánem pospíchali z V4: Jednohubky a řízečky u Zemana. Tuska přijal Pavel

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. února 2024
20:02
Autor: amb, ČTK - 
27. února 2024
16:14

Miloš Zeman se dnes ve své dejvické kanceláři nenudí. Odpoledne ho totiž navštívil maďarský a slovenský premiér Viktor Orbán a Robert Fico. Původně měl dorazit jen první z nich, nakonec se s exprezidentem setkali oba. Spolu se Zemanem na politiky čekali i exmluvčí Jiří Ovčáček a exkancléř Vratislav Mynář. „Je tak hezké vás vidět!“ řekl Zeman Orbánovi na úvod. Muži se přátelsky přivítali, nechybělo obejmutí. Přijeli přibližně na čtyřicet minut, odjeli kolem čtyř hodin odpoledne. Ve stejnou dobu přijal prezident Petr Pavel polského předsedu vlády Donalda Tuska.

„Vždyť není středa,“ podivovala se žena procházející kolem Zemanovy kanceláři v Jaselské 7, kde byl po druhé hodině shluk novinářů. Ti však nečekali na klasické středeční návštěvy u exprezidenta, dnes měli totiž dorazit Orbán a Fico. Aby byla dodržena bezpečnost, na místě byl i pes, který přítomným očichal batohy.

Fico již Zemana navštívil v závěru loňského roku během oficiální návštěvy Česka, přichystal pro něj jednohubky. Občerstvení nabídl i tentokrát. Zeman oba politiky pohostil jednohubkami, nechyběly ani vepřové a kuřecí řízečky s kyselou okurkou, pečivo na zakousnutí či víno. 

Zeman zhruba po 40minutové schůzce novinářům řekl, že schůzka s premiéry byla velmi přátelská. Obohacující podle něj byla v tom, že jde o politiky, kteří mají svůj vlastní názor a nekopírují názory ostatních. Tématem setkání byla pomoc Ukrajině napadené Ruskem. „Lišíme se v názoru na formu této pomoci. Avšak shodujeme se, že tato pomoc, ať už humanitární, nebo vojenská, by měla vyústit v mírové řešení,“ řekl Zeman. Dodal, že případné vyslání vojáků NATO na Ukrajinu by považoval „za nepříliš originální začátek třetí světové války“.

Zeman se vyjádřil také ke Green Dealu, tedy Zelené dohodě pro Evropu. Ta je podle něho hlavní příčinou aktuální situace v zemědělství a energetické krize.

Schůzky si nemohla nevšimnout sociální síť X. „Putinova parta minulosti. Ještě nedávno by je pan Zeman vítal na Pražském hradě. Jsem ráda, že dnes už je to pouze v ložnici v Dejvicích,“ napsala třeba kandidátka do europarlamentu za STAN Danuše Nerudová. 

„Horní Uhry, Dolní Uhry a uhry v budoiru,„ komentoval expremiér Mirek Topolánek (ODS). 

„V této zprávě je vše: Zeman se ve své kanceláři sešel s Ficem a Orbánem, Pavel přijal na Hradě Tuska,“ uvedl politolog Jiří Pehe. 

Kromě Zemana se Orbán sešel s dalším českým exprezidentem Václavem Klausem. Poté stihl i schůzku s šéfem ANO Andrejem Babišem. „Díky moc za fajn setkání,“ napsal bývalý český premiér.

Maďarský premiér Viktor Orbán po summitu V4 navštívil šéfa ANO Andreje Babiše (27.2.2024) Maďarský premiér Viktor Orbán po summitu V4 navštívil šéfa ANO Andreje Babiše (27.2.2024) | reprofoto Facebook Andrej Babiš

Tusk u Pavla

Slovenský premiér Robert Fico o víkendu pobouřil svým komentářem války na Ukrajině. „Přivítat Roberta Fica v Praze, v mé pracovně, to byla obrovská radost! Příteli, který se navrátil po vítězství ve volbách do funkce slovenského premiéra, jsem ze srdce blahopřál,“ uvedl Zeman, když ho Fico navštívil naposledy. Tehdy se rovněž muži objali. S Orbánem se Zeman setkal ještě za svého prezidentování během pražského summitu EU. 

Zhruba ve stejné době prezident Petr Pavel přijal na nedalekém Pražském hradě polského premiéra Donalda Tuska, po setkání není plánované žádné oficiální vyjádření pro média.

Premiéři V4 po dnešním setkání v Praze konstatovali, že se shodují v tom, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Liší se ale v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Podle všech čtyř premiérů má skupina středoevropských zemí, která vznikla po pádu komunismu, smysl i přes rozdílné názory.

Česko předsedá V4 od poloviny minulého roku. K dějišti summitu dorazily kvůli názorům slovenského a maďarského premiéra desítky demonstrantů.

Video  Orbán jako kůl v plotě: Lídři EU se mu v Bruselu vyhnuli obloukem  - Reuters
Video se připravuje ...

roxin ( 28. února 2024 07:26 )

Hlavně se sešli ti kteří NECHTĚJÍ A NEPODPORUJÍ VÁLKU PRO SVŮJ NÁROD, za Zemana jsme mohli klidně spát beze strachu!!! Zatím co ta dnešní prozápadní PARTA I S VRCHNÍM SOUDRUHEM nemluví o ničem jiném než o zbraních a PODPOŘE VÁLKY a dokonce o našich synech a vnoučatech vojně a potom válce!!!

seng ( 28. února 2024 07:26 )

A zelenē

bizon_pepa ( 28. února 2024 02:17 )

Není to nedopatřením , je to naprosto cílené.

bizon_pepa ( 28. února 2024 02:17 )

To ani ne. Tam bych řekl, že je to hodně spontání. Možná je to i reakce na zhovadilé chování při babišových mítincích.

Uživatel_5556654 ( 27. února 2024 21:14 )

Kolaboranti ke kolaboraci.
Fico Tiso a Orbán. Poslat je do 🚽🚾

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa