Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman šil na sjezdu Paroubkovy ČSSD do Fialova kabinetu: „Je to vláda amatérů“

Autor: ČTK, simao - 
17. února 2024
12:45

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která užívá tradiční značku sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD (nyní SOCDEM) Jiří Paroubek. Jednomyslně ho zvolili delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze, kterého se jako host účastní i bývalý prezident Miloš Zeman. Ten se zostra pustil do vlády Petra Fialy (ODS), kterou označil za vládu amatérů.

Paroubka na pozici předsedy nominovaly všechny krajské organizace České suverenity sociální demokracie. Dosud stranu vedla Jana Volfová, někdejší sociálnědemokratická poslankyně. Ta se stala statutární místopředsedkyní. Na sjezd se dostavilo 142 delegátů.

Česká strana sociálně demokratická změnila název na Sociální demokracii (SOCDEM) loni v červnu, a to po 30 letech. Volfová posléze oznámila, že svou Českou suverenitu přejmenovala na Českou suverenitu sociální demokracie a bude využívat zkratku ČSSD. Šéf SOCDEM Michal Šmarda to tehdy označil za jednoznačné porušení ochranné známky, jeho strana podala žalobu.

Paroubek svůj dnešní projev založil zejména na kritice současné vlády Petra Fialy (ODS). Žádný kabinet v historii samostatné České republiky podle něj nebyl tak personálně slabý a podléhající zahraničním vlivům. Uvedl, že vláda přilévá do ohně, pokud jde o konflikt ve východní Evropě, který „zástupně vypadá jako konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou“, ale jde podle Paroubka ve skutečnosti o konflikt mezi Ruskem a USA, respektive kolektivním Západem. Válku označil za zbytečnou jako každou, v níž umírají lidé.

Paroubek: Česko jako trapný pěšák. Schytal to i Pavel

Česko se podle expremiéra kvůli Fialově vládě stalo „trapným pěšákem ve hře velmocí“. Zkritizoval kabinet za vysokou inflaci, „militarizaci státního rozpočtu“ či za plán na možnou výstavbu hned čtyř jaderných bloků.

Prezidenta Petra Pavla pak kritizoval za jeho apel na přijetí eura. Levice v ČR je podle Paroubka roztříštěná. Pro Českou suverenitu sociální demokracii je podle něj důležité se dobře připravit na podzimní krajské volby, hlavním cílem jsou ale sněmovní volby v roce 2025. Strana bude muset dotvořit svoji celostátní strukturu či hledat skutečné odborníky, kteří by pomohli zkvalitnit program, uvedl.

Video  Zeman v novém roce: Kopanec do Fialy v poselství a překvapivá slova o sexu  - Facebook Miloše Zemana
Video se připravuje ...

Zeman: Vláda amatérů

Zeman ve více než desetiminutovém projevu zdůraznil, že k úspěchu jakékoli strany jsou zapotřebí zejména výrazné osobnosti. Také on se pozastavil nad současným kabinetem, příčinou jeho chyb je podle něj odborná nekompetence. „Tato vláda není ani levicová, ani pravicová. Není ani liberální, ani konzervativní. Tato vláda je vláda amatérů, a to je to nejhorší,“ poznamenal.

Česká suverenita sociální demokracie by podle Zemana měla být stranou lidí, kteří jsou dnes opomíjeni, v programu by měla klást důraz na veřejný sektor - zdravotnictví, školství či sociální služby.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

stoura ( 19. února 2024 10:26 )

👍 👍 👍 👍 👍

JaNat ( 18. února 2024 20:44 )

A ty se tváříš jinak po 5.skleničce, mu to dopřej. PePa se řehtá zase jako Pepa Vyskoč a dokonce i tak mluví, jako kozel...ééé, ééé, ééé a to je prý střízlivý.

JaNat ( 18. února 2024 20:42 )

Víš ty dalamánku, že americká zbrojní industrie podporuje vlády po celém světě, když slíbí, že od nich budou kupovat zbraně? Proto Kolář brousil.

JaNat ( 18. února 2024 20:40 )

Ty to víš až moc dobře.

JaNat ( 18. února 2024 07:02 )

No ten bordel a ty dluhy co nasekala tahle vláda a především PePa bude trvat hooodně dlouho než se to spraví. Ale těším se jak budeš zase nadávat jako špaček, že dělají všechno špatně a jak byla tahle, naprosto nemožná, vláda suprová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa