Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel Zeman končí! Odchází z Nejvyššího státního zastupitelství

Aktualizováno -
19. února 2024
19:16
Autor: ČTK, simao - 
19. února 2024
18:44

Pavel Zeman končí jako státní zástupce. Odchází z Nejvyššího státního zastupitelství, které v letech 2011 až 2021 vedl, píše Deník N. Kam jde, neřekl. „Už delší dobu se ke mně dostávaly pracovní nabídky,“ uvedl pro zmiňovaný server. Kdo bude jeho novým zaměstnavatelem, neuvedl. Zeman byl v minulosti zástupcem Česka v úřadu evropské justiční spolupráce Eurojust, kandidoval také na soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu.

„Ano, je to pravda, končím úplně jako státní zástupce,“ řekl Zeman Deníku N. „Rezignaci jsem podal na konci ledna, rezignační doba je nyní dva měsíce, tedy únor a březen,“ dodal. Ke své budoucí práci Zeman uvedl jen to, že bude v Evropě. Nechtěl upřesnit, zda se jeho nové uplatnění bude týkat justice.

„Odchod jsem zvažoval už předtím, ale řekl jsem si, že se rozhodnu, když mi to v Haagu nevyjde. Už delší dobu se ke mně dostávaly pracovní nabídky,“ podotkl. Jako kandidáta na funkci soudce ICC v Haagu vláda Zemana schválila předloni v létě, místo ale nakonec nezískal.

Jednapadesátiletý Zeman působil jako žalobce nejprve na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na Nejvyšší státní zastupitelství do Brna. Zástupcem Česka v Eurojustu se stal v roce 2004.

O sedm let později se postavil do čela Nejvyššího státního zastupitelství, kde ho v roce 2021 vystřídal Igor Stříž. Rezignaci na funkci nejvyššího státního zástupce Zeman zdůvodnil tlaky ze strany tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ta na Zemana po jeho odchodu z funkce podala kárnou žalobu kvůli jeho postupu v restituční kauze rodu Czerninů, Nejvyšší správní soud ale Zemana kárné žaloby zprostil.

 

Georgean ( 20. února 2024 23:31 )

Nejvyšší čas, byla to ostuda.

9876543 ( 19. února 2024 21:55 )

Asi za to trafika že to byl on, kdo podal další stíhání na čapák.
Jinak by ta celá šaškárna byla dávno u konce.Šaroch stíhání ukončil a zeman ho dál natáhl. Zřejmě objednávka z ODS.

Uživatel_5522193 ( 19. února 2024 19:29 )

Dostal nabídku na lepší trafiku 😅

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa